Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saborski odbor o zastupljenosti žena u politici

Ravnopravnost spolova: ‘Najprije mlade i nezrele, pa stare i potrošene’

24.02.2009.
u 20:37

Tijekom tri iduća izborna ciklusa, do 2017. na državnoj i lokalnoj razini udio žena u politici trebao bi dosegnuti 40 posto. A kako su istaknule predstavnice civilnog društva, u tu se svrhu više neće obraćati strankama nego građanima i upozoravati ih koja od stranaka ne poštuje zakon kad je riječ o sudjelovanju žena u politici.

Čulo se to na tematskoj sjednice Odbora za ravnopravnost spolova pod nazivom “Žene na lokalnim izborima”. No potpredsjednica Sabora Željka Antunović je, ne bez gorčine, dodala: – U prvih pet godina kad se žena počne baviti politikom ona je obično ‘premlada i nezrela’, a u sljedećih pet već je ‘stara i potrošena’. Što prije treba napraviti iskorak iz takvog načina razmišljanja.

– Žene su u političkim strankama zastupljene od 26 do 36 posto te pokazale da žele sudjelovati u političkom životu, no ne žele biti ugurane isključivo u teme poput obiteljskog nasilja ili ravnopravnosti spolova – kazala je haenesovka Morana Paliković-Gruden. Sudionice rasprave ustvrdile su da je disparitet vidljiv u svim sektorima, a ne samo u politici. Žene i dalje zarađuju 25 posto manje i dobivaju mjesta nižeg ranga za isto obrazovanje.

No naglašavaju da je novi Zakon o ravnopravnosti spolova donio niz poboljšanja vezanih uz sudjelovanje žena u politici. Na lokalnim izborima u svibnju prilika je da se to pokaže, kazala je predsjednica Odbora Gordana Sobol te izrazila nezadovoljstvo što se od svih pozvanih stranačkih čelnika odazvao tek predsjednik HSU-a Silvano Hrelja. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik ustvrdila je da je trenutačno najveća odgovornost za povećanje političke participacije žena upravo na političkim strankama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije