Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAKISTANSKI PREMIJER:

'Ravnodušnost svijeta prema Kašmiru podsjeća na tišinu u vrijeme pojave Hitlera'

Foto: Michael Reynolds/DPA/PIXSELL
11.08.2019.
u 17:44

"Policijski sat, represija i predstojeći genocid Kašmiraca u dijelu koji je okupirala Indija odvija se točno prema ideologiji RSS koja se nadahnjuje nacističkom ideologijom", napisao je pakistanski premijer Imran Khan na Twitteru.

Ravnodušnost međunarodne zajednice prema događajima u Kašmiru podsjeća na tišinu koja je vladala tijekom uzleta nacizma i pojave Hitlera u Njemačkoj 1930-ih godina, izjavio je u nedjelju pakistanski premijer Imran Khan.

"Policijski sat, represija i predstojeći genocid Kašmiraca u dijelu koji je okupirala Indija odvija se točno prema ideologiji RSS koja se nadahnjuje nacističkom ideologijom", napisao je Imran Khan na Twitteru.

RSS ili Rashtriya Swayansevak Sangh (Nacionalni dragovoljni korpus) je paravojni hinduistički ultranacionalistički pokret. Njegovi kritičari ga nazivaju antimuslimanskim fašističkim pokretom.

"Etničkim čišćenjem se pokušava promijeniti demografija Kašmira", nastavio je pakistanski premijer. "Postavlja se pitanje hoće li svijet to mirno gledati kao što je je bio slučaj s Hitlerom?"

RSS je osnovan 1925. i smatra se ideološkim mentorom BJP-a (Bharatiya Janata Party), stranke sadašnjeg indijskog premijera Narende Modija koji je mladost proveo u RSS-u.

"Bojim se da se ta ideologija hinduističke nadmoći RSS-a, poput nacističke arijevske nadmoći, neće zaustaviti u Kašmiru pod okupacijom Indije", upozorio je Khan.

Indijska hinduistička vlada odlučila je ukinuti autonomiju Kašmira kako bi povećala kontrolu nad većinski muslimanskim područjem, koje je dug niz godina uzrok sukoba sa susjednim Pakistanom. Raspoređene su tisuće vojnika i stotine lokalnih aktivista su uhićene.

Pakistan, koji je vodio tri rata protiv Indije od kojih dva zbog Kašmira, tu je odluku nazvao nezakonitom.

U Indijskom Kašmiru su zabranjeni skupovi, telekomunikacijske veze su prekinute i raspoređeno je više od 80.0000 dodatnih paravojnika u toj nestabilnoj regiji gdje je od 1989. u separatističkoj pobuni poginulo 70.000 ljudi.

U petak je u Srinagaru, prijestolnici indijskog Kašmira prosvjedovalo oko 8000 ljudi. Snage sigurnosti su ih rastjerale suzavcem.  

Komentara 8

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
19:10 11.08.2019.

Kaze to premijer drzave u kojoj je Osama mirno zivio umirovljenicke dane i koji su osudili lijecnika na 30 god zatvora jer je pomogao pronaci Osamu. Drzave koja je izmislila Talibane.

OR
orao10
19:27 11.08.2019.

Bravo indijci,vi ste jedini koji se pravo suprostavljate tim muslimanskim talibanima

Avatar Viktor999
Viktor999
20:01 11.08.2019.

Indijska civilizacija sigurno nebi preživjela tolika tisućljeća da su dozvolili čoporima ˝doktora i inženjera˝da im nameću svoj primitivizam-bravo Indija!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije