Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG PANDEMIJE

Ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske: 'Odaziv na cijepljenje protiv HPV-a puno bolji nego prošlih godina'

Epidemiološko testiranje u splitskoj Trajektnoj luci
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/3
07.04.2021.
u 16:04

Studenti su očito svjesni cijele situacije, dok roditelji djece osnovnih i srednjih škola baš i nisu jer kod njih je veći otpor za cijepljenje

Gledajući trenutačnu situaciju uzrokovanu pandemijom COVID-19, sada imamo, u ova prva tri mjeseca puno bolji odaziv na cijepljenje protiv HPV-a nego prošle godine, kazala je ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin na online panelu udruge studenata medicine CroMSIC Split.

- Mladi su očito svjesni težine situacije i da HPV također može dodatno narušiti zdravlje, pa se cijepe, nadodala je Karin te kazala da je inače odaziv na cijepljenje protiv HPV-a jako malen, od 8 do 12 posto.

- Onda se dogodila ova nesretna pandemija COVID-19 i odaziv je puno bolji. Posebice kod studenata, jer je za ovu godinu cjepivo besplatno za sve do 25. godine života, izjavila je.

Dodaje kako su studenti očito svjesni cijele situacije, dok roditelji djece osnovnih i srednjih škola baš i nisu jer kod njih je veći otpor za cijepljenje, pa samim time i odaziv. Stoga liječnici predlažu da se uvede praksa da roditelji potpišu informirani pristanak da ne žele cijepiti svoje dijete kako bi kasnije mogli i snositi moguću odgovornost ukoliko se dijete zarazi HPV infekcijom.

- Cijepljenje bih preporučila i ženama koje su HPV pozitivne. Jer to znači da imaju samo jedan genotip, dok ovo cjepivo štiti od ukupno 9 genotipova, što znači, da ih štiti od još mogućih 8 genotipova, rekla je klinička patologinja, doc. dr. sc. Sandra Zekić Tomaš, dr. med.

Svaki drugi roditelj u Hrvatskoj ne zna da HPV može uzrokovati čak šest vrsta raka, dok svaki treći niti ne zna da postoji besplatno cjepivo za sve mlade do 25. godina do kraja ove godine. Zbog toga je pokrenuta javno- zdravstvena i edukativna kampanja „Budi mRAK“, koju je osmislila Udruga studenata medicine CroMSIC u suradnji s HZJZ-om i Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba. 

Capak i Beroš: Čekat ćemo službeno mišljenje EMA-e pa odlučiti što s AstraZenecom

Komentara 1

DU
Deleted user
17:41 07.04.2021.

Cijepljenje nije preventiva nego izvor zarade proizvođača i ostalih koje taj proizvođač podmićuje. HPV se isključivo prenosi spolnim općenjem tako da je stvar jednostavna. Tko ne želi da mu kći bude zaražena, neka se pobrine da mu se oko njee ne pojavljuju sumnjivi tipovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije