Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMRT BEBE U OSIJEKU

'Dijete je rođeno kao neurorizično, roditelji nisu bili u mogućnosti brinuti se o njemu'

Foto: Facebook screenshot
1/2
07.04.2021.
u 11:12

Podsjetimo, beba rođena dva mjeseca prerano praktično je odmah po rođenju izuzeta iz obitelji i smještena u dječji dom

Nakon što je na uskrsno jutro u dječjem domu Klasje u Osijeku umrla beba stara dva mjeseca, izjavu za medije dala je ravnateljica dječjeg doma Miranda Glavaš te ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Osijeku Ivka Kaurinović.

Podsjetimo, beba rođena dva mjeseca ranije praktično je odmah po rođenju izuzeta iz obitelji. Prvih mjesec dana beba je bila smještena na jedinici intenzivnog liječenja na odjelu neonatologije u KBC-u Osijek, nakon čega je premještena u dječji dom Klasje. Pri redovitom obilasku novorođenčadi, zaposlenica doma uočila je kako beba ne diše. Neslužbeno doznajemo kako je uzrok bila obostrana upala pluća.

– Dana 3. ožujka Centar za socijalnu skrb Osijek zaprimio je obavijest o liječenju djeteta koje je rođeno od majke koja je bila u visokorizičnoj trudnoći. Majka je više puta hospitalizirana u akutnom pogoršanju. Procijenjeno je da je majka svojim ponašanjem ugrozila život djeteta te nije surađivala s Centrom – kazala je ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Osijeku Ivka Kaurinović.

– Dijete je otpušteno s kliničkom slikom teške fetopatije, zbog nereguliranja bolesti majke. U sklopu osnovne bolesti, dijete je razvilo i konvulzije. Prisutno je i oštećenje mozga zbog krvarenja. Dijete je rođeno kao neurorizično te je zahtijevalo intenzivnije praćenje te je procijenjeno kako roditelji nisu u mogućnosti udovoljiti svim zdravstvenim potrebama djeteta. Centar je roditeljima izrekao odmah mjeru izdvajanja djeteta iz obitelji. Centar je nakon toga uputio Općinskom sudu zahtjev te je Općinski sud donio rješenje kojim se dijete privremeno na 30 dana dodjeljuje dječjem domu u Klasju, počevši 12. ožujka, istaknula je ravnateljica Kaurinović.

– Roditelji su u dugogodišnjem praćenju centra za socijalnu skrb te im je potrebna konstantna kontrola kod odgoja ostale djece. Za vrijeme provođenja mjera roditelji su se pridržavali svih uputa. U tijeku je upućivanje i jednog djeteta na timsku procjenu zbog iskazanih poremećaja ponašanja iz djelokruga poremećaja pažnje i hiperaktivnosti – rekla je te dodala kako je za dvoje djece upućen i zahtjev za smještanjem u dječji dom Klasje te da bi ta mjera trebala početi 12. travnja.

Ravnateljica Centra izrazila je i sućut roditeljima i članovima obitelji, a obratila se i ravnateljica dječjeg doma u Klasju Miranda Glavuš.

– Na uskrsno jutro preminula je dvomjesečna korisnica dječjeg doma. Možemo reći kako je zaposlenica tijekom noći uočila da beba ne reagira na podražaje. Pozvala je hitnu pomoć te je krenula reanimacija. I nakon reanimacije, dijete nije reagiralo – rekla je ravnateljica dječjeg doma.

– Smještaj je tekao bez poteškoća. Dijete je dobivalo na težini te nije imalo povišenu temperaturu, četiri puta voženo je na preglede. U tri navrata došla je i patronažna sestra. Na sve preglede bili su pozvani i roditelji, a od četiri puta, roditelji su prisustvovali jednom – nadodaje.

Glavaš je rekla i kako je na smještaju jedanaestero jasličke djece.

– Sestre ne spavaju po noći, one borave s djecom. One cirkuliraju i obilaze ih noću svako toliko. Tijekom noći radi jedna sestra, a tijekom dana jedan predškolski odgajatelj te jedna sestra. Osim tog odjela imamo i odjel majki s bebicama te odjel predškolske dobi, govori.

Bez obzira koliko imamo korisnika, mi po žurnom nalazu moramo primiti djecu, govori Glavaš, te im možemo dati ljubav i brigu u okviru naših resursa.

Iako o tome odlučuje Centar za socijalnu skrb, u ovom slučaju žurnu mjeru zatražila je bolnica u Osijeku.

– Izvijestili smo policiju o našim postupanjima. Nemamo informacije da se pokreće istraga – kaže Kaurinović te nadodaje kako stoji iza stručne procjene da je postupanje dječjeg doma i Centra bilo u skladu s pravilima struke.

– Sama činjenica da majka nije tijekom trudnoće surađivala upućuje na to kakva je to skrb, najprije o svom zdravlju, a onda o zdravlju djeteta – naglasila je ravnateljica Kaurinović.

Na pitanje novinarke o tome zašto nitko nije pitao za mišljenje majke koja je, kako govori, svakodnevno davala sebi inzulin i brinula se o svom zdravlju, Kaurinovićje kazala kako to nije potvrđeno.

– Ne možete tako govoriti, vi to ne znate. Pretenciozno je govoriti da vi to znate jer je obitelj u dugogodišnjem tretmanu unutar sustava Centra i ne znate što se događalo, naglasila je.

Ključne riječi

Komentara 16

VE
Ventilator2
11:50 07.04.2021.

Roditelji se nisu mogli brinuti o djetetu, Al ni vi se niste iskazali

Avatar Budiuvijektu
Budiuvijektu
12:25 07.04.2021.

Da, dijete nije imalo upalu pluća kad je došlo u dom!!! Eto kako ste se brinuli za bebu, sram vas bude, niste vi ništa bolje od majke koja je pretukla dijete, ovo je umrlo pod vašim nadzorom

JM
ja-ma
11:17 07.04.2021.

Uzimate djecu kome ne treba i ubijate ih ,a kome bi trebali ostavljate da ih ubiju. Obostrana upala pluća? Imala sam ju kao dijete i mama kaže da sam disala "na škrge".Vi to niste primjetili? Užas!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije