Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOB Primorčev resor od škola traži kurikulume iako samo nije donijelo nacionalni

Ravnatelji: Ministarstvo krši zakon

12.09.2008.
u 19:56

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa ni mjesec i pol dana od njegova stupanja na snagu prekršilo je Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama jer nije, iako je to bilo obvezno, donijelo nacionalni kurikulum, upozoravaju ovih dana ravnatelji osnovnih i srednjih škola.

Ogorčeni su zahtjevom Ministarstva da škole do 15. rujna izrade školski kurikulum i ističu da se njihovi moraju temeljiti na nacionalnom te da ih Ministarstvo dovodi u apsurdnu situaciju.

Izradili planove
Kad nije donesen nacionalni kurikulum, nitko nema pravo tražiti od nas da donesemo školske. Za Ministarstvo također postoji zakonske obveza, pa ako oni krše zakon, zašto onda ne bi mogle i škole. Iako, škole nisu u prekršaju, izradile su svoje godišnje planove i programe po kojima i inače rade  komentirala je bivša ministrica obrazovanja i ravnateljica zagrebačke Sedme gimnazije prof. Ljilja Vokić. Kaže da će pismeno obavijestiti Ministarstvo da bez nacionalnog njezina škola nije mogla izraditi školski kurikulum, a očekuje da će isto učiniti i ostali njezini kolege.

Sve mi se čini da oni zapravo ne znaju što traže.  Želim da oni nama pokažu što treba pa do po tome mi napravimo svoje kurikulume. Pišu nam da će nam u njihovoj izradi pomoći stručnjaci Agencije za odgoj i obrazovanje, a ja se pitam koji to i gdje. Zašto nas upućuju na Agenciju ako u Ministarstvu postoji uprava za kurikulum. Pa zašto ti ljudi tamo primaju plaću, što uopće rade?  pita se prof. Vokić. Slično razmišlja i ravnatelj Šesnaeste gimnazije Ante Gulin. 

Nacionalnim kurikulumom trebalo bi odrediti zadaće i ciljeve odgoja i obrazovanja te standarde bez kojih nije moguće sastaviti školski kurikulum. To što Ministarstvo u dopisu koji je uputilo školama sugerira da se radi na temelju postojećeg nastavnog plana i programa, daleko je od razboritosti. To je čista demagogija institucija koje su nepripremljene za posao i apsolutno prekršile zakon  oštar je prof. Gulin. I predsjednik Udruge srednjoškolskih ravnatelja prof. Ivica Lovrić priznaje:  Mi radimo mimo zakona jer Ministarstvo nije stvorilo zakonske uvjete za posao koji mi moramo obaviti.

Prijedlog do listopada
Iz Ministarstva kratko su odgovorili da će "Vijeće za nacionalni kurikulum svoj prijedlog izraditi do kraja rujna, nakon čega će o tom prijedlogu biti otvorena javna rasprava". Dodaju također da će na temelju tako razrađene i prihvaćene konačne inačice Nacionalnog kurikuluma krenuti u promjene i prilagodbe nastavnog plana i programa.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije