Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrt u moderno vrijeme

Ravnatelj srednje škole pojasnio ministrima kako zaustaviti propast starih zanata

Foto: YouTube
15.02.2019.
u 22:15

Ravnatelj smatra da se rješenje krije u jednoj riječi.

Ravnatelj jedne srednje obrtničke škole Anto Delač dao je ministrima i obrtnicima najjeftinije moguće rješenje koji bi pomoglo zaustaviti pad u bavljenju starim zanatima, a time bi se aproporcionalno povećao broj pravih majstora zanata, prenose zazubice.

Prijedlog je iznio na sastanku za organizaciju četvrtog Zagrebačkog obrtničkog sajma na kojima su bili prisutni mnogi ravnatelji obrtničkih škola s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije. Prema njemu, rješenje se krije u jednoj riječi i njezinom negativnom značenju.

- Kad kažemo deficitarno, tome kao da nešto fali. Onda djeca kažu ja ne želim biti deficitaran, već tražen. Ispada kao da je to nešto nižerazredno, nešto što nitko neće, a zapravo je obrnuto. To je zanimanje koje svima treba - državi, obrtniku, poduzeću... -

Smatra da bi se takve poslove trebalo nazivati "najpotrebnijim" što bi mladima trebalo biti privlačnije.

S tim prijedlogom složio se i predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić.

- Mislim da je ideja jako dobra jer samim time ta zaista potrebna zanimanja za sve nas dobijaju na svojoj atraktivnosti. U pitanju su čak 72 zanimanja za koje ima potrebe, a nema ih na zavodima za zapošljavanje. Trebamo učiniti sve da mladi ljudi shvate kako su određene struke prijeko potrebne i da bi radeći majstorski posao imali sigurnu egzistenciju - rekao je Šabić.

Video - Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Komentara 5

MM
Marko_Maras
23:36 15.02.2019.

A umjesto "posao" treba govoriti "zabava". To će sigurno smanjiti broj nezaposlenih.

GV
golub Vaso
10:18 16.02.2019.

stari zanat žigosanje u srednjoj obrtničkoj školi

SV
svakogdana
23:34 15.02.2019.

obrti su propali jer je propala prerađivačka industrija. pa kad bi njemačka imala obrnike bez velikih industrijskih tvrtki,što,da školuje par stotina tisuća električara,bravara,stolara, i da oni idu od kuće do kuće gledat kad će što popraviti. škegro i šeks želee hrvatsku bez industrije,jer bez industrije zemlja je osuđena na izvoz sirovina , par mjeseci turizma, depopulaciju... . zašto to rade.? vrlo je jednostavno,kako bi ljudima koji se isele mogli zgrabiti imovinu i preprodati je. tko bi se danas od iseljenika iz amerike ili australije bunio kad bi mu država uzela zemlju,pa 99 posto njih i ne zna gdje je ista a ona za škegru i apostole nešto vrijedi. ta nisu se na njoj znojili,za koji god iznos je prodaju isplati im se. u tom je sva kvaka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije