Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pariz

Ravnatelj SOA-e Markić na osnivanju Europskog obavještajnog kolegija

Markić na osnivanju Europskog obavještajnog kolegija
Foto: soa.hr
1/3
06.03.2019.
u 16:48

Europski obavještajni kolegij je platforma za ne-operativnu razmjenu informacija, sa svrhom stvaranja zajedničke europske strateške obavještajne kulture

Ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić sudjelovao je, zajedno sa 45 ravnatelja službi i 11 koordinatora iz 66 sigurnosnih i obavještajnih službi iz 30 država, na osnivanju Europskog obavještajnog kolegija u Parizu. Europski obavještajni kolegij je platforma za ne-operativnu razmjenu informacija, sa svrhom stvaranja zajedničke europske strateške obavještajne kulture u kontekstu sigurnosnih i geopolitičkih promjena u svijetu. Osnivanje Kolegija inicirao je francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je o njemu govorio u rujnu 2017. godine na sveučilištu Sorbonne zalažući se za "ujedinjenu i demokratsku suverenu Europu".

Upravo Macron zatvorio je okrugli stol na kojem je Daniel Markić bio jedan od četiri panelista, uz ravnatelja francuske sigurnosne službe DGSI i obavještajne službe DGSE te ravnatelja španjolske sigurnosno-obavještajne službe CNI. Macron je tom prigodom, zatvarajući prvi susret Europskog obavještajnog kolegija, naglasio da se Europski obavještajni kolegij osniva s tri cilja, zbog pojašnjenja izazova obavještajnog rada onima koji donose odluke, razmjena iskustava i znanja te zbog strateškog promišljanja u koje bi se uključila i akademska zajednica.

Iz SOA-e pojašnjavaju kako Kolegij neće biti alat za operativnu razmjenu podataka ili mjesto za donošenje operativnih odluka, niti je zamišljen kao prethodnica obavještajne agencije EU niti mu je cilj zamijeniti nacionalne obavještajne službe, već treba pomoći u razmjeni iskustava i izgradnji zajedničke europske strateške kulture. Susreti Europskog obavještajnog kolegija održavat će se četiri puta godišnje, a sljedeći susret održat će se u Madridu, Španjolska.

 

Ključne riječi

Komentara 2

ZL
zlatko01
19:15 06.03.2019.

sad kad podju da cmekaju neprijazelje vanjske i unutarnje.

VL
.
15:11 07.03.2019.

Pa što je taj totalni diletant tamo radio osim sramotio Hrvatsku ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije