Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepoželjna djeca

Ravnatelj je ne želi: Odbio upisati učenicu s posebnim potrebama

škola,školske klupe,učenici,portal
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
21.02.2013.
u 17:07

Sestrinske veze: Jesenas je ravnatelj Stić zaposlio sestru Marije Lugarić koja je tada bila zamjenica ministra obrazovanja.

Zlatko Stić, ravnatelj zagrebačke Prirodoslovne škole (PŠ) Vladimira Preloga, odbio je u ovoj školskoj godini upisati učenicu s posebnim potrebama P. K. u tu školu iako je ona zadovoljavala sve uvjete za upis.

Učenica P. K. je na upis u PŠ Vladimira Preloga došla s mišljenjem o profesionalnom usmjeravanju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u kojem se za nju preporučuju programi kozmetičarka, medicinska kozmetičarka i upravna referentica.

Nije jedini slučaj

No Stić je odbio upisati P. K. u prvi razred za zanimanje kozmetičar, uz objašnjenje, kako navodi njezina majka R. K. u dopisu Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, da je obrazovni program za to zanimanje za njezinu kćer pretežak, pogotovo kemija, te im je preporučio gimnazijski program u Srednjoj školi Sesvete u koju se na kraju P. K. i upisala. A ona nije prva učenica s posebnim potrebama koja se osjetila neželjenom u školi kojom ravna Stić. Još prije tri godine Lana Marić-Štimac, majka jedne učenice, izašla je u javnost s pričom kako ju je Stić na sve moguće načine pokušao odgovoriti od namjere da upiše svoju kćer s posebnim potrebama u njegovu školu te da to nagovaranje prolaze svi roditelji s djecom koja trebaju prilagođeni program. Neki se uspiju nagovoriti, a neki ne. A Stić je u slučaju P. K. uspio. Kako nam je rekla njezina majka, Stić ih je na vrlo ljubazan način kad su došle na upis počeo odgovarati od toga.

– Moja kći bila je jako nesretna i tužna zbog takvog stava ravnatelja jer se radovala upisu u tu školu – kaže R. K. Dodaje da joj je Stić ponudio svu pomoć kako bi se njezina kći upisala u gimnaziju u Sesvetama uz objašnjenje da je to bolje za nju jer stanuje u Sesvetskom Kraljevcu. Stić pak tvrdi da je bio spreman upisati P. K. u svoju školu, ali da je majka htjela da njezina kći ide u školu u Sesvete!

– P. K. je imala pravo na upis. Nismo odbili njen upis, ali smo pomogli zajedno s Gradskim uredom za obrazovanje da upiše školu prema mjestu stanovanja – tvrdi Stić. Dodaje da nikad nije odbio upis nijednog učenika s posebnim potrebama.

I dok nije upisao P. K. u svoju školu prošlo ljeto, Stić je prošlu jesen zaposlio Anu Kadović, sestru tadašnje zamjenice ministra obrazovanja Marije Lugarić. Kadović je zaposlena kao profesorica latinskog jezika i povijesti. Stić kaže da je pet kandidata udovoljavalo uvjetima.

Davno diplomirao

Iako je jedan kandidat imao položeni stručni ispit, koji Kadović nema, on je ipak zaposlio sestru Marije Lugarić uz objašnjenje da je taj kandidat davno diplomirao, 2002. godine! Stić tvrdi da nije znao da je Kadović sestra tadašnje zamjenice ministra. Marija Lugarić, koja je upoznata sa slučajem Marić-Štimac, ali ne i s P. K, tvrdi da nije mogla utjecati na zapošljavanje svoje sestre jer o tome na prijedlog ravnatelja odlučuje Školski odbor. No jasno joj je da će to neki povezati s njenom bivšom funkcijom.

>>Prava osoba s invaliditetom nakon ulaska u EU

Komentara 6

BU
bunjevac9
17:32 21.02.2013.

" obrazovni program za to zanimanje za njezinu kćer preteško, pogotovo kemija, te im je preporučio gimnazijski program u Srednjoj školi Sesvete" otkad je kozmeticka teza od gimnazije?

PR
pruđe
17:41 21.02.2013.

Ovo bi bilo aktuelno da je objavljeno, recimo, krajem rujna prošle godine, a ne sad, krajem veljače. Ne želim ulazit u to da li su djeca zadovoljavala uvjetima za upis, ali koliko god to možda ružno zvučalo, trebao je novinar ustanovit kakve su to posebne potrebe koja djeca imaju i da li škola može udovoljiti tim njihovim potrebama. To je škola sa dvije odvojene zgrade i nastava se odvija na tri kata. Mogu samo napomenuti, kao roditelj djeteta koje pohađa spomenutu školu, da bi bilo jako dobro kad bi svi ravnatelji barem upola vodili svoje škole kao g. Stić.

PR
pruđe
18:27 21.02.2013.

Naravno da sam zahvalan što su mi djeca zdrava, ali ne prihvaćam tezu da su ta djeca diskriminirana zato što, recimo, u Prirodoslovnoj školi nema lifta. Treba vidjeti i kakve su učionice, da li su one prilagođene djeci s posebnim potrebama, najlakše je baciti kost i pustiti ljude da iskomentiraju članak, a novinar ga kasnije korigira. Ponavljam, novinar je trebao protegnuti nogice i vidjeti iz prve ruke o čemu se radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije