Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI.TV

Ravnatelj HZJZ-a otkrio koliko se testova na koronavirus radi dnevno

Krunoslav Capak
Foto: Vecernji.TV
1/3
10.03.2020.
u 16:23

U studiju Večernjeg lista o novostima u vezi koronavirusa govori Krunoslav Capak, šef HZJZ-a

Prema posljednjim podacima u Hrvatskoj je 13 oboljelih od koronavirusa, a čekaju se rezultati muškarca koji se vratio iz Italije s oboljelim muškarcem. Stožer Istarske županije suspendirao je do 14. travnja suspendiraju se sva javna događanja, te su zatražili od Nacionalnog stožera da se na određeno vrijeme suspendira rad škola, vrtića i sveučilišta.  

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. dr. sc. Krunoslav Capak gostovao je u TV studiju Večernjeg lista i odgovarao na niz aktualnih pitanja u vezi širenja zaraze koronavirusa u Hrvatskoj. 

Capak je istaknuo da zasad nema potrebe za zatvaranjem škola, a pozdravio je odgovornost lokalnih vlasti da ograniči veća okupljanja stanovništva. 

– Ako se poveća broj slučajeva i bude puno kontakata, moguće je da se donese takva odluka. Imamo uvezene slučajeve iz Italije, ako se bolest počne lokalno širiti, onda ćemo to razmatrati. Mislim da smo napravili maksimum i balans između epidemioloških mjera i gospodarskih aktivnosti. Uveli smo nadzor i samoizolaciju za osobe koje se vraćaju iz mjesta gdje imamo lokalnu transmisiju, a s druge strane nismo zaustavili promet robe i gospodarske aktivnosti – rekao je dr. Capak, dodajući da je i brojka za preporuku odgađanja okupljanja s tisuću sudionika također promjenjiva te da se trenutačno treba procjenjivati rizik za svaki skup.

Također, Capak je otkrio koliko je dosad u Hrvatskoj testova na koronavirus uopće napravljeno te koliko se testova dnevno u Hrvatskoj radi: 

- Za sada i dalje se svi testovi rade u infektivnoj bolnici Fran Mihaljević, iako je Hrvatski zavod za javno zdravstvo već spreman također početi provoditi testove, no procjenjujemo da za to još nema potrebe. U Hrvatskoj je dosad napravljeno oko 360-370 testova. Dnevno ih se provede 20-tak.

Koliko Hrvatska ukupno ima testova?

- To vam ne mogu odgovoriti, imamo dovoljno za naše potrebe. Znam da je HZJZ kupio 1.000 testova. Ne mogu vam reći koja je njihova cijena jer mi to ne naručujemo... - izjavio je Krunoslav Capak.

Komentara 10

Avatar nestimenigovorit
nestimenigovorit
16:06 10.03.2020.

Njemačka i Austrija imaju masu oboljelih i zaraženih, a hrpa Hrvata radi baš u okolici gdje ih ima najviše sa simptomima i najviše hospitaliziranih. Zašto te Hrvate nitko ne pregledava kad dolaze kućama na vikend svako dva tjedna?? Zašto se i za njih ne uvedu mjere zabrane i kontrole na granicama?? Sada za Uskrs kad hrpa Bosanaca i Hrvata bude navalilo kućama ima da donesu sa sobom ne samo uskrsne zečiće i čokolade nego i prekomjernu dozu virusa i boleštine sa sobom. Prije Uskrsa uvesti dodatne mjere opreza za gastarbajtere koji pred blagdane harače po trgovačkim centrima kako bi kući donijeli pune torbe čokolada i njemačkog piva, a time i pokupili i došlepali koronu :P

AL
alexije
16:18 10.03.2020.

Odavno su pezijski fondovi u svjetu u kolapsu.Da bi se popravili potrebno je trecinu 65 godisnjaka i plus poslati na onaj svjet.Zato sam uvjeren100%da je ovaj virus namjerno pusten i ciljan na odredjenu populaciju stanovnistva svjeta.

Avatar Zbregov2
Zbregov2
15:46 10.03.2020.

Što je sa onim blizancima ništa o tome ne pišete? kako su? pa nije valjda da su već dva tjedna bolesni ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije