Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dao riječ

Ravnatelj Haller dao riječ: Za djecu na onkologiji novca će uvijek biti!

'13.04.2012. Rijeka - Sastanak ravnatelja rijeckog KBC-a Hermana Hallera, predstojnika Djecje bolnice Kantrida dr Igora Prpica i roditelja djece koja se lijece na odjelu onkologije. Roditelji pred ula
'Goran Kovacic/PIXSELL'
13.04.2012.
u 19:48

Novac koji nedostaje bit će namaknut iz nemedicinskog dijela poslovanja KBC-a, obećao je ravnatelj

Ocijenivši da se eksces dogodio nepotrebno, kao i "medijski incident koji je u javnosti izazvao neprimjerenu pažnju", ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Herman Haller u petak je pred zabrinutim roditeljima zajamčio da neće biti prekida liječenja maligno oboljele djece, a sredstva koja nedostaju Klinici za pedijatriju na Kantridi za liječenje malenih bolesnika na Odjelu hematologije i onkologije bit će namaknuta iz nemedicinskog dijela poslovanja KBC-a Rijeka, što neće utjecati na liječenje u drugim klinikama.

Isprika roditeljima

Naime, Stručno vijeće KBC-a Rijeka u srijedu je donijelo odluku da se Klinici za pedijatriju Dječje bolnice Kantrida ne dodijele dodatna sredstva, što je među roditeljima izazvalo paniku i zgražanje. Odmah se proširila vijest o mogućem zatvaranju onkologije jer "novca za terapiju od sljedećeg tjedna neće biti". Zabrinute roditelje zbunilo je i to što se upravo uređuje novi prostor u koji bi se dječja onkologija polovicom godine trebala useliti.

Ravnatelj Haller objasnio je stav Stručnog vijeća koje se, kazao je, protivi da se drugim klinikama oduzima novac i dodjeljuje onima kojima nedostaje, u ovom slučaju Klinici za pedijatriju.

– Oni nisu bili protiv liječenja djece ili, kako su neki mediji prenijeli, nisu ih osudili na smrt, nego su skrbili za sve bolesnike na svim klinikama. U ovom trenutku Klinici za pedijatriju nedostaje 400 tisuća kuna, manjak je nastao uvođenjem novih bolničkih limita i racionaliziranjem budžeta klinika KBC-a Rijeka – objasnio je Haller napominjući kako su na Klinici za pedijatriju u posljednja dva mjeseca znatno povećane potrebe. Uvjeravao je roditelje da, unatoč tome, ni u jednom trenutku liječenje djece nije bilo upitno, već je bilo pitanje kako napraviti unutrašnju preraspodjelu novca. Ispričao se roditeljima u svoje i uime KBC-a Rijeka te ponovio da se u KBC-u Rijeka nikada nije dogodilo da nekome bude uskraćeno liječenje.

– Budite mirni, imajte povjerenja u sustav i ljude, imate moju riječ – rekao im je Haller. Povela se i rasprava o tome odakle je krenula uznemirujuća vijest o zaustavljanju kemoterapije za devetero djece, na što je Haller roditeljima kazao da će zbog toga provesti unutarnju istragu.

U panici zvali Zagreb

Na pitanje prestrašenih roditelja je li moguće zatvaranje onkologije, Haller je rekao kako namjeravaju taj odjel ojačati, a prostor je osiguran i u novoj, budućoj bolnici. Otac 10-mjesečnog dječaka oboljelog od leukemije Milan Tomljanović iz Senja uoči sastanka nije želio ni pomisliti da mu dijete mora iz Rijeke otići u drugi grad na liječenje. Nadao se povoljnom rješenju, kao i Dorijano Kocijančić iz Poreča, čiji se 13-godišnji sin ondje liječi već četiri godine. – Imamo nade, ali želimo trajno rješenje – kazao je. Loredana Kodrin iz Poreča, čiji 11-godišnji sin boluje od mijeloične leukemije, u strahu je odmah nazvala Zagreb, ali su joj rekli da ondje nema mjesta. – Ne mogu ni opisati kako sam se osjećala kada sam čula tu vijest – kazala nam je Ankica Vuković iz Ogulina, majka 19-godišnjeg Mateja.

Komentara 7

DU
Deleted user
20:18 13.04.2012.

Haller zasluzuje ostavku, a roditelji bolesne djece veliku ispriku.

OB
-obrisani-
20:52 13.04.2012.

reži slavko reži

SJ
Sve je uzalud
20:16 13.04.2012.

Baš ljepo konačno nešto pozitivno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije