Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APOSTOLSKO PUTOVANJE

Ratzinger prvi papa na Cipru

papin plakat na Cipru
AFP
04.06.2010.
u 14:35

Ciparski nadbiskup Chrysostomos u lipnju 2007. u Vatikanu je pozvao Benedikta XVI. na Cipar, a taj poziv je ponovio u ožujku 2009. i ciparski predsjednik Dimitri Christofias tijekom službenong posjeta Vatikanu.

RIM - Benedikt XVI. prvi je papa koji posjećuje otok Cipar. Ta činjenica daje tom pohodu obilježje povijesne važnosti. I upravo dan prije Papina putovanja na podijeljeni otok, u Turskoj je 3. lipnja ubijen biskup Luigi Padovese (63), apostolski vikar za Anatoliju.

U zrakoplovu na putu prema Cipru, koji je podijeljen na turski i grčki dio nakon invazije turske vojske 1974. godine, Papa je kazao kako su muslimani "naša braća". U razgovoru s novinarima u zrakoplovu, Benedikt XVI. je pozvao sve kršćane na zajedničku sposobnost "dijaloga s muslimanima, koji su naša braća bez obzira na različitosti".

Benedit XVI. je, dakle, pozvao na dijalog s muslimanima bez obzira na ubojstvo katoličkog svećenika u muslimanskoj zemlji.

"To ubojstvo se ne može pripisati Turcima i Turskoj", rekao je Papa, ali će vjerojatno smrt talijanskog biskupa u Iskenderunu, u Turskoj, utjecati i na raspoloženja tijekom njegova posjeta Cipru gdje će boraviti do 6. lipnja.

"To je užasno djelo, zaprepašteni smo", prokomentirao je šef ureda za tisak Svete Stolice, otac Federico Lombardi vijest o smrti mons. Pavesea, koji je bio vrlo zaslužna osoba za svjedočenje života Crkve u Turskoj, znači i teških situacija.

"I uoči Papina putovanja prema Srednjem Istoku upravo kako bi ohrabrio kršćanske zajednice koje žive na tom području, ovaj čin pomaže puno bolje shvatiti kako je problem solidarnosti opće Crkve, potpore za te kršćanske zajednice svakako hitan i potreban", naglasio je Lombardi.

Benedikt XVI. je jutros otputovao na apostolsko putovanje na Cipar i tom će prilikom biti obznanjen radni dokument (Instrumentum Laboris) za specijalnu skupštinu Biskupske sinode za Srednji istok. Dugo je pripremano to putovanje. Ciparski nadbiskup Chrysostomos je u lipnju 2007. u Vatikanu pozvao Benedikta XVI. na Cipar, a taj poziv je ponovio u ožujku 2009. i ciparski predsjednik Dimitri Christofias tijekom službenong posjeta Vatikanu.

Benedikt XVI. po dolasku u zračnu luku u Paphos, i poslije ceremonije dočeka, u crkvi Agia Kiriaki Chrysopolitissa sudjeluje na ekumenskom slavlju.

U subotu, 5. lipnja, Benedikt XVI. će otići u kurtoazni posjet predsjedniku ciparske republike Dimitrisu Christofiasu u predsjedničku palaču u Nicosiji te će se susresti i s diplomatskim zborom. Nakon toga će se na sportskom stadionu osnovne škole St. Maron u Nicosiji sastati s katoličkom zajednicom, a poslije 12 sati će posjetiti ciparskog pravoslavnog nadbiskupa u sjedištu pravoslavne nadbiskupije u Nicosiji, Chrysostomosa II.

U nedjelju će Papa u nikozijskoj sportskoj dvorani Elefteria predvoditi misu u povodu objavljivanja dokumenta Instrumentum Laboris za biskupsku sinodu Srednjeg istoka, koja će se održati u Vatikanu od 10. do 24. listopada 2010. na temu "Katolička crkva na Srednjem istoku: zajednica i svjedočanstva".

Poslijepodne će posjetiti maronitsku katedralu u Nicosiji, te predvečer krenuti u Rim.

Na Cipru je od 794.000 stanovnika samo 25.000 ili 3,15 posto katolika. Katolička crkva na Cipru ima dva biskupa, 30 svećenika i 60 redovnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije