Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Papa emeritus Benedikt XVI.

Ratzinger na Uskrs ima 90 godina

ratzinger
DPA/PIXSELL
14.04.2017.
u 12:18

Rođendan mu pada na Uskrs, ali će ga proslaviti dan kasnije, na Uskrsni ponedjeljak.

Papa emeritus Benedikt XVI. će 16. travnja napuniti 90 godina, ali će rođendan proslaviti dan kasnije i to u malom krugu ljudi u prostorijama zgrade u kojoj živi u Vatikanu. Kardinal Gerhard Ludwig Müller, pročelnik Kongregacije za nauk vjere, vrsni je poznavatelj spisa pape Benedikta XVI., pisao je više djela o njemu, a i izdavač njegovih sabranih djela u 16 svezaka, kaže kazao da svi znamo da je Ratzinger izvanredni teolog, ali nije samo to; on ima veliko iskustvo u pastoralu.

Ratzinger je napisao mnogo knjiga o duhovnosti, o velikim izazovima suvremenoga života, pisao je, govorio i dao tumačenja na vrlo visokoj intelektualnoj razini, a to znači da kršćanstvo ima svoju vlastitu intelektualnu snagu, kaže Müller. Papa Benedikt XVI. veliki je i značajni teolog, to teološko znanje, to iskustvo unio u svoj pontifikat, kaže Müller i naglašava kako je riječ o značajnom pontifikatu koji će ući u povijest. Dok su se u zadnjih nekoliko stoljeća pontifikati papa vrjednovali nakon njihove smrti, u slučaju pape Benedikta XVI. to nije moguće učiniti. Kako onda ocijeniti njegovo papinstvo? Müller je kazao da nije lako odgovoriti na to pitanje jer nam nedostaju usporedive povijesne kategorije… Odstupanje od Petrove službe nije isto kao kada predsjednik države ili ministar dade ostavku. „Riječ je i o osobnom Kristovom nalogu koji se na taj način više ne obavlja jer sada imamo novoga papu.

No sâm je papa emeritus odredio da će putem molitve i dobrom voljom i dalje biti trajno povezan s papinskim poslanjem i nalogom“ kazao je kardinal Müller te naglasio kako vjeruje da on upravo po svojoj ostavštini u teologiji i u svom papinskom učiteljstvu nastavlja nuditi bitno usmjerenje za razumijevanje katoličke vjere. Bivši šef tiskovnog ureda Svete Stolice otac Federico Lombardi, koji je i predsjednik Zaklade Ratzinger, predstavio je ovih dana u Rimu knjigu „Cooperatores Veritatis, spisi u čast pape emeritusa Benedikta XVI. za 90. rođendan. Knjigu je uredio osobno Lombardi, zajedno s Pierlucom Azzarom, a tiskala ju je Vatikanska nakladnička kuća. Knjiga sadrži priloge 13 znanstvenika koji su od 2011. godine do danas bili dobitnici Nagrade Ratzinger. Naslov knjige „Cooperatores Veritatis“ je, naime, biskupski moto Benedikta XVI., koji vrlo dobro očituje identitet njegova zauzimanja kao teologa i služitelja teologije u Crkvi.

„Njegovo je viđenje vlastite službe apsolutno daleko od stavljanja samoga sebe na prvo mjesto; u središte svega stavlja služenje istini, Istini koja je, za one koji žive u vjeri i u Crkvi, utjelovljena u Isusu Kristu. Božanska istina, Logos koji nas prosvjetljava kako bismo imali viđenje svijeta, života, pravoga puta za postizanje spasenja“, kaže Lombardi i dodaje kako mu se čini da se taj moto dobro primjenjuje i na sve one koji se u Ratzingerovoj školi, odnosno nasljedujući njegov primjer, žele zauzeti u životu i u istraživanju, i posebno u teološkom istraživanju, kako bi služili istini u Crkvi, za dobro ljudskoga roda. Lombardi naglašava kako razgovor s Ratzingerom uvijek obogaćuje.

Podsjetimo kako je Benedikt XVI. pohodio Hrvatsku 2011. godine i ono što je na Trgu bana Jelačića kazao mladima zasigurno i danas vrijedi. Pozvao ih je da ne dopuste „da vas zavedu privlačna obećanja lakoga uspjeha, načinu života koji daju prednost izgledu, na štetu nutrine. Ne popuštajte kušnjama da se potpuno pouzdate u posjedovanje, u materijalne stvari, odričući se slijediti istinu koja ide dalje, poput visoke zvijezde na nebu, kamo vas Krist želi povesti“.

>> Ma, jel' to papa Franjo kopipejstao Benedikta XVI.?

>> Papa Ratzinger: Sve je to apsurd, nisam dao ostavku zbog pritisaka

Komentara 4

MO
mobitel20
13:02 14.04.2017.

Dobri Papa, sretan rodjendan ! Steta sto su te ovi anarholiberali prisilili na odreknuce...Veliko si intelektualac i znas zasto si to napravio...Mozda Bog zeli da Crkva prodje i kroz ova teska vremena anrholiberalnog kvazi pape...

Avatar Parousia
Parousia
17:36 14.04.2017.

Matej(7,1.2)"Nemojte suditi,da nebudete sudjeni!Jer kako budete sudili,onako ce se i vama suditi;kako budete mjerili,onako ce se i vama mjeriti."

Avatar abcd
abcd
11:29 15.04.2017.

Razlog za njegovo povlacenje je bilo da je bolestan...ipak je nesto drugo u pitanju. Umjesto pape Ratzingera smo dobili antipapu koji muslimanima pere noge u Rimu, sramota.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije