Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stižu obavijesti o moratorijju

Rate se odgađaju i 9 mjeseci ili prebacuju na kraj otplate

Zdenko Adrović
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
01.04.2020.
u 18:07

Zahtjeve će korisnici kredita moći dostaviti digitalno ili telefonski. Neke banke klijente već informiraju o proceduri.

Svaka banka ima vlastitu politiku i uvjete odobravanja zahtjeva za odgodu plaćanja, a sve će banke ponuditi mogućnost od minimalno tri mjeseca odgode svih vrsta prisilnih naplata. Pojedine banke ponudit će odgodu kreditnih obveza, rate i kamate, na tri, šest ili devet mjeseci, ili će kreditne obveze prebaciti na kraj otplatnog razdoblja kredita - precizirao nam je modele moratorija koji će biti u optjecaju direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović. No, iz njegove najave ponovo nije jasno hoće li sve banke ponuditi i mogućnost prebacivanja odgođenih rata na kraj otplate ili samo odgodu.

- Banke će za vrijeme trajanja odgode zaračunavati isključivo redovite kamate bez drugih troškova. Cijeli anuitet bit će odgođen i neće dospijevati na naplatu, a prije nego što završi odgoda plaćanja banke će u skladu s vlastitom politikom i uvjetima ponuditi restrukturiranje kredita - otkriva Adrović.

Zahtjeve će korisnici kredita moći dostaviti digitalno ili telefonski. Neke banke klijente već informiraju o proceduri. Iz OTP-a poručuju da će klijente o svemu obavijestiti u idućih nekoliko dana te da u ovom trenutku nemaju realnu sliku o tome koliko bi im mogao porasti udio loših kredita jer su stroge mjere koje su ostavile posljedice na gospodarstvo uvedene tijekom ovog mjeseca. U Zabi i PBZ-u još rade na setu mjera i ne izlaze s detaljima, no iz PBZ-a poručuju da su visokokapitalizirani. U Erste banci su optimistični: imajući u vidu najavljene mjere pomoći gospodarstvu, vjeruju da će, dugoročno, situacijom kvalitetno moći upravljati te minimizirati potencijalne negativne učinke.

VIDEO Premijer Andrej Plenković o gospodarskim mjerama

Komentara 1

HA
Hanok
22:37 01.04.2020.

Štanca se novac, štancaaaa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije