Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPASNA OFENZIVA

Rat s HNB-om mogao bi dovesti do pada rejtinga

Boris Vujčić, guverner HNB-a
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
06.03.2016.
u 11:00

Lovrinović ne krije da želi biti guverner HNB-a, odbacivanje izvještaja središnje banke bio bi prvi korak k tom cilju

Rutinsko podnošenje godišnjeg izvještaja Hrvatske narodne banke za 2014. godinu moglo bi prerasti u još jednu političku aferu. Danima se u sabornici raspreda o zaostalim izvještajima raznih državnih institucija za 2014. godinu, pa se na dnevnom redu našao i izvještaj HNB-a.

Izašlo izvan okvira

Mostov zastupnik Ivan Lovrinović nije propustio priliku da udari na središnju banku i guvernera, koristeći se argumentima kojima dvadesetak godina sustavno kritizira domaću monetarnu politiku. Takve su rasprave uobičajene u akademskim krugovima, nema razloga da se ne vode i u parlamentu, ali Mostovo inzistiranje na odbacivanju izvještaja izašlo je iz okvira demokratske rasprave na prilično sklizak teren. Lovrinovićev ulazak u Sabor ojačao je politički lobi koji zagovara jači angažman središnje banke koji bi se ogledao kroz veće novčane injekcije, drukčiju tečajnu politiku i zabranu devizne klauzule.

Slične opaske na račun HNB-a mogle su se na Markovu trgu čuti i prije, no odnos političkih snaga u parlamentu nikad nije bio takav da bi Sabor doveo u pitanje osnovne postulate monetarne politike koji počivaju na stabilnosti cijena, tečaja, a onda i financijskoj stabilnosti. Lovrinović ne krije ambiciju da postane guverner i promijeni kurs monetarne politike, a odbacivanje izvještaja HNB-a bio bi prvi korak prema tom cilju. Premda ga je zaobišao kod raspodjele funkcija u vlasti, Most je sada stao iza Lovrinovića, pa je popisu otvorenih pitanja vladajuća koalicija priključila još jedno – raspravu o HNB-u. Središnja banka nije sveta krava, može se raspravljati i o njihovu radu, ali odbijanje izvještaja daje lošu sliku o odnosu izvršne i monetarne vlasti, a ako bi on prerastao u otvoreni rat, mogao bi dovesti i do pada rejtinga. Načelo neovisnosti centralnih banaka jedno je od temelja ustroja EU, zbog čega je RH prije ulaska u EU morala mijenjati Ustav i Zakon o HNB-u. Odredbe domaćih propisa koje su davale pravo Saboru da raspravlja i donosi zaključke o izvještajima i informacijama HNB-a maknute su i zamijenjene odredbama prema kojima HNB samo “obavještava” Sabor o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike. Sukladno tim izmjenama, prvi izvještaj koji je nakon ulaska Hrvatske u EU predstavljen u parlamentu (za 2013. god.) zastupnici su ‘primili na znanje’. Očekivalo se da će tako biti i za 2014. godinu, no Most se ne zaustavlja na kritikama, a osim istomišljenika o toj temi Gorana Marića iz HDZ-a, nepromišljeno ih je podržao i SDP.

Nepromišljena podrška

Prebacivanjem rasprave na idući tjedan šef Sabora Željko Reiner kupio je vrijeme za još jedno usuglašavanje Mosta i HDZ-a. Da je zemlja u stabilnoj situaciji, s polugama vlasti koje funkcioniraju, kritička rasprava u Saboru tumačila bi se na uobičajeno propitivanje svih politika, pa i monetarne.

No Hrvatska je daleko od toga. Kupci hrvatskog duga prvi bi odbijanje izvještaja protumačili kao pritisak vlasti na monetarnu neovisnost ili uvod u smjenu vodstva HNB-a, što bi bilo nepotrebno dolijevanje ulja na vatru u ionako lošoj situaciji.

>> Most neće glasovati za izvješće guvernera Vujčića: HNB nije ispunio svoj najvažniji cilj

>> Živi zid obrušio se na HNB: Brine samo o svom profitu, ne štiti građane i nikome ne polaže račune

Komentara 36

TH
than
12:06 06.03.2016.

Jedino sto znam je da bi Lovrinovic napravi kaos i bacio nas u hiperinflaciju... Buduci da sam to jednom dozivio, ne bi vise... Hvala.

BA
ban1903
12:59 06.03.2016.

Vrijeme je za detaljnu istragu netransparentnog trošenja novaca po izvješćima MMF-a u zadnjih 10 godina, u godišnjim iznosima i preko 500 milijuna EUR-a! Nakon te istrage, biti će slobodnih mjesta za nove kadrove kao u priči....

GR
grabice
11:22 06.03.2016.

Nikako da skuzim dto je duznost HNB a.Da li je to da stiti franak.eur dolar.Da li je to da i dalje svoje gradane drzi u ropstvu Da li je to da drze kamate na kreditr stambene i ostale na 7.88 posto Da li je njibova duznost da stite kamatare koji napkacuju kamate na minuse po 9.10.posto.Ili stvarno misle da ljudi ne znaju kolike su kamate i koji uvjeti npr u jednoj Njemackoj.Sto je njihova duznost i obaveza i cemi sluzi ta HNB

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije