Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
planiraju žalbu

'Rat' oko autobusnog prijevoza u Vukovaru: Čazmatrans poslije 50 godina izgubio koncesiju

Čazmatrans
Foto: Branimir Bradarić
1/3
04.12.2020.
u 16:42

Po prvi puta na natječaj su se prijavila dva ponuditelja, a ovo je isto tako i prvi put da Čazmatrans Vukovar nije dobio koncesiju, rekao je Penava

Poslije pola stoljeća tvrtka Čazmatrans Vukovar neće vršiti autobusni prijevoz putnika u Vukovaru s obzirom da na raspisanom javnom natječaju nisu izabrani kao najpovoljniji ponuđač. Čazmatrans Vukovar je počeo poslovati u Vukovaru još 1968. godine. Po riječima direktora tvrtke Roberta Šimleše ta tvrtka je svih ovih godina poslovala u Vukovaru, a prijevoz putnika su počeli obavljati odmah po povratku Vukovaraca.   

- Čazmatrans Vukovar ima 120 zaposlenih i 57 vozila. S gubljenjem koncesije dolazi u pitanje i opstanak svih radnih mjesta. Međutim, ne predajemo se i svakako ćemo se žaliti jer smatramo kako je naša ponuda bila najpovoljnija. Nažalost, nismo mogli niti sanjati da će protiv Vukovara i njegovih građana, jer u našoj tvrtki radi najviše Vukovaraca, glasati neki od vijećnika iz Vukovara, rekao je Šimleša.

Dodao je i kako su oni svih ovih godina bili jedan od brendova Vukovara kao i da na svakom od autobusa imaju neke od zaštitnih znakova Vukovara poput vodotornja, golubice… Istakao je i kako je posao dobila tvrtka koja do sada nije obavljala gradski prijevoz niti ima autobuse koji su prilagođeni za takvu vrstu autobusnog prijevoza.

S spoznajom kako je Čazmatrans Vukovar izgubio koncesiju za gradski prijevoz oglasila se i vukovarska oporba koja ukazuje kako se radi o štetnoj odluci i po tvrtku, i po grad i po same građane, kao i da je za očekivati otkaze dijelu zaposlenih jer im se smanjio opseg posla.  

Povodom donesene Odluke danas je konferenciju za novinare održao i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ističući kako je cijeli postupak bio transparentan i proveden sukladno svim zakonima te da je jedina mogućnost bila prihvatiti povoljniju ponudu. Istakao je i kako je osnovni kriterij bila cijena karte te da je tu povoljnija bila ponuda Slavonija busa iz Novog Grada koji je ponudio cijenu u jednom smjeru od 7 kuna što je za kunu jeftinije od Čazmatransa Vukovar. Svi ostali kriteriji bili su identični ili tu negdje.

- Po prvi puta na natječaj su se prijavila dva ponuditelja, a ovo je isto tako i prvi put da Čazmatrans Vukovar nije dobio koncesiju. Iz aspekta lokal patriotizma žao nam je zbog toga ali ponuda Čazmatransa nije bila najpovoljnija. I tvrtku Čazmatrans, kao i sve nas, iznenadila je prijava još jednog ponuditelja jer je sve ove godine bila ista procedura, no nitko osim tvrtke Čazmatrans nije bio zainteresiran za ovaj posao. Kako se javila druga tvrtka, stručne službe Grada Vukovara odabrale su, sukladno zakonu, povoljniju ponudu. Jednako tako, vijećnici u Gradskome vijeću Grada Vukovara podržali su prijedlog stručnih službi i napravili ono što je zakonom naloženo, rekao je Penava.

Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček napomenuo je kako je riječ o privatnim tvrtkama koje su na slobodnome tržištu te da će pojedinačna karta sada biti povoljnija za 12% u odnosu na dosadašnje cijene.

- S obzirom da se nalazimo u vremenu pandemije koronavirusa, koncesija će trajati samo godinu dana, a ne kao do sada dvije ili pet godina. Već sljedeće jeseni bit će raspisana nova koncesija i opet će najpovoljniji ponuditelj biti odabran na javnome pozivu, rekao je Pavliček.

Komentara 19

SN
Snowman
18:15 04.12.2020.

Gospodine Penava Vi se mozete od sljedece periode kao gradonacelnik oprostiti. Jednu firmu u kojoj Vukovarci rade odkazati ? dakle gluplje neide.

KO
kompjuter
17:32 04.12.2020.

zašto muljaža,ja koliko vidim da je najveća muljaža baš u tom čazmatransku,u stečaju već 30 godina a rade po cjeloj hrvatskoj i ubili sve domače prevoznike,od slavijatransa pa dalje,u čazmi nesto kolodvor,uprava a oni posluju iz bunkera,netko drži čvrsto tu firmu i sad se čude,pa nisu oni bogom dani a autobuse iz teksasa po manjim gradovima,vozači na relacijama koji neznaju ući u pojedini grad i izići iz njega,to sam doživio kad sam se vozio iz zagreba do petrinje,pito nas vozač kako doći do petrinje,hahahhahahaha,strašno

SA
samoborka
17:32 04.12.2020.

U Čazmatransovim autobusima sam se vozila nekoliko puta u životu. Još se oporavljam od šoka. Pijani vozači i autobusi kojima otpadaju dijelovi od starosti i neodržavanosti. Što se mene tiče, addio Čazma trans!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije