Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ručnu dižu u 2. krugu

Rat na ljevici: 'Možemo! nas je zbog uskih interesa odbio, željeli su da SDP nestane'

Zagreb: Peđa Grbin i Tomislav Tomašević održali konferenciju za medije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
09.02.2021.
u 20:05

SDP smatra da bi prije četiri godine Mrak Taritaš ‘dobila’ Bandića da ju je podupro Tomašević

Bilo je pitanje dana kada će se odnosi između SDP-a i platforme Možemo! zaoštriti. Takav sukob jednostavno je „prirodan“ s obzirom na to da se obje opcije obraćaju više-manje istom biračkom tijelu i budući da je platforma Možemo! rasla i na krilima brojnih razočaranih SDP-ovih birača.

Zato Možemo! mnogi u SDP-u doživljavaju kao opciju koja ih ugrožava, i to ne samo u Zagrebu nego i u Rijeci i u Splitu, gdje ta još uvijek mlada opcija također ima kakvu-takvu infrastrukturu, ali i prostor za dodatan rast. Ne čude stoga ni najnovije strelice na relaciji SDP – Možemo!, a kojima su SDP-ovci počeli optuživati Možemo! i Tomislava Tomaševića da su jedan od krivaca što je Milan Bandić i dan-danas gradonačelnik Zagreba. Mnogi i iz SDP-a i iz srodnih opcija smatraju da Možemo! danas ne bi ni postojalo, a svakako ne bilo ovako jako, da je prije četiri godine na lokalnim izborima pobijedila Anka Mrak Taritaš, koja je tada bila kandidatkinja iza koje je stao SDP.

Mrak Taritaš: Neću plakati...

Naime, prije četiri godine SDP-ova kandidatkinja Anka Mrak Taritaš izgubila je od Bandića za nešto više od 16 tisuća glasova, a teza koja se iz SDP-a plasira jest ta da bi možda i pobijedila da je u drugom krugu dobila potporu Tomaševića, odnosno platforme Zagreb je naš. Tomašević je svojedobno za TV Večernji list objašnjavao kako to i nije baš tako te podsjetio da je između dva kruga izveo i akciju na Trgu bana Jelačića na kojoj je pozvao sve svoje birače da glasaju protiv Milana Bandića, a što im je tijekom vikenda „spočitnuo“ i šef SDP-a Peđa Grbin. Akcija o kojoj Tomašević govori doista se dogodila, ali bila je izuzetak. Kažu to i SDP-ovci s kojima smo danas razgovarali, ali i šefica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, koja je danas poručila kako takva vrsta potpore o kojoj Tomašević govori nije niti može biti dovoljna.

VIDEO Tomislav Tomašević o izlasku na lokalne izbore

– Dati pravu potporu u drugom krugu znači doći i u stožer još iste, izborne noći, dati potporu kandidatu koji je ušao u drugi krug i cijelo vrijeme kampanje davati tom kandidatu potporu, ići s njime i po terenu, pojavljivati se u javnosti. Ja takvu vrstu potpore nisam imala od Možemo!, odnosno od Zagreb je naš, a još manje od Sandre Švaljek, koja nije izvela ni tu jednu akciju po uzoru na Možemo!, tj. Zagreb je naš, nego je šutjela i svoje birače nijednom nije pozvala da daju potporu – kaže Mrak Taritaš. Neće sada, kaže, plakati za prolivenim mlijekom, ali dodaje i da se nada kako će se oporba ipak držati svog obećanja i dogovora te ovog puta, bez obzira na to tko od kandidata s ljevice i lijevog centra uđe u drugi krug, stati iza tog kandidata, i to ne jednom akcijom, nego svim snagama kako bi odnio pobjedu koja je njoj prije četiri godine „izmakla“ iz ruku.

Klisović ili Tomašević?

Upravo taj dogovor da svi stanu iza kandidata oporbe u drugom krugu, našao se u njemu Tomašević ili Joško Klisović sa strane SDP-a, i jest razlog zbog kojeg sukob između SDP-a i Možemo! ne bi trebao otići predaleko i ispod pojasa. U SDP-u kažu da neće biti žestokih sukoba, ali dodaju da će se neke stvari morati kazati. Poput činjenice, kažu, da njihov kandidat Joško Klisović ima više iskustva od Tomaševića i da je kompetentniji da vodi grad te da će imati jači i kompetentniji tim oko sebe. Odgovor im je brzo stigao od Tomaševića, koji je danas na N1 televiziji dobro ustvrdio da mu je zanimljivo kako je još u prosincu SDP-u bio potpuno po volji, s obzirom na to da su ga htjeli podržati u kandidaturi za gradonačelnika, a samo dva mjeseca kasnije više im ne valja.

– Da, mi smo bili spremni i na tu žrtvu da podržimo Tomaševića, ali Možemo! je tada zbog svojih uskih interesa to odbio. Oni su htjeli da SDP nestane i da oni preuzmu primat na ljevici. To je legitimno, ali moraju znati da nećemo ni mi samo stajati sa strane – kaže naš izvor iz zagrebačkog SDP-a.

Komentara 39

MA
MarasG
20:55 09.02.2021.

Jednom sam rekao i ovaj puta cu ponoviti.Milanovic poceo,Bero nastavio a Grbin ce zavrsiti totalni slom sdpea.

KO
Kološanin
20:47 09.02.2021.

Činjenica koja je vrlo bitna, a u članku je "preskočena" jest da je koalicija Zagreb je naš (Tomašević) na izborima 2017. osvojila 12.996 glasova. U drugom krugu izbora bili su Bandić i Mrak Taritaš, a pobijedio je Bandić sa 16.336 glasova razlike. Dakle, da su svi Tomaševićevi birači i glasali za SDP-ovu kandidatkinju, Mrak Taritaš bi svejedno izgubila izbore. SDP-u je pametnije da ne podmeće jer samo može izgubiti i ono malo preostalog rejtinga.

Avatar Ivan Grozni
Ivan Grozni
20:41 09.02.2021.

Bez obzira koliko je Banderas loš , sreća da nema Mrak jer Zagrebu više nikad nebi svanulo .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije