Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UOČI LOKALNIH IZBORA

Rat HDZ-a i Domovinskog pokreta ide u prilog kandidatu s druge strane političkog spektra

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
26.10.2020.
u 17:26

U HDZ-u još nisu odlučili tko će biti kandidat, iskače ime Nikole Mažara

Mnoge će stranačke bitke na idućim lokalnim izborima biti zanimljive. Ona koja bi se mogla odigrati u Vukovaru, gradu simbolu Domovinskog rata koji HDZ uvijek voli imati u „svojim rukama“, ubraja se u zanimljivije.

Sukob HDZ- a i aktualnog gradonačelnika Ivana Penave, naime, lako bi mogao podijeliti isto biračko tijelo, što bi moglo ići u prilog kandidatu s druge strane političkog spektra. U HDZ-u još nisu odlučili tko će im biti kandidat za gradonačelnika Vukovara, a neslužbeno se spominju imena šefa Središnjega državnog ureda za obnovu i razvitak Nikole Mažara, koji nakon raspuštanja vukovarskog ogranka stranke tamošnje HDZ-ovce vodi kao povjerenik, i saborske zastupnice Marijane Balić.

Prije lokalnih izbora ova stranka mora izabrati vodstvo gradske organizacije, koja se suočila s lomom nakon prelaska Ivana Penave u Domovinski pokret uoči parlamentarnih izbora. Penava je sa sobom odveo i dobar dio vodećeg stranačkog kadra, no stranka je u prvom idućem okršaju ipak pokazala otpornost.

Udarci ispod pojasa

HDZ-ova lista predvođena ministrom financija Zdravkom Marićem u Vukovaru je dobila 37,82 posto glasova, no ni koalicija Domovinskog pokreta nije puno zaostajala s rezultatom. Za njih je glasalo 33,32 posto vukovarskih birača. Lokalne je izbore, međutim, teško uspoređivati s parlamentarnima i pitanje je može li HDZ-ov kandidat, ma tko to bio, dominirati i na izborima u svibnju iduće godine. Penavina je prednost što je već na funkciji gradonačelnika, što sa sobom donosi i naklonost birača vezanih za funkcije i zaposlenja u gradskim strukturama i poduzećima.

Osim toga, Penava se, izlazeći iz HDZ-a, pozicionirao kao čovjek koji je sa stranačkim vrhom zaratio na temama Domovinskog rata, a ratne rane u gradu heroju još uvijek su vrlo svježe. U tom kontekstu, Penavi bi do lokalnih izbora mogao pomoći i angažman premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, koji nakon nedavnog napada na Banske dvore forsira priču o desnom radikalizmu. Iako HDZ otklanja bilo kakvo povezivanje radikalizma s braniteljima, činjenica da je napadač Danijel Bezuk iz braniteljske obitelji lako ih može dovesti na tanak led u kampanji za lokalne izbore. Domovinskom pokretu i Ivanu Penavi izbor ključnih tema zakampanju olakšava i činjenica da je premijer i njih označio kao desne radikale pa je vrlo vjerojatno da će se oko toga lomiti i izbori u Vukovaru.

U takvoj je atmosferi očekivati udarce “ispod pojasa” među kandidatima Domovinskog pokreta i HDZ-a, a onaj tko prođe u drugi krug, u finalni će obračun ući znatno oslabljen, što bi na kraju moglo pogodovati Željku Sabi. Naime, bivši gradonačelnik Vukovara, SDP-ov Željko Sabo opet se počeo spominjati kao mogući kandidat za gradonačelnika. On sam tu opciju ne odbacuje te je, nakon što je stavio svoje mandate u stranci u mirovanje, pa tako i onaj na mjesto člana Predsjedništva SDP-a, poručio kako nije isključeno da će se potkraj svibnja opet ponuditi građanima Vukovara za tu funkciju.

Zanimljivo, u vrhu SDP-a među onima koji su bili protiv toga da Sabo bude član novog Predsjedništva, iako mu je za tu funkciju potporu dalo više od tri tisuće članova SDP-a na izborima u stranci, ima i onih kojima nimalo ne smeta da Sabo bude njihov kandidat za gradonačelnika.

Građani će odlučiti

Na pitanje zbog čega Sabo može biti SDP-ov gradonačelnički kandidat, a ne može biti član stranačkog Predsjedništva, naši izvori iz vrha stanke kažu da je razlika golema.

– U vodstvu ne može biti jer šteti stranci s obzirom na to da je odslužio zatvorsku kaznu za političku korupciju. Kandidat za gradonačelnika nešto je drugo. Tu biraju građani i, ako oni nemaju ništa protiv da Sabo opet vodi grad, oni će za njega i glasati – objašnjava nam jedan član vodstva SDP-ovu logiku. Naš drugi izvor iz vrha SDP-a kaže pak kako Sabu ne smatra najboljim izborom iza kojega bi stranka trebala stati na idućim lokalnim izborima, ali i iskreno priznaje da nekog drugog kandidata koji bi imao ikakve realne šanse za tu utakmicu i nemaju.

– Osim Sabe u Vukovaru ima još samo jedno poznatije ime, i to Biljane Gaće, a ona nema šanse pobijediti. Nema šanse ni da dobije potporu vukovarske organizacije – kaže naš izvor iz vrha SDP-a.

VIDEO: Penava objavio da napušta HDZ, snimio: Branimir Bradarić

 

Komentara 53

TA
Talleyard
11:07 27.10.2020.

Maloumni penava si je sam iskopao politički grob

VP
vukovarac.patak
19:58 26.10.2020.

tesko da ce Penava ovaj bozic docekati, ima koronu. Dabogda umro.

TK
tkoznaa
19:30 26.10.2020.

Penava, stručnjak za šuplju priču! Nemogu vjerovati da netko u njemu može pronači kompetentnog političara koji može nešto korisno napraviti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije