Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPET NAPAD

Rat bez granica – nakon sirijskih, Erdoğan udario i na iračke Kurde

Turski predsjednik Erdogan
Foto: PRESIDENTIAL PRESS OFFICE/REUTERS/PIXSELL
1/3
18.06.2020.
u 11:57

U tri desetljeća dugom sukobu između PKK i Turske poginulo je najmanje 40 tisuća ljudi. Nakon propasti mirovnog procesa 2015. godine okončan je dvogodišnji prekid vatre i turska vlada rekla je da više neće pregovarati s PKK.

Vojnu operaciju Kandža -Tigar pokrenula je jučer Turska protiv kurdskih pobunjenika na sjeveru Iraka. Udari su izvedeni na položaje Kurdske radničke partije (PKK). Na stotine vojnika, pripadnika specijalne jedinice turske vojske, ušlo je na sjever Iraka iz mjesta Uludere u turskoj pograničnoj pokrajini Sirnak.

Vojna operacija uslijedila je nakon što je turska vojska prije dva dana provela i akciju pod nazivom Kandža - Orao na sjeveru Iraka u okviru koje je uništila 81 položaj terorističke organizacije PKK, tvrde iz ministarstva obrane Turske. Planinske regije na sjeveru Iraka glavno su uporište kurdskih boraca PKK.

I dok turski predsjednik Erdoğan tvrdi da su vojne operacije u pograničnim regijama utemeljene na pravima Turske zasnovanim na međunarodnom pravu na samoobranu i rezolucijama Ujedinjenih naroda koje se tiču borbe protiv terorizma, Irak je osudio napade kao kršenje iračkog suvereniteta i međunarodnog prava te traži što skorije zaustavljanje vojne ofenzive i povlačenje turskih snaga s iračkog teritorija.

U tri desetljeća dugom sukobu između PKK i Turske poginulo je najmanje 40 tisuća ljudi. Nakon propasti mirovnog procesa 2015. godine okončan je dvogodišnji prekid vatre i turska vlada rekla je da više neće pregovarati s PKK.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije