Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve je ipak u ekonomiji

Rastuća nejednakost dovela do najgoreg kandidata u povijesti

Burzovni mešetari sigurni su da bi izbor Trumpa izazvao manji ekonomski šok od izglasavanja izlaska Velike Britanije iz Europske unije
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
08.11.2016.
u 22:55

Unatoč dugu od 106 posto BDP-a, SAD, kad zagusti, tiska dolare pa nema naznaka crnog scenarija koji najavljuje Chomsky

Američka privreda doživljava puni procvat, osam godina nakon velike financijske krize praktično je postignuta puna zaposlenost, rastu čak i plaće. Kako to da u takvim uvjetima prva sila svijeta nije iznjedrila bolje predsjedničke kandidate? Ekonomisti bi odgovor mogli naći u rastućoj nejednakosti jer, unatoč sjajnim ekonomskim rezultatima, američki birači nezadovoljni su i daju podršku najgorem kandidatu u povijesti Sjedinjenih Država Donaldu Trumpu. Uzrok svim njihovim nevoljama Trump nalazi svuda, među useljenim Meksikancima i u političkoj eliti, svuda osim u pohlepi klase čiji je član, najbogatijih Amerikanaca kojima odlazi veći dio američkog rasta, a većina mladih i dalje nakon fakulteta u život ide s teretom otplate studentskog kredita.

Hoće li tako ipak ekonomija biti najvažnija tema budućeg predsjednika? Moguće, jer opet je na dnevnom redu i pitanje golema američkog duga, koji iznosi 106 posto bruto-domaćeg proizvoda, zbog kojega i Noam Chomsky opet najavljuje američki pad. Ekonomist Ljubo Jurčić kaže da zasad nema naznaka najgoreg scenarija, koji bi mogao uzdrmati svijet više nego Trumpov ulazak u Bijelu kuću.

– Još živimo u svijetu u kojem je SAD najveća sila, imaju svoje razarače u svim dijelovima svijeta, a kad im zagusti, tiskaju dolare koje svi žele. Veliku većinu svoje proizvodnje plasiraju na svoje tržište, tako da ih ne pogađa previše ni to što je Kina smanjila svoje nabave, ne ovise toliko o izvozu – kaže Jurčić ističući kako to što SAD može, druge zemlje ne mogu, iako se već sad drugačije od tretiraju Rusija i Kina.

>> Panika na predizbornom skupu: Trump evakuiran s pozornice

Komentara 5

DU
Deleted user
02:00 09.11.2016.

Sramotan i neobjektivan članak, bez i jednog ozbiljnog argumenta.

MI
michaelchangun
03:48 09.11.2016.

Ma je li? A nije ljevičarski totalitarizam, uništavanje ljudi jer se ne žele prikloniti libtardskoj ideologiji, zatvaranje političkih protivnika (Dinesh D'souza), korupcija u pravosuđu (doslovno su protiv svih pravila pustili hillary da prođe nekažnjeno), pokušaj hillary da dovede još 50 tisuća potencijalnih terorista iz Sirije, svakodnevno vrijeđanje zdrave pameti od strane medija/demokrata/sorosa?

UN
unbekant
06:18 09.11.2016.

Nasi pametni analiticari,zbore,"Amerikanci imaju razarce u svim djelovima svjeta....."e jeste pametni,pa zasto Amerikanci ne hrane cjeli svjet,zasto ne daju svoje dolare koje bespomucno stampaju svim gradjanima svjetu,u kojima imaju svoje osvajcke vojske,bravo Trump,samo do pobjede.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije