Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve više zemalja uvodi ograničenja

Raste strah od Omicrona: Deseci putnika koji su sletjeli u Amsterdam iz južne Afrike izolirani zbog pozitivnog testa

aerodrom
Reuters/PIXSELL/Ilustracija
27.11.2021.
u 07:01

Oko 600 putnika stiglo je u amsterdamsku zračnu luku Schiphol na dva KLM-ova leta u petak, a zatim se suočili sa satima čekanja i testiranja, a na temelju testiranja, nizozemsko ministarstvo zdravlja procijenilo je da bi među putnicima moglo biti oko 85 pozitivnih slučajeva

Nizozemske zdravstvene vlasti priopćile su da je, na temelju prvih rezultata testiranja, među oko 600 putnika koji su u petak s dva leta stigli u amsterdamsku zračnu luku Schiphol iz Južne Afrike vjerojatno deseci njih zaraženo koronavirusom. Ti su putnici izolirani od drugih putnika u zračnoj luci zbog zabrinutosti zbog novootkrivenog soja koronavirusa nazvanog u petak "omicron".

Kada su u petak doputovali u Amsterdam na dva leta, putnici iz Južne Afrike su satima čekali u zrakoplovima te su potom testirani na koronavirus zbog zabrinutosti oko novog soja. Uz objavu prvih rezultata testova tih putnika, nizozemske zdravstvene vlasti priopćile su i da provode daljnja testiranja kako bi vidjeli jesu li ljudi zaraženi novim sojem koronavirusa.

Oko 600 putnika stiglo je u amsterdamsku zračnu luku Schiphol na dva KLM-ova leta u petak, a zatim se suočili sa satima čekanja i testiranja, a na temelju testiranja, nizozemsko ministarstvo zdravlja procijenilo je da bi među putnicima moglo biti oko 85 pozitivnih slučajeva. "Putnici s pozitivnim rezultatom testa bit će smješteni u izolaciju u hotelu u ili blizu Schiphola", rekle su zdravstvene vlasti.

Nizozemska vlada zabranila je sva putovanja iz Južne Afrike u petak, a ministar zdravstva Hugo de Jonge rekao je da će svi putnici koji su već na letovima morati proći testiranje i karantenu po dolasku u Nizozemsku.

Australija je u subotu uvela ograničenja osobama koje su boravile u devet južnoafričkih zemalja zbog zabrinutosti novim sojem koronavirusa "omicronom", pri čemu vlada zahtijeva 14-dnevnu karantenu i za australske državljane koji se vraćaju iz tih zemalja, rekao je ministar zdravstva Greg Hunt. Države na koja se odnose ograničenja su Južna Afrika, Namibija, Zimbabve, Bocvana, Lesoto, Esvatini, Sejšeli, Malavi i Mozambik.

"Svatko tko nije državljanin Australije ili njihova uzdržavana osoba, i bio je u afričkim zemljama u kojima je otkriven i raširen soj omicron u posljednjih 14 dana, neće moći ući u Australiju", objasnio je Hunt.

Brazil će zatvoriti svoje zračne granice za putnike iz šest južnoafričkih zemalja, rekao je u petak šef kabineta brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara, čime se i Brazil pridružuje nizu velikih zemalja koje su objavile takva ograničenja zbog pojave novog zabrinjavajućeg soja koronovirusa. "Brazil će zatvoriti svoju zračnu granicu za šest zemalja u Africi zbog nove varijante koronavirusa. Zaštitit ćemo Brazilce u ovoj novoj fazi pandemije. Službena obavijest bit će objavljena sutra i stupit će na snagu u ponedjeljak", objavio je na Twitteru načelnik brazilskog stožera Ciro Nogueira.

U drugoj objavi na Twitteru napisao je da su šest zemalja za koje uvode zatvaranje granice Južna Afrika, Esvatini, Lesoto, Namibija, Bocvana i Zimbabve.

Brazilski zdravstveni regulator Anvisa preporučio je ranije u petak da se zabrane putovanja iz nekih afričkih zemalja zbog otkrivanja novog soja koronavirusa, te da strancima koji su bili u bar jednoj od tih šest afričkih zemalja u prethodnih 14 dana ne bi trebalo dopustiti da slete u Brazil, dok bi Brazilci koji dolaze iz tih zemalja trebali u karantenu. Brazilsko ministarstvo zdravstva u petak je pak objavilo da novi soj "predstavlja potencijalnu buduću prijetnju, ali da je njegov epidemiološki učinak nejasan".

Predsjednik Bolsonaro je ranije tijekom dana rekao novinarima da razmišlja o poduzimanju mjera u vezi s tim sojem, ali je ponovio i da je protiv strogih ograničenja. "Brazil ne može podnijeti još jedno zatvaranje. Nema koristi od straha", rekao je u Rio de Janeiru, dodajući da će poduzeti racionalne mjere.

U svojoj tehničkoj bilješci, Anvisa je rekla da strancima koji su bili u barem jednoj od šest afričkih zemalja navedenih u prethodnih 14 dana ne bi trebalo dopustiti da slete u Brazil, dok bi Brazilci koji dolaze iz tih zemalja trebali biti u karanteni.

EU, Velika Britanija i SAD također su najavile pooštrene granične kontrole zbog novog soja.

Svjetska trgovinska organizacija odgodila ministarski sastanak zbog "omicrona"

Svjetska trgovinska organizacija-WTO objavila je da odgađa svoj prvi ministarski sastanak u četiri godine zbog pogoršanja zdravstvene situacije, čime je postala i prva velika diplomatska 'žrtva' novog soja koronavirusa nazvanog "omicron".

Ministri članica WTO-a trebali su se okupiti idući tjedan na sastanku, koji se smatra i testom važnosti te organizacije.

Iz WTO-a su tim povodom rekli da su se članice kasno u petak složile da odgode ministarsku konferenciju, nakon što je nova varijanta koronavirusa dovela do ograničenja putovanja, koja će mnoge ministre spriječiti da stignu u Ženevu gdje se trebao održati taj sastanak.

Novi datum sastanka nije određen.

 

Komentara 10

RU
rucna
07:53 27.11.2021.

Opet strahom maltretiraju ljude.

DU
Deleted user
07:57 27.11.2021.

Još malo i ponestat će slova alfabeta.

Avatar tabadjija
tabadjija
08:00 27.11.2021.

Jos bora čorba je pjevao. Al tu uopste nema holandezi, samo arapi, crnci i kinezi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije