Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRO Demoskop

HDZ ima više od 30 posto potpore, Plenković najpozitivniji političar

Andrej Plenković
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/14
10.05.2020.
u 19:27

Promjene su vidljive na ljestvici najpozitivnijih političara gdje su, usred verbalnog rata koji vode, vrh zauzeli premijer i predsjednik, a prvi odabir, unatoč blagom padu osobnog rejtinga, u svibnju je premijer Andrej Plenković

Mjesečno istraživanje političkih preferencija CRO Demoskop, koje je za RTL provela agencija Promocija plus pokazalo je da HDZ nastavlja rasti pa tako sada imaju dva posto više potpore u odnosu na travanj, odnosno podržava ih 30,2 posto birača. Narasla je potpora i SDP-u kojeg sada podržava 27,8 posto birača. Razlika u podršci između HDZ-a i SDP-a tako je i dalje na razini statističke pogreške.

Treća snaga i dalje je Domovinski pokret Miroslava Škore koji bilježi blagi pad - podržava ih 10,1 posto birača.

Ostale stranke i opcije ne prelaze izborni prag. Most, koji pregovara o koaliranju sa Škorom je na 4 posto. HSS, koji na izbore izlazi sa SDP-om, je na 2,7 posto, a ispod 2 posto su i IDS (1,9 posto) i HNS (1,6 posto).

FOTO Rejting stranaka

Andrej Plenković
1/5

Još niži rejting ima Živi zid (1,1 posto), Stranka Ivana Pernara (1,1 posto), stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića (1,1 posto) i Pametno (1 posto).

Ispod 1 posto su HSLS (0,6 posto), Hrvatski suverenisti (0,6 posto), lista Mislava Kolakušića (0,6 posto) i Start (0,5 posto) - stranka koja je u međuvremenu promijenila i ime i vodstvo.

Isti rejting imaju SDP-ovi partneri Glas (0,5 posto) i HSU (0,5 posto), te Neovisni za Hrvatsku (0,5 posto). Ostaje visok postotak neodlučnih – 11,5 posto.

Plenković najpozitivniji, Milanović ispred Beroša

Promjene su vidljive na ljestvici najpozitivnijih političara gdje su, usred verbalnog rata koji vode, vrh zauzeli premijer i predsjednik, a prvi odabir, unatoč blagom padu osobnog rejtinga, u svibnju je premijer Andrej Plenković. 

Tako misli 20 posto ispitanika. Da je najpozitivniji Zoran Milanović stav je 18,6 posto ispitanika što je blagi rast u odnosu na travanj. Ministra zdravstva Vilija Beroša (15,4 posto) s trona je smijenio premijer Plenković. Beroš je prošlog mjeseca zabilježio najveći rast rejtinga u povijesti istraživanja, ali u svibnju, s poboljšanjem epidemiološke situacije, rejting mu se - prepolovio. 

FOTO Najpozitivniji političari

Andrej Plenković
1/3

Ostali političari, iako im rejting raste, znatno su rjeđi izbor. Miroslav Škoro je na 4,1 posto, ministar financija Zdravko Marić 1,9 posto, a unatoč rastu SDP-a, još niže je njegov šef Davor Bernardić (1,6 posto). Listu 10 najpozitivnijih sa 0,8 posto zatvaraju Ivan Pernar, Gordan Jandroković i Marko Vučetić. 

Šef koronastožera Davor Božinović je na 1,4 posto, a da je najpozitivniji političar "Nitko" stav je nemalih 15,4 posto ispitanika.

Bandić i Plenković najnegativniji političari

Na ljestvici najnegativnijih političara neprestižno prvo mjesto i dalje drži zagrebački gradonačelnik Milan Bandić (18,5 posto), a najpopularniji političar ujedno je i srebrni najnegativac – premijera Plenkovića tako vidi 11,2 posto ispitanika. 

I ovdje se prate zaraćeni premijer i predsjednik Milanović kojeg 9,6 posto ispitanika smatra najnegativnijim. U odnosu na travanj udvostručio mu se negativni doživljaj među ispitanicima. Slično bilježi i rejting predsjednika SDP-a Davora Bernardića (8,4 posto). 

FOTO Najnegativniji političari

Andrej Plenković
1/3

Gotovo trostruko češće ispitanici negativno ocjenjuju predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića (6,7 posto). Slijede Miroslav Škoro (3 posto), Milorad Pupovac (1,7 posto) i Ivan Pernar (1,7 posto).

Na neprestižnu je ljestvicu stigao i glavni državni inspektor, HDZ-ov Andrija Mikulić (1 posto), ali i Hrvoje Zekanović (0,9 posto), dok 8,2 posto ispitanika misli da su negativni baš svi političari.

Pad optimizma kod građana

Prošlog su mjeseca, na vrhuncu korona krize, rezultati pokazali nezapamćen skok pozitivne ocjene smjera kretanja zemlje, ali taj optimizam među građanima sada pada. Unatoč boljoj epidemiološkoj situaciji građani očito sada shvaćaju dubinu ekonomskih posljedicama koje tek slijede. Smjer zemlje sada podupire 34,4 posto, dok ih je u travnju bilo više od 51,1 posto. 

Foto: RTL

Padaju ocjene Saboru, Vladi i predsjedniku

U skladu s tim padaju i ocjene i Saboru (2,40) i Vladi (2,56) i Pantovčaku (3,01) – iako Ured Predsjednika i dalje ima najbolju prosječnu ocjenu, ujedno bilježi i najveći pad, pa umjesto vrlo dobre ocjene novi predsjednik sada ima - trojku.

Foto: RTL

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar Dipsy
Dipsy
08:36 11.05.2020.

Logicno da je najpozitivniji kada je najbolje radio svoj posao, za razliku od ostalih ,i nema bolje alternative od Plenkija.

DE
Debos
08:38 11.05.2020.

Naravno da je najpozitivniji političar! Kad se pogleda što je sve napravio u zadnja 2 mjeseca, a pogotovo kad se uzme u obzir tko mu je "konkurencija" i kakav "program" oni nude...

ŠN
šnicl
08:38 11.05.2020.

Sigurno nece najpopularniji biti Bernardic koje se ne zna ponasati pred medijima i koji je antitalent za politiku, ili Skoro koje se ne kuzi u nista i ne zna sto mu je plan i program.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije