Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠTRE REAKCIJE

Raste napetost između EU i Sj. Irske zbog Brexita: 'Prijeti se carinicima, nećemo ovo tolerirati'

Foto: David Young/Press Association/PIXSELL
1/2
02.02.2021.
u 17:46

EU je pozvao svoje osoblje u Sjevernoj Irskoj da u utorak "ne dođe na posao"

Europska unija je u utorak "veoma oštro osudila svaku nasilnu prijetnju" uperenu protiv onih koji su u Sjevernoj Irskoj zaduženi za carinsku kontrolu koja je uvedena nakon brexita a vlasti su je dan ranije obustavile zbog gnjeva unionista.

Sanitarne i veterinarske kontrole u ponedjeljak navečer prekinule su mjesne vlasti u lukama Belfastu i Larneu, zbog zabrinutosti za sigurnost službenog osoblja.

"Oštro osuđujemo bilo kakvu nasilnu prijetnju lučkom osoblju i (...) bilo kojoj osobi koja radi svoj posao i (u Sjevernoj Irskoj) provodi dogovor o izlasku", reagirao je glasnogovornik Europske komisije.

"U takvim okolnostima razumijemo odluku sjevernoirskih vlasti da privremeno prekinu stanoviti broj kontrola", dodao je na tiskovnoj konferenciji.

Pošto je 1. siječnja na snagu stupio novi režim kao posljedica brexita, počela se cariniti roba koja se prevozi Irskim morem, između britanske pokrajine Sjeverne Irske i Velike Britanije.

Da bi se spriječilo vraćanje fizičke granice između britanske nacije i Republike Irske, članice EU-a, Sjeverna Irska je ostala dio jedinstvenog europskog tržišta, što potiče nezadovoljstvo unionista, pristaša ostanka njihove pokrajine u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Mjesna vlast odgovorna za luku Larne izvijestila je u ponedjeljak o sve većem broju "prijetnja", napose grafita kojima se "lučke radnike označava kao 'mete' ".

EU je pak pozvao svoje osoblje u Sjevernoj Irskoj da u utorak "ne dođe na posao".

U srijedu na videokonferenciji trebaju sudjelovati potpredsjednik Komisije Maroš Ševčovič, britanski ministar za koordiniranje rada vlade Michael Gove te čelnici sjevernoirske vlade.

"Nasilne prijetnje, iz kojeg god razloga, nisu prihvatljive. I točka (...) No situacija (napetost na mjestima lučke kontrole) postoji već neko vrijeme", rekao je glasnogovornik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije