Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob na granici

Raste međunarodni pritisak na Madura nakon subotnjeg nasilja

Neredi na granici između Kolumbije i Venezuele
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
24.02.2019.
u 13:11

Vojska odana Maduru u subotu je blokirala konvoje humanitarne pomoći na graničnim prijelazima iz Kolumbije u Venezuelu i Brazil rabeći suzavac i gumene metke te je ubila dvoje prosvjednika, od kojih je jedan četrnaestogodišnji dječak

Međunarodni pritisak na venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura raste u nedjelju nakon dana nasilja na granicama s Brazilom i Kolumbijom koje je dao zatvoriti da spriječi dostavu humanitarne ponoći Sjedinjenih Država, a one su najavile da će "prijeći na djela".

"Sjedinjene Države prijeći će na djela protiv onih koji se protive mirnoj obnovi demokracije u #Venezueli. Sada je kucnuo trenutak za akciju kako bi se namirile potrebe očajavajućeg venezuelskog naroda", napisao je na Twitteru američki državni tajnik Mike Pompeo.

Vojska odana Maduru u subotu je blokirala konvoje humanitarne pomoći na graničnim prijelazima iz Kolumbije u Venezuelu i Brazil rabeći suzavac i gumene metke te je ubila dvoje prosvjednika, od kojih je jedan četrnaestogodišnji dječak, objavila je nevladina udruga Foro Penal, protivnica Madura.

Maduro ne pristaje odreći se vlasti unatoč prosvjedima i tvrdi da je humanitarna pomoć sa Zapada samo paravan Sjedinjenih Država da vojno interveniraju u njegovoj zemlji te je u petak naredio zatvaranje glavnih graničnih prijelaza sa susjednim državama.

Pompeo je snage odane Maduru nazvao "nemilosrdnima" jer su okrutno ugušile subotnje manifestacije u kojima je više od 300 osoba ozlijeđenom, među njima i kolumbijski državljani, tvrde vlada u Bogoti i razni izvori.

>> Žestok sukob policije i prosvjednika na granici Venezuele i Kolumbije

Nemiri su izbili na granicama Venezuele s Kolumbijom, odnosno Brazilom gdje su prosvjednici i volonteri za dopremanje pomoći zahtijevali otvaranje granica.

"Ispaljivali su suzavac, mnogo, nismo se mogli oduprijeti, gubili smo snagu. I dok smo pokušavali doći do daha, pucali su na nas", ispričao je za agenciju AFP Edinson Ciseneros, ozlijeđen u sukobu na mostu Franicsco de Paula Santander koji povezuje venzuelski grad Urena s kolumbijskim gradom Cucuta.

Neredi na granici između Kolumbije i Venezuele
1/27

Dva kamiona i njihove pošiljke lijekova zapaljena su čim su ušla u Venezuelu iz Kolumbije, objavile su kolumbijske vlasti. Tada su odlučile da vrate druga vozila.

U ponedjeljak sastanak Skupine iz Lime

Humanitarnu pomoć nije uspio dopremiti ni broj koji je isplovio iz Portorika koji se okrenuo i vratio kada je "primio izrane prijetnje" venezuelske mornarice da će na njega otvoriti vatru, kazao je guverner tog američkog otoka Ricardo Rosello.

Nekoliko članova venezuelske Nacionalne garde dezertiralo je i prešlo na strane oporbe koju vodi oporbeni čelnik Juan Guaido koji se proglasio privremenim predsjednikom prije mjesec dana u čemu ga je podržalo pedesetak država predvođenih SAD-om.

Kolumbijske vlasti objavile su u subotu navečer da je prebjeglo najmanje 60 venezuelskih vojnika koji su prešli na kolumbijski teritorij i zatražili azil.  

>> Policija blokira Venecualce iz Kolumbije da uđu u zemlju

Guaido je obećao amnestiju svima koji napuste Madura.

Guaido je proveo petak u Kolumbiji unatoč zabrani napuštanja zemlje i ustvrdio je da su mu odlazak omogućili upravo pripadnici vojske.

Najavio je da će u ponedjeljak u Bogoti sudjelovati na sastanku Skupine iz Lime o krizi u Venezueli. U toj je skupini 14 zemalja Amerike, uglavnom protivnicia Nicolarsa Madura, a sudjelovat će i američki potpredsjednik Mike Pence.

"Van oligarsi"

Za katastrofalno stanje u Venezueli Maduro krivi američke sankcije koje su blokirale fondove i naftni sektor, vitalan za tu članicu OPEC-a.

U Caracasu su u subotu održani prosvjedi dviju suprotstavljenih skupina u podijeljenoj zemlji, u bijelo odjevena ona koja podržava Guaidoa, a u crveno skupina odana Maduru.

Nekoliko tisuća Guaidovih pristaša prosvjedovalo je na vojnom aerodromu Carlota pozivajući vojsku da promijeni stranu i pomogne distribuirati humanitarnu pomoć.

Maduro je, s druge strane, pred tisućama svojih pristaša svoj bijes iskalio na susjednoj Kolumbiji i predsjednika Ivana Duquea optužio za fašizam. Objavio je da prekida sve političke i diplomatske veze s Kolumbijom i dao diplomatskom osoblju 24-satni rok da napusti Venezuelu i poručio im "Van, oligarsi".

"Nikada se neću prignuti, nikada neću popustiti. Branit ću našu zemlju i po cijenu vlastitog života, ako je potrebno", uzviknuo je Maduro.  

>> Veliki prosvjedi u Venezueli

Kolumbija je priopćila da povlači diplomatsko osoblje iz Caracasa, da priznaje predsjednika Juana Guaidoa i ne priznaje legitimnost uzurpatora (predsjednika Nicolasa) Madura.

Najmanje 300.000 Venezuelaca trpi zbog nestašice hrane i lijekova, tvrdi Guaido.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, 2,7 milijuna Venezuelaca pobjeglo je iz svoje domovine u susjedne države od 2015. godine, a svakodnevno Venezuelu napušta oko 5000 stanovnika.

Komentara 43

Avatar superhik74
superhik74
01:15 26.02.2019.

Joseph Goebbels je za ove bio malo naivno dijete. Ovi peraci mozga s druge strane Atlantika s istim lazima kao "oruzje za masovno unistnje" iz Iraka ili "zastita civila" iz Libije, uz 100 % kooperaciju presstitutki idu u novu pljacku nafte i prirodnih resursa.

ST
stefj
13:40 24.02.2019.

Uvijek kada vidim ovakav tekst, sjetim se Mirele Holy i njenog programa u kojem je zagovarala da bi Hrvatska trebala putem Venezuele, kako je tamo divno i krasno i kako bi nam ista trebala biti uzor...

DU
Deleted user
18:31 24.02.2019.

El dzihadi hina pise da su kamioni zapaljeni cim su usli u venecuelu. Pogledajte na Logicno hr prave snimke di se vidi da su zapaljeni na kolumbijskoj strani mosta dok su venecolanski vojnici nekoliko stotina metara udaljeni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije