Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TUGA NAKON APOKALIPSE

Raste broj preminulih u Bejrutu: Preko 4000 ljudi je ranjeno, proglasit će se izvanredno stanje

Foto: Reuters/PIXSELL
1/11
05.08.2020.
u 07:37

Snažna eksplozija odjeknula je širom grada, a seizmološka služba je zabilježila podrhtavanje kao da se dogodio potres 4,5 po Richteru.

Tuga, strah i bijes proširili su se Libanonom nakon strašne eksplozije i apokaliptičnih scena u Bejrutu. U snažnoj eksploziji koja se dogodila sinoć u Bejrutu poginulo je više od 100 ljudi, a preko 4000 je ranjeno. Eksplozija se dogodila u skladištu gdje se nalaze eksplozivni i zapaljivi materijali. 

Predsjednik Michel Aoun rekao je da je 2.750 tona amonijevog nitrata bilo pohranjivano u skladište tijekom šest godina. Također, zakazao je hitan sastanak vlade naglasivši da bi se trebalo proglasiti dvotjedno izvanredno stanje.

Najavio je i da će "platiti oni koji su odgovorni za katastrofu".

Nastavlja se potraga kroz ruševine i očekuje se da će broj poginulih porasti. Također, ostali su dužnosnici najavili veliku istragu kako bi se pronašao krivac za eksploziju, piše BBC.

Amonijev nitrat navodno je istovaren s broda koji je zapušten u luku 2013. godine, a zatim pohranjen u tamošnjem skladištu. Snažna eksplozija odjeknula je širom grada, a seizmološka služba je zabilježila podrhtavanje kao da se dogodio potres 4,5 po Richteru.

Također, pitanje je i koliko ova eksplozija ima veze s presudom u slučaju Rafika Haririja, bivšeg libanonskog premijera ubijenog 2005. godine. 

Premijer Hassan Diab rekao je da je ovo katastrofa za koju će odgovorni morati "položiti račune". Ministar zdravstva nove je brojke objavio u obraćanju na televiziji, a ranije je upozorio da su bolnice prenapučene ranjenima.

"Ono što se danas dogodilo neće proći a da se ne polože računi. Odgovorni za ovu katastrofu moraju platiti cijenu", rekao je u televizijskom obraćanju premijer Diab.

On je pozvao "prijateljske zemlje" da pomognu Libanonu.

"Upućujem hitni poziv svim prijateljskim i bratskim zemljama koje vole Libanon da budu uz njega i pomognu nam da zaliječimo naše duboke rane", pozvao je premijer.

Ranije je za srijedu proglasio dan žalosti.

Američki državni tajnik Mike Pompeo je ponudio pomoć Sjedinjenih Država Libanonu, nazvavši "užasnom tragedijom" dvije eksplozije koje su se u utorak dogdile u središtu Bejruta i u kojima su poginule najmanje 73 osobe, a 3.700 ih je ranjeno.

"Nadziremo situaciju i spremni smo pružiti pomoć libanonskom narodu kojeg je pogodila ova užasna tragedija", poručio je preko tweetera američki državni tajnik.

Istovremeno je američki predsjednik Donald Trump na početku dnevne konferencije za novinare posvećene koronavirusu, izrazio sućut"  SAD-a Libanonu, ponovivši kako je njegova zemlja "spremna" pružiti pomoć Libanonu.

Pritom je ocijenio kako eksplozije u Bejrutu "nalikuju na užasan atentat", no svoju izjavu nije pojasnio detaljima.

VIDEO: Posljedice snažne eksplozije u Bejrutu

Ključne riječi

Komentara 14

DU
Deleted user
08:31 05.08.2020.

2,750, tona amonijevog nitrata , uskladišteno u naseljenom mjestu? I on se pita ko je kriv.

SI
sisavac
09:01 05.08.2020.

Za one koji ne znaju, amonij nitrat je umjetno gnojivo, izuzetno sigurno. Ali se koristi kao eksplozov, u kamenolomu npr... Da bi se od njega stvorio eksploziv, treba mu dodati neke supstance, a aktivira se upaljačem, rudarska kapisla i sl. Ovo je sad pokušaj skrivanja nečega, luka je to, možda neko oružje, eksploziv, zviznuo, pa ovo aktivirao, u biti zapalio. Inače, ništa tu nema navodno ovo, ono, sve se zna, ovaj amonij nitrat je uzet s ruskog broda zbog sumnje da je to materijal za teroriste, na američki pritisak. I to u doba kad je sirija držala vojsku u libanonu. Neki znaju da u siriji ima bogato nalazište sirovina za mineralna gnojiva... Iza ovog je malo više toga, a ne 'nesreća'.

PI
Pisces71
10:18 05.08.2020.

Koja tragedija, jadni ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije