Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Željni odmora

Raste broj Nijemaca koji planiraju putovati u 2021.

Mrzla Vodica: Skupina njemačkih turista na biciklima uživa u ljepotama Gorskog kotara
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/2
07.12.2020.
u 18:59

Mnogima su dojadila ograničenja, uz Nijemce na put se sprema i veći broj Švicaraca, Nizozemaca, Austrijanaca... a svima njima i dalje su najzanimljivije europske destinacije

Sve je izglednije da će trebati nekoliko godina da se turizam oporavi od pandemije koronavirusa. Turistički minusi su ogromni, Europa je za prvih osam mjeseci imala tek svakog trećeg lanjskog turista. Europska komisija za putovanja (ETC, European Travel Commission) predviđa do kraja godine pad od 60%. Hrvatska je, što se manje-više zna u cijeloj Europi, prošla ponajbolje i po iznadprosječno dobrim turističkim rezultatima nalazi se među prvih pet-šest europskih zemalja.

Nijemci putuju automobilima

Kako god, udar na turizam je, kako konstatira ETC, “bez presedana i u opsegu i u trajanju”. No taj bi udar bio i veći da nije bilo velikih svjetskih putnika Nijemaca. Analiza globalne konzultantske kuće IPK International za putovanja, turistički marketing i planiranje u turizmu, koju objavljuje najveći turistički sajam u svijetu ITB Berlin, pokazala je da su upravo njemački građani iznadprosječno puno putovali. Trećina njemačkih građana putovala je u inozemstvo u ljetnim mjesecima unatoč koroni, a time su nadmašili i europski prosjek, koji iznosi 22% i svjetski koji je svega 19%.

Putovanje vlastitim automobilom bilo je, pri tom, najpopularnije. Na ljetovanje je na četiri kotača putovalo čak 63% njemačkih turista, avionima njih 25%, a vlakom tek 12%. Velika većina nije požalila što se u nesigurna vremena ipak odvažila otputovati izvan svoje zemlje. Čak 66% anketiranih njemačkih građana, koji su se ljetos odmarali u inozemstvu, odgovorilo je da im je odmor bio bolji nego što su očekivali. Gotovo 30% provelo je se kako su i očekivali, a samo sedam posto nije bilo zadovoljno koronaljetovanjem.

Inače, Europljani općenito nisu imali primjedbi na odmoru u inozemstvu tijekom ovog ljeta, a ponajviše primjedbi imali su azijski i američki turisti. Dakako, svi skupa su se u određenoj mjeri morali prilagoditi tzv. novom normalnom, uključujući način putovanja i izbor odredišta, ali budžet im je ostao nedirnut. Većini snižene cijene i jeftinija putovanja nisu ljetos predstavljali nikakav poseban faktor.

Hoće li se to promijeniti u nadolazećem razdoblju, teško je predviđati. Međutim, oko želje za putovanjima nema upitnika, ona ne jenjava unatoč neizvjesnosti u kojoj pandemija i dalje drži veći dio svijeta. U idućih 12 mjeseci u inozemstvo sada planira putovati šest posto više njemačkih građana nego što je bio slučaj u lipnju, a dobra je vijest za turističke domaćine da zanimanje za takva putovanja raste i među Švicarcima, Nizozemcima i Austrijancima.

Europske destinacije i dalje će biti in kao, uostalom, i prethodnih mjeseci, dok će prekooceanska putovanja još malo pričekati dok im se Europljani ne vrate u predepidemijskim brojkama. Od domaćina će se do daljnjeg očekivati pojačane sigurnosne mjere koje se odnose na zdravlje, ali sve u svemu, vijesti nisu loše. Čim su Nijemci raspoloženi za putovanja, svake se godine iznova uvjeravaju turistički domaćini, za sezonu nema straha.

Turizam raste od travnja?

U mnogim su mediteranskim zemaljama, uključujući Hrvatsku, oni svake godine najbrojniji, gosti broj jedan. Kod nas su i ove prepolovljene turističke godine bili najbrojniji stranci, a od siječnja do listopada hrvatskoj su donijeli četvrtinu ukupnog turističkog prometa.

Koliko ih se može očekivati dogodine, prerano je nagađati. Stavi li se pandemija pod kontrolu, turističke bi brojke mogle početi rasti već od travnja. No 2021. neće donijeti puni oporavak i povratak na rekordne brojke iz 2019. 

Ključne riječi

Komentara 1

SI
sisavac
10:08 08.12.2020.

dići ćemo mi cestarine za 100%, samo nek dođu, i mi smo ih željni. čekaju ih sokovi iz ove godine, a i tijesto za pizzu, ribice, sve što smo čuvali za njih ove godine, će ih pričekati iduće. sve je onako kako su ostavili, ništa nismo dirali ,samo da im bude udobnije, poznatije. i tako 40 godina već. imamo i nove maske, sa fora natpisima. maske će morati biti veće površine od kupaćih gaćica, to je jedino do čega ćemo držati i biti strogi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije