Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Raste broj brakova između Hrvata i mladenki iz Srbije i BiH

Naslovnica 14. 8. 2017.
14.08.2017.
u 00:01

Zbog blagdana Velike Gospe današnje izdanje Večernjeg lista izlazi kao dvobroj

Bez obzira na nepostojanje granica unutar EU i na izreku da za ljubav nema granica, hrvatski državljani u samo 6,1 % slučajeva za supružnike biraju – strance. Lani je u Hrvatskoj, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, sklopljeno 20.467 brakova, a među njima je bio 19.091 brak između hrvatskih državljana, 1244 braka hrvatskih državljana i stranaca te 132 braka stranaca. Kad je riječ o miješanim brakovima, građani su bili otvoreniji prema njima u bivšoj državi, pa je 1990. u Hrvatskoj bilo 19% miješanih brakova s najčešćom kombinacijom Srpkinja – Hrvat i Hrvatica– Srbin. No, 2002. takvih brakova je bilo manje od 5%. Ipak, posljednjih godina bilježi se blagi porast brakova hrvatskih državljana i državljana BiH i Srbije.

Ako se s ulaskom Hrvatske u EU očekivao porast brakova hrvatskih i državljana članica Unije, naši muškarci za bračne partnerice najviše biraju državljanke BiH i Srbije, pa tek onda Njemice, Makedonke, Slovenke, Austrijanke, Amerikanke... A uglavnom su muškarci ti koji se žene strankinjama u Hrvatskoj, naspram tek 89 hrvatskih državljanki koje su se udale za strance što govori i o tradicionalnom obrascu da se muškarci žene strankinjama u svojoj zemlji, a žene uglavnom udaju za strance u njihovoj. Tako se lani od 1155 hrvatskih mladoženja koji su se oženili strankinjama njih 269 oženilo mladenkama iz BiH, a njih 235 mladenkama iz Srbije. Napominjemo da se ne radi o Hrvaticama iz BiH, i o Srpkinjama, hrvatskim državljankama, već isključivo o državljankama BiH i Srbije. A slični podaci su i u 2015. i 2014. Usporedbe radi, 2001. bilo je 148 brakova naših građana s tada jugoslavenskim državljankama.     

>> Cijeli članak čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista ili u e-izdanju 

Od ostalih tema izdvajamo:

>> Ena Begović oduvijek se bojala vožnje autom. Kao da je slutjela

>> Miroslav Tuđman: Što je bila stvarna strategija Alije Izetbegovića

>> Predstavljamo pet najljepših kuća u Zagrebu

>> Blagdanski specijal: Velika Gospa

>> Dragan Čović: Pelješki most nije problem države, nego jedne stranke

Ključne riječi

Komentara 82

Avatar Apsalar
Apsalar
20:57 13.08.2017.

A daj razbit ćete snove ovim srpskim trolovima po portalu koji cijepe sve oko sebe "hrvaticama koje za vikend dolaze u srbiju" 😁

CA
carlo20
21:06 13.08.2017.

Haha... Srbi u nekom svom nacionalnom zanosu na drušvenim mrežama znaju često nama Hrvatima trljati na nos kako su veliki zavodnici i kako su osvojili Severinu, Pišekicu, Idu Prester i još neke Hrvatice iz javnog života kojima se trenutno ne ne mogu sjetiti imena, govore o tome kako Hrvatice odlaze na beogradske splavove i više se ne vraćaju kad upoznaju Srbe haha..., a ja im uporno govorim da te malobrojne Hrvatice koje su se udale za Srbe su udane za Srbe bogataše, a ne proječnog Srbina s 350€ plaćom. Hrvatice prosječnog Srbina ne primjećuju, ali moraju Srbi prodavati svoju mitomaniju i kada su ovakve stvri u pitanju iako ih redovito poklopim sa statističkim podacima poput ovih u članku. Drago mi je da su napokon i mediji objavili statističke podatke s kojima sam poklapao Srbe. Uglavnom, nema ništa loše u tome da Hrvati imaju supruge Srpkinje ili Bošnjakinje, 90% djece iz takvih brakova imaju hrvatska imena i odgaja ih se u hrvatskom i katoličkom duhu.

IL
ilijan
21:39 13.08.2017.

fejs ljubav

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije