Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Beskućnici

Raste broj beskućnika: Mađari ih uhićuju, Francuzi zbrinjavaju

Beskućnik
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
17.10.2018.
u 19:18

Mađarsko kriminaliziranje spavanja na ulici podiglo je puno prašine pa je problem beskućnika na Starom kontinentu opet u fokusu

Viktor Orban smislio je originalan način kako se riješiti beskućništva. Sve one koji spavaju na otvorenom jednostavno će – uhititi. Naime, od ponedjeljka je u Mađarskoj biti beskućnikom neustavno. Jer, sada je zabranjeno javni prostor koristiti kao stambeni pa osobe koje budu uhvaćene da spavaju na nekom javnom mjestu mogu biti uhićene, a njihova imovina konfiscirana. Ako osoba bez doma odbije otići u sklonište, može biti prisiljena na društveno korisni rad koji mogu izbjeći jedino plaćanjem globe. Ako nemaju novca, mogu završiti i u zatvoru.

Pada broj samo u jednoj zemlji

Ministar socijalne skrbi i uključivosti Attila Fulop izjavio je da ima sasvim dovoljno mjesta u odgovarajućim institucijama te se može izbjeći spavanje na ulicama. Službeno je mišljenje da će ova mjera smanjiti smrtnost među beskućnicima jer – neće se smrznuti spavajući na otvorenom. Normalno, ova je vijest pobudila pozornost svih vodećih svjetskih medija što je logično samo po sebi, a dodatno je “gorivo” to što je riječ o državi koju vodi Viktor Orban pa sve odmah dobiva konotaciju ljudskih prava, degradirajućeg i nehumanog tretmana sa zaključkom da se te ljude ne može tretirati kao kriminalce.

I u tome ima neke istine jer, kako navodi europska federacija organizacija koje se brinu o beskućnicima FEANTSA, Mađarska ipak nema dovoljno mjesta da zbrine sve svoje beskućnike. Njih je, prema posljednjoj evidenciji lokalnih organizacija koje surađuju s FEANTSA-om, 10.206, od kojih trećina spava bez krova nad glavom. Mađarska vlada iznosi drukčije brojke, prema njima 19 je tisuća mjesta u skloništima za beskućnike, a ove će se godine utrošiti 32,6 milijuna dolara za njihove potrebe.

To, dakako, ne smanjuje kontroverziju novog članka 22 tamošnjeg ustava. Također, uloga organizacija za pomoć beskućnicima sada se i mijenja, upozorava FEANTSA, i one će sada morati pomagati policiji da udalji beskućnike s ulica kako oni ne bi – završili u zatvoru. K tome, ovo je tek nastavak zakona iz 2013. godine koji je policiji dozvolio kažnjavanje spavanja na javnom mjestu. Zanimljivo, Mađarska je zemlja s relativno malim brojem beskućnika u odnosu na ostale europske zemlje.

Broj beskućnika raste na europskom nivou. Njemačka je prema podacima iz 2016. godine imala 860.000 beskućnika, broj je porastao 150 posto između 2014. i 2016. Još veći rast ima Velika Britanija, 169 posto, ali u sedam godina, između 2010. i 2017. Jedina zemlja koja bilježi pad broja beskućnika je Finska, 18 posto između 2009. i 2016.

FEANTSA posebno upućuje na broj djece bez krova nad glavom, Švedska je u travnju 2017. zabilježila između deset i 15.000 djece beskućnika, a u Irskoj je njih bila čak trećina od svih beskućnika. Beskućnik, prema FEANTSA-i, ima 30 godina kraći životni vijek od prosječnog građanina, mortalitet im je tri i pol puta veći te u prosjeku umiru između 45. i 50. godine.

Znatna izdvajanja Dublina

Ipak, europske su države odlučile suzbijati problem. U Velikoj Britaniji 2015. i 2016. godine 29 posto je potrošnje lokalne samouprave otišlo na privremeni smještaj. U toj zemlji u ožujku je čak 78.170 kućanstava namijenjeno privremenom smještaju.
Ipak, tamošnja vlada nema službeni registar umrlih beskućnika, tek je neovisna studija utvrdila da ih je u proteklih 12 mjeseci umrlo 440.

U Irskoj je vijeće grada Dublina 2016. potrošilo 39 milijuna eura na smještaj beskućnika u hotelima, dok je 10,7 milijuna potrošeno na prevenciju i subvencioniranu stambenu gradnju. Pariški su se pak gradski oci odučili ustupiti čak i svoje gradske vijećnice za zbrinjavanje beskućnika da bi olakšali situaciju zime pred vratima.

Komentara 21

JA
javor11
20:23 17.10.2018.

Ovo je već drugi članak danas u VL gdje se glorificira Francuska i Macron a sotonizira Orban

ZA
Zapadnjak
19:41 17.10.2018.

kako to kad nam ljevicari stalno objasnjavaju da je kapitalisticko carstvo zla SAD jedina zemlja s beskucnicima...

Avatar Jack Daniels
Jack Daniels
23:28 17.10.2018.

Beskucnik, moze postati svatko, stavite si to svi u vase glavetine. Nikad neznas sto ti zivot sprema.Lijeciti socijalni fenomen zatvorom samo je totalitarna solucija.U Hrvatskoj svaki cetvrti Hrvat zivi u siromasvu ( jede samo jednom na dan a da see o kvaliteti zivotnih uvjeta ni ne govori).Ako uvedemo Urbanov program, trebali bi izgraditi prihvatne logore. Naravno neki od nasih sugradjana vec imaju specijalisticka iskustva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije