Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BDP

Rast u eurozoni usporio na 0,4 posto

Ilustracija
Foto: Filip Brala/Pixsell
03.05.2018.
u 12:11

Osim lošijeg vremena, uzroci usporavanja traže se i u jakom tečaju. Usporavanje bi moglo zaustaviti promjenu monetarne politike

Gospodarski rast u eurozoni u prvom ovogodišnjem kvartalu usporio je na 0,4 posto prema prethodnom tromjesečju, što predstavlja najmanje povećanje u posljednjih šest kvartala tako da analitičari vjeruju da će objava utjecati na brzinu kojom će središnja banka mijenjati smjer monetarne politike.

Usporavanje se veže uz lošije vrijeme, ali i jačanje tečaja.

BDP Europske unije na međugodišnjoj je razini rastao 2,5 posto, za razliku od zadnjeg kvartala 2017. kad je stopa rasta bila 2,8 posto. Prva procjena kvartalnog rasta u Hrvatskoj još nije objavljena, a prema dostupnim podacima, usporavaju industrijska proizvodnja, građevinarstvo te izvoz, dok s druge strane uvoz raste po dvoznamenkastim stopama. Blaže nego prijašnjih mjeseci rasla je i trgovina na malo.

Ključne riječi

Komentara 2

KA
KaraMarko
15:19 03.05.2018.

BDP Srbije je 3,5 posto sva sreca nije u EU.

JU
juma
13:11 03.05.2018.

Godpodarski pokazatelji u Hrvatskoj biti ce jos i gori. Uostalom, neki negativni trendovi su poznati, samo jos nisu objavljeni, jer su Plenkovic i mediji u jos uvijek u ljubavnom zagrljaju. Bitno je da se energija i resursi trose na nategnuto odrzavanje parlamentarne vecine, Istanbulsku Konvenciju, svadju s velikosrbima, Jasenovac i Bleiburg i svakojaka svjetonazorska politiziranja od kojih nema kruha. Gospodarstvo i njegova ucinkovitost, kao i reforme su u ovoj drzavi oduvijek bili na zadnjem mjestu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije