Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
137 glasova za

Raspušten 8. saziv Hrvatskog sabora: Donijeli su najmanje zakona

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
21.06.2016.
u 07:00

Paradoksalno je da je najveći uspjeh ovog saziva izbor deset ustavnih sudaca, što se pokazalo kao afera prvog reda, a za što se uspjela skupiti dvotrećinska većina

Na prijedlog 89 zastupnika, Hrvatski je sabor jučer sa 137 glasova za, dva glasa protiv (BUZ-ov Milivoj Špika i Miodrag Demo iz BM365) i jednim suzdržanim (HDZ-ov Željko Glasnović), donio odluku o raspuštanju osmog saziva Sabora, koja na snagu stupa 15. srpnja. Već za subotu sazvana je svečana sjednica u povodu obilježavanja Dana državnosti, no plan je, ako ne bude iznimnih situacija, da do tada Sabor više uopće ne zasjeda. Ovo je najkraći saziv Sabora u povijesti Hrvatske, jednako kao što je i ova Vlada imala dosad najkraći mandat. Ovaj se saziv ne može pohvaliti ni velikim radom, slobodno se može reći da je najveći uspjeh ovog saziva izbor deset ustavnih sudaca. Nije ni ta priča prošla bez afera i prigovora, ali ako se uzme u obzir da je u prošlom mandatu Sabora u posljednji tren, točnije na glasovanju, propao izbor dvoje kandidata za Ustavni sud, najveći je uspjeh svakako što se, uza sve prijepore koji postoje od prvog dana ove Vlade i Sabora, uspjela skupiti dvotrećinska većina koja će potvrditi deset novih sudaca. Rad ovog saziva obilježile su rasprave starih izvješća koja su u prošlom mandatu samo u nuždi dolazila na vrh dnevnog reda. Usporedbe radi, prošli, sedmi saziv Sabora na dan kada je konstituiran te dan kasnije donio je čak devet izmjena zakona, dok je ovaj prvi mjesec raspravljao uglavnom o starim izvješćima. U prošlom sazivu nerijetko su rasprave završavale u kasne noćne sate, u ovom bi kraj radnog dana bio već oko 16 sati.

Izbori vjerojatno 4. rujna

Jučer u Saboru do posljednjeg trenutka nije postojalo suglasje treba li se Sabor raspustiti s jučerašnjim datumom ili 15. srpnja. SDP i njihovi partneri željeli su da se to dogodi odmah, jednako kao i bandićevci, koji su zaključili da Hrvatska nema vremena za čekanje, no kako bi se izbjegli izbori u vrijeme godišnjih odmora, ali i u doba kada najviše Hrvata radi, s obzirom na to da su brojni nezaposleni zbog turističke sezone uspjeli pronaći sezonske poslove, dogovor je pao da ipak taj datum bude 15. srpnja. To znači da se izbori moraju održati u roku od najmanje 30 dana od tog datuma, a najviše 60 dana, što znači da bi posljednji rok za izbore bio 11. rujna. Ipak, sudeći prema konzultacijama kod predsjednice proteklog petka, najizglednije je da će se izbori održati 4. rujna.

Odluka o raspuštanju jučer je donesena gotovo bez rasprave, HRID-ova Irena Petrijevčanin Vukasnović primijetila je jedino kako se kredibilitet Sabora godinama urušava.

– Sad se pjeva o njemu kao o “debilani”, piše se da je i “Disneyland” – primijetila je zastupnica HRID-i kojoj se čini da će najveća reforma koja će biti provedena u ovom mandatu biti reforma HDZ-a. BUZ-ov Milivoj Špika pitao se zašto se odgađa datum raspuštanja Sabora te poručio da na izbore treba što prije jer 300 tisuća nezaposlenih i toliko blokiranih ne može čekati ni dana na novu Vladu. HDZ-ov Stevo Culej poručio je da mu nije žao otići iz Sabora iz puno razloga.

Culej: Priredili ste nam pakao

– Napravio sam recenziju i secirao svakoga ponaosob. Nisam sretan onim što vidim, jer ovaj cirkus koji ste nam priredili, ovaj pakao... Samo da ne doživimo deveti krug pakla gdje bih se ja jako dobro snašao, za razliku od nekih. Premijeru, vidimo se – poručio je Culej.

Mostov Miroslav Šimić čudi se da je Bandićev klub potpisao zahtjev za raspuštanje kad su svaki dan najavljivali preslaganje.

– Što se tiče rujna, Most želi da izbori budu u rujnu jer će izlaznost biti veća i imat će veći legitimitet – kazao je Šimić te podsjetio da brojni Slavonci odlaze sezonski raditi na more pa ne bi mogli glasovati u srpnju.

SDP-ov predsjednik Zoran Milanović je pak zaključio da je njegova stranka željela da se Sabor jučer raspusti, ali zbog pritiska Mosta pristali su da taj datum bude 15. srpnja. A kampanja usred ljeta, to znači da neće biti puno kampanje, što je dobro – poručio Milanović.

Komentara 9

Avatar comparator
comparator
07:15 21.06.2016.

Mediji su raspustili Sabor i nisu se bavili kriminalnim radnjama koje su pratile zbivanja oko kriminalnih poteza (afere ; Migovi ,pljačka zlata s kompromitirajućim dokumentima u policiji uz koju je cijeli siguronosni sustav upitan )u sustavu koji vapi za demokratizacijom .

AR
aristip
07:57 21.06.2016.

Realno, bio je ovo jedan od najgorih sastava Sabora gledali su samo svoj interes. Na žalost sve privilegije koje je imao ovaj saziv sabora imati će i slijedeći. Švicarska je najrazvijenija a u njihovom parlamentu samo parlamentarci socijani slučajevi primaju nekakvu naknadu od države ostali ne primaju ništa jer žive od svoj plaće (kao odvjetnici, liječnici, poduzetnici..).

RG
RuzaSapina56@gmail.com
07:49 21.06.2016.

Makar će se uštedjeti na saborničkim plaćama.. ahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije