Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
parlamentarni izbori

Raspuštanje Sabora sredinom svibnja, izbori najkasnije u srpnju?

Foto: Igor Kralj/Jurica Galoic/PIXSELL
1/7
24.04.2020.
u 20:30

Iako su i dalje na snazi mjere ograničenja kretanja i javnih okupljanja zbog epidemije koronavirusa, naš izvor tumači kako za izbore nije nužno proglašenje potpunog kraja epidemije

U ponedjeljak će se ponovo sastati Predsjedništvo HDZ-a, a tema bi, kako neslužbeno doznajemo, moglo biti vrlo skoro raspuštanje Sabora, kako bi se omogućili parlamentarni izbori krajem lipnja, najkasnije do sredine svibnja.

- Izbori će ići vrlo brzo, kroz narednih 60 do najviše 75 dana, a termin raspuštanja Sabora vjerojatno ćemo definirati u ponedjeljak, potvrdio nam je izvor iz Predsjedništva HDZ-a, uz napomenu kako točan datum raspuštanja Sabora i održavanja izbora trenutno zna samo Andrej Plenković, ali se u stranci razgovaralo o tome.

To znači da će se Sabor raspustiti najkasnije do sredine svibnja, nakon čega predsjednik Zoran Milanović mora sazvati izbore u roku od najmanje 30, a najviše 60 dana.

Iako su i dalje na snazi mjere ograničenja kretanja i javnih okupljanja zbog epidemije koronavirusa, naš izvor tumači kako za izbore nije nužno proglašenje potpunog kraja epidemije. Kaže kako se sam izlazak na birališta može organizirati uz poštovanje propisanih higijenskih mjera, a izborni skupovi nisu nužni za kampanju.

VIDEO Andrej Plenković: Donijet ćemo zakon koji će obustaviti ovrhu nad novčanim sredstvima

 

I HDZ-ovi koalicijski partneri kažu kako će se izbori, kako stvari stoje, održati što ranije i da su u igri dva datuma na koje HDZ u ovom trenutku cilja. A to su prve dvije nedjelje u srpnju.

- Kako Zoran Milanović odlučuje kojeg će se datuma izbori održati koji moraju biti najranije 30, a najkasnije 60 dana od dana raspuštanja Sabora u HDZ-u su uvjereni da će on s datumom odugovlačiti, odnosno da će izabrati zadnju moguću nedjelju za izbore kako bi pomogao SDP-u. Zbog toga žele što ranije raspustiti Sabor jer bi se na taj način izbori sigurno održali do sredine srpnja, što je njihov cilj - kaže izvor iz vladajuće koalicije.

Nema šanse, dodaje, da će Plenković za izbore čekati rujan kada će se na gospodarstvu vidjeti koliko je korona kriza utjecala negativno na situaciju.

Da će vladajuća većina predložiti raspuštanje parlamenta za 15. svibnja informacija je koja je došla i do najjače oporbene stranke, SDP-a. Naš izvor iz vrha stranke kaže da je takav glas došao i do njih i da oni kao oporbena stranka ne mogu ništa drugo nego podići ruke za raspuštanje Sabora.

- Mi smo za izbore spremni kad god oni bili. Što se nas tiče može se Sabor raspustiti i ovaj tjedan pa neka Krunoslav Capak odredi datum kada ćemo na birališta. Ali moram kazati i da mi je neshvatljivo da nam vladajući brane da se odemo ošišati, a paralelno planiraju parlamentarne izbore. To su obični koronaprofiteri koji na krizi žele proći što bolje na izborima - kaže naš izvor iz vrha SDP-a.

Komentara 11

PV
prcko.vita
14:27 25.04.2020.

Molim samo da Škoro opet pomogne, pa da nam konačno drug Mavas ode opet do Las Vegasa, imam osjećaj da će ga ovaj puta na ruletu da krene.

ST
Stipan
12:59 25.04.2020.

Ako ostanemo živi!

IP
ISKRENI_PARTIZAN
22:31 24.04.2020.

Jugokomunisti(HDZSDP) gube iduće izbore, Škoro pobjeđuje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije