Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odbačena sdp-ova interpelacija

Rasprava u Saboru potrajala kasno u noć, tema je bila ustaški pozdrav 'Za dom spremni'

Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
30.11.2018.
u 07:19

U ime predlagatelja Bojan Glavašević  (SDP) ustvrdio je kako Hrvatsku još čeka demokratsko odrastanje i da se trebaju poštivati doneseni zakoni

Hrvatski sabor završio je u noći s četvrtka na petak raspravu o  SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade RH radi njezinog nečinjenja u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava "Za dom spremni" koji su u HDZ-u odbacili. 

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek (HDZ) je u ime Vlade u zaključnom obraćanju rekla kako Vlada nema dileme oko toga da se prepoznaju i osude totalitarni i nedemokratski režimi i postupati u skladu s Ustavom.

U vezi s HOS-ovom pločom postavljenom u Jasenovcu, istaknula je kako njome nije komemoriran režim, nego žrtve poginule u Domovinskom ratu. Za razliku od prethodnih Vlada ova je formirala vijeće koje je donio dokument kao temelj za daljnje djelovanje i s kojim je postignut konsenzus, rekla je. Treba nastaviti istraživanje svih žrtava u 20. stoljeću, dodala je.

U ime predlagatelja Bojan Glavašević  (SDP) ustvrdio je kako Hrvatsku još čeka demokratsko odrastanje i da se trebaju poštivati doneseni zakoni, a osvrnuo se i na istup HDZ-ovog zastupnika Petra Škorića koji je napao pučku pravobraniteljicu Loru Vidović jer je upozorila na Vlaidno toleriranje povijesnog revizionizma.

Joško Klisović (SDP), također u ime predlagatelja, istaknuo je kako je potrebno brzo i odlučno Vladino djelovanje, a što, kako je rekao, premještanje HOS-ove ploče s pozdravom Za dom spremni iz Jasenovca u Novsku - nije.  

Pogledajte i video: Noćno prepucavanje u Saboru

Komentara 63

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
07:36 30.11.2018.

U ime predlagatelja Bojan Glavašević (SDP)....zar Boba Lopov nije napustio SDP? U kojoj godini živi ova jugokomunistička kopilad?

Avatar Peterančan
Peterančan
08:43 30.11.2018.

A kad bude rasprava o petokrakama, srpu i čekiću, komunizmu ...?

ST
stefj
08:03 30.11.2018.

Kako se bliže izbori, vidi se da su i SDP i ostali slični ostali bez nekih korisnih tema, niti su ih sposobni nametnuti, pa kreću opet na dobru, staru ideologiju. Plašenje ljudi Ustašama je njihov isproban recept koji su uspješno primjenjivali desetljećima, pa su, u nedostatku nečeg pametnog, krenuli drviti opet po tome... Čak ona Mrak Taritaš usred rasprave o proračunu, pokreće diskusiju o fašizmu... Ako itko od mlađih pogleda te gluposti u saboru ili na dnevniku, jasno je da zaključi da nema što tražiti u ovoj zemlji i gleda gdje otići. Ako nije uhljeb, čovjek ne može naći ovdje posao, uzeti kredit, a politika glupara o ZDS? Što će u toj zemlji?...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije