Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava u EP-u

Šuica o ražnjićima, Petir o coli, Picula o kebabu...

kebab
Foto: Robert Schlesinger/DPA/Pixsell
13.12.2017.
u 14:53

Rezolucijom Europskog parlamenta pozvano je na blokiranje planova za dopuštanje uporabe fosfata u mesu za kebab

Rezolucija koja se protivi odobrenju fosfata u kebabu nije uspjela dobiti apsolutnu većinu od 376 zastupnika Europskog parlamenta u utorak.

Prihvaćen je prijedlog Komisije kojim bi se dopustilo korištenje fosforne kiseline, difosfata, trifosfata i polifosfata (E 338-452) u mesu za kebab, bilo da je riječ o ovčetini, janjetini, teletini, govedini ili peradi.

Rezolucijom Europskog parlamenta pozvano je na blokiranje planova za dopuštanje uporabe fosfata u mesu za kebab, bar dok se ne objave rezultati znanstvene studije koju provodi Europska agencija za sigurnost hrane.

Europski zastupnici ističu da je izvješće Komisije iz 2017. godine pokazalo da se u nekim državama članicama pogrešno interpretirao zakon Europske unije koji se odnosi na proizvode od mesa i njihovu pripremu, što je rezultiralo nedostatkom ujednačene primjene zakona.

Ovo su simptomi raka crijeva na koje trebaju paziti i mlađe osobe:

kebab
1/5

- Fosfati se u mesnim ražnjićima koriste već desetljećima, ne postoje neupitni dokazi da su oni štetni za zdravlje čovjeka, a i količina njihovog unosa u organizam kroz 'kebab' je zanemariva, stoga ne smatram opravdanim zahtjeve Socijalista i Zelenih oko zabrane 'kebaba' - izjavila je Dubravka Šuica.

- Protivim se širokoj uporabi fosfata u hrani i pićima ali smatram da se ovom problemu treba ozbiljnije pristupiti te istražiti moguće učinke fosfata na potrošače i u drugim prehrambenim namirnicama i piću a ne samo u kebabu. Prosječni građanin EU kroz 1.5 litru Cole unese u organizam više fosfata nego tijekom cijele godine putem brze hrane pa je pravo pitanje štite li socijalisti i zeleni multinacionalne kompanije kada tu činjenicu u svojoj rezoluciji prešućuju - rekla je Marijana Petir.

- Potrebno je provesti dodatna istraživanja, prikupiti još informacija i onda pronaći rješenje koje s jedne strane neće zatirati tradiciju, a ni dovoditi u pitanje zdravstvenu ispravnost proizvoda. Kebab neće biti zabranjen, ali će proizvođači u pripremi svog proizvoda umjesto fosfata trebati koristiti sigurnije alternative koje su trenutno dostupne na tržištu - naglasio je Tonino Picula.

Simptomi raka usta koje oboljeli rijetko prepoznaju na vrijeme:

kebab
1/10

Komentara 2

Avatar nekakav
nekakav
13:48 14.12.2017.

zabraniti mc donalds, coca colu, pepsi, fantu, sve što nije izvorno europsko. pizzu također, što ima europska kultura sa tamo nekim perzijskim jelom?! dodati malo rajčice, to je umijeće! zabraniti i američke podloge za vinograde. samo su nam one trebale. :)

RI
ribar110
15:20 13.12.2017.

Kako je nekim ljudima dobro i zasto primaju placu ...nisam zavidan ni zloban ali ponekad to jednostavno ne mogu potisnuti u sebi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije