Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE MARINI LOVRIĆ MERZEL

Rasprava odgođena jer je vještak otišao u mirovinu, bolestan i ne može doći na sud. Nudi da ga se sasluša preko WhatsAppa

Zagreb: Nastavljeno suđenje bivšoj sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
06.09.2021.
u 16:05

Ako iz nekog razloga ne bude mogao iskazivati ni na jedan način, onda se može očekivati da se angažira novi vještak, kojem bi za izradu vještačkog nalaza trebalo nekoliko mjeseci

Kako neko VIP suđenje, za koje javnost ionako smatra da predugo traje, može upasti u teško rješive probleme, vidjelo se jučer na zagrebačkom Županijskom sudu u nastavku suđenja Marini Lovrić Merzel, bivšoj SDP-ovoj Sisačko-moslavačkoj županici protiv koje je optužnica podignuta već pomalo davne 2015.

Osim nje na optuženičkoj klupi sjede još Dalibor Rožanković, Silvijo Kobešćak i Bernard Popec, a suđenje koje je počelo u ljeto  2018. polako je ulazilo u završnu fazu. Trebao se saslušati vještak, nakon čega bi vjerojatno uslijedile i obrane optuženika.

No zapelo je i to već duže vrijeme na  - vještaku. Naime, Davorin Štengl, vještak građevinske struke na raspravi se nije pojavio kako bi obrazložio svoj nalaz. Prije rasprave nazvao je suca Vjerana Blažekovića, te se ispričao bolešću, za što je sudu dostavio i medicinsku dokumentaciju. No nije to najgore.

Štengl, koji je inače vještak u mnogim velikim predmetima koji su u tijeku na zagrebačkom Županijskom sudu, je otišao u mirovinu. Ima i problema sa zdravljem. Odselio je iz Zagreba i kaže da mu je teško dolaziti na sud. To sudu stvara nemale komplikacije, a te komplikacije bi se mogle svladati  ako bi  vještak svjedočio videovezom ili preko Zoom aplikacije. No vještak Štengl sudu je kazao da on ima samo WhatsApp aplikaciju, pa se do sljedeće rasprave u listopadu treba vidjeti, može li se svoj vještački nalaz obrazložiti na takav način.

Ako iz nekog razloga ne bude mogao iskazivati ni na jedan način, onda se može očekivati da se angažira novi vještak, kojem bi za izradu vještačkog nalaza trebalo nekoliko mjeseci, što znači da bi se ionako dug postupak dodatno razvukao.

Inače, Lovrić Merzel i njezini suoptuženici terete se za zloporabe položaja kojom je Sisačko-moslavačka županija oštećena za višemilijunski iznos, a ona i za primanje mita od 100.000 eura od poduzetnika Željka Žužića. Na početku cijele priče, i on je bio optužen, no priznao je krivnju te se nagodio s USKOK-om i uvjetno je osuđen.

Ta je nagodba na početku suđenja bila pravi kamen smutnje, jer  je sudac Ivan Turudić, kojem je prvotno spis bio dodijeljen nije htio prihvatiti. Smatrao je da sud, kako je tada kazivao, nije samo potvrđivač nagodbi koje USKOK sklapa s optuženicima. Sukobi između suca Turudića i tužitelja išli su toliko daleko da su jednom  prigodom tužitelji iz protesta napustili sudnicu. Na koncu je stvar presjekao Vrhovni sud, kazavši da je nagodba  zakonita, pa je Žužić ipak saslušan kao svjedok.

U nekom trenutku sudac Turudić je razdužio spis, jer se spremao za kandidaturu za Visoki kazneni sud, pa je spis u studenom 2018. dobio sudac Vjeran Blažekovi. Rasprave su se održavale u normalnom ritmu, saslušan je veći broj svjedoka, no onda su došli potres u kojem je zgrada suda znatno oštećena, pa COVID i sve se usporilo.

No ako se riješi problem s građevinskim vještačenjem, za očekivati je da suđenje Lovrić Merzel i  njezinim suoptuženicima ipak bude okončano do konca ove godine. I Ona i oni niječu krivnju za ono za što ih USKOK tereti. 

VIDEO Slučajni prolaznik spasio vozača kamiona koji se gotovo utopio u poplavama u New Yorku!

Komentara 2

ČS
Čuvaj se senjske ruke
16:12 06.09.2021.

Bravo! Tako se radi. Sve po zakonu!

KB
k.brijeg
07:37 07.09.2021.

Pravna država funkcionira samo na sirotinji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije