Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inspekcija u bolnicama

Rasplet slučaja kiretaža – KBC Split tužit će zastupnicu MOST-a?

Ivana Ninčević Lesandrić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
29.10.2018.
u 08:16

Liječnike i zdravstvenu inspekciju Kujundžić je poslao da provjeri svaki prijavljeni slučaj pa tako i onaj Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić

Saborska zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić u svojem je istupu o kiretaži u splitskom KBC-u iznijela netočnosti zbog kojih, kako neslužbeno doznajemo, iz te bolnice planiraju protiv nje podnijeti tužbu za klevetu.

Dobila lokalnu anesteziju

Prevrat je to u priči koja je na noge dignula stotine žena koje su, ohrabrene istupom Ninčević Lesandrić o njezinu iskustvu kiretaže na živo zbog spontanog pobačaja, izašle u javnost sa svojim traumama s ginekologija diljem zemlje. Podsjetimo, ministru zdravstva prof. dr. sc. Milanu Kujundžiću u Saboru je ono što je prošla na splitskoj ginekologiji obratila Mostova zastupnica rekavši da su joj “svezali ruke i noge i započeli proces kiretaže na živo bez anestezije.

"Struganje maternice, unutarnjeg organa na živo, bez anestezije”, rekla je tada Ninčević Lesandrić.

Uslijedila je potom reakcija iz Splita, konkretno od dr. Denija Karelovića, predstojnika prozvane splitske Klinike za ženske bolesti i porode, a u kojoj je on iznio niz osobnih zdravstvenih podataka o Ivani Ninčević Lesandrić. Predstojnik Karelović rekao je, među ostalim, i da joj nije rađena kiretaža, nego aspiracija za što je dobila lokalnu anesteziju. Zbog tog istupa i Ninčević Lesandrić je najavila moguću tužbu, a priča će, čini se, upravo i otići u tom sudskom smjeru. Prema neslužbenim informacijama, tužba je opcija o kojoj se razmišlja i u splitskom KBC-u nakon što je inspekcija obavila izvide o tom slučaju.

Tužba i u Dubrovniku

Njihov nalaz, kako se može čuti neslužbeno, utvrđuje spornim upravo te spomenute izjave o izostanku anestezije, postupku koji je rađen te vezanju, što je inspekcijskim izvidom demantirano. S obzirom na to da u sljedećim danima pojedini od prijavljenih slučajeva i gotovih inspekcija trebaju “na papir”, nitko neće ništa javno komentirati dok svaka ta priča ne dobije svoj završetak. Stoga, također neslužbeno, upućeni navode kako ova potencijalna tužba splitske bolnice neće biti i jedina tužba u ovoj priči. Isti put odnosno podizanje tužbe opcija je o kojoj se raspravlja i u dubrovačkoj bolnici protiv sestre jedne od rodilja u toj bolnici koja je javno govorila o traumama sa sestrine kiretaže.

U svakom slučaju slijedi konačan zaključak, kako o iskustvu Ninčević Lesandrić tako i još stotina slučajeva budući da je inspekcija poslana po svakoj prijavi. A 400 prijava predstavnice udruge Rode predale su ministru zdravstva te se kontrolira svaka pojedina. Inspekcija je trenutačno tako i u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj te pojedinim drugim zdravstvenim ustanovama.
Ministru zdravstva tako će na stol doći što je inspekcija učinila i utvrdila u svakom tom pojedinom slučaju pa tako i ovom saborske zastupnice Mosta.

O njezinu je slučaju, podsjetimo, Kujundžić odmah organizirao sastanak unutar bolnice čije je Povjerenstvo za unutarnji nadzor obavilo provjeru. U konačnici je u Split išla i zdravstvena inspekcija te specijalisti iz drugih bolnica, a postupak je u tijeku i prema drugim prijavama žena koje su se uključile u pokret nazvan “prekinimo šutnju”. Pod istim takvim nazivom Rode su prije četiri godine pokrenule akciju kojom su žene svjedočile o traumatičnim iskustvima s porođaja, uslijedila je inspekcija, a njezin nalaz objavljen je tek ovih dana.

VIDEO Pogledajte video zastupnice koja šokirala osobnim priznanjem

Komentara 72

Avatar Bernasconi
Bernasconi
08:52 29.10.2018.

Želim iznijeti moje iskustvo: prije tjedan (17.10.)dana pri padu pukla mi je kost na podlaktici. Uz strasne bolove doveli su me u Draskovicevu, gdje sam odmak primljena i obrađena uz lokalnu anesteziju. Sve sto je učinjeno bilo je humano ii pristojno. Hvala Vam.

Avatar southman
southman
08:37 29.10.2018.

Sve se to da lako provjeriti . Jedino je sigurno da netko laže ! Tko ?

DU
dubrix
08:39 29.10.2018.

Zbog 5 minuta slave dignuti buru i popljuvati cijelo zdravstvo ? Valja i ovo malo liječnika otjerati iz Hrvatske, a ne pitati se tko će tada raditi kiretaže. Usput, mene je jednom boljelo kod zubara

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije