Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manjinska vlada?

Raspada se Janšina koalicija, napustio ga Gregor Virant

'Janez Jansa , leadar of SDS (Slovene democratic party) speaks during an interview in Ljubljana October 17, 2011. Slovenia should cut spending, relax some key taxes, encourage bank lending and speed u
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
23.01.2013.
u 21:28

Zbog procedure se možda još neko vrijeme neće održati prijevremeni izbori u Sloveniji što ostavlja mogućnost ratifikacije hrvatskog pristupnog sporazuma s EU.

Raspada se koalicija koja podržava vladu Janeza Janše. Iz nje je izašla Građanska lista Gregora Viranta, predsjednika parlamenta i nekadašnjeg Janšinog ministra uprave. Virant više neće biti predsjednik Državnog zbora.

Ipak, Janšina vlada vjerojatno će opstati kao neka vrsta tehničke ili manjinske vlade, očekuju analitičari u Sloveniji. Virantova dvojica ministara, ministar financija Janez Šušteršič i ministar pravosuđa i uprave Senko Pličanič dat će ostavke, najavljeno je, ali slovenski ustav obavezuje ih da obavljaju svoju dužnost sve dok ne budu imenovani novi ministri. Zbog procedure možda ipak uskoro ne bude prijevremenih izbora koji bi odgodili ulazak Hrvatske u EU s 1. srpnja, možda je još moguće da Slovenija provede ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora.

Katastrofalan rejting Janše i Jankovića

Jedan od članova vladajuće koalicije kao lider Desusa i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ističe i to pitanje kao važno u ovom trenutku, kad se očekuje novi sastanak financijskih stručnjaka dviju zemalja 29. siječnja, a onda i sastanak Erjavca s ministricom vanjskih poslova RH Vesnom Pusić. U trenutku kad su u Sloveniji objavljena otkrića kako imovina Janeza Janše i Zorana Jankovića nije u skladu s onim što su prijavili u imovinskim karticama, Janša je, ocjenjuje se, bio raspoložen za prijevremene izbore. Međutim, anketa lista Delo, provedena nakon toga, pokazala je da je rejting Janšina SDS-a pao s 14,5 u studenom na svega 11,7 posto u siječnju, prvi su i dalje socijaldemokrati s Igorom Lukšičem, a sam Janša zajedno s Jankovićem drži začelje na ljestvici popularnosti političara, sa svega 2,37 posto podrške.

Osim jako uzdrmanog Janše, otkrića Antikorupcijskog povjerenstva dovela su do sunovrata političke karijere Zorana Jankovića, podršku su mu otkazali njegovi politički mentori, Janez Stanovnik i Milan Kučan kao i novi predsjednik Borut Pahor, koji je u ovom trenutku najpopularniji političar. Jankovića zato mnogi vide politički mrtvim, traži se da odstupi s mjesta ljubljanskog gradonačelnika, a može se lako predvidjeti i da će njegova stranka Pozitivna Slovenija, koja ima najviše zastupnika u Državnom zboru, nestati s političke scene.

Moguće je provesti ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora

Na dan kad je istekao ultimatum Gregora Viranta Janezu Janši da odstupi, u Sloveniji je štrajkalo gotovo 100 tisuća zaposlenih u javnom sektoru zbog smanjenja plaća 5 posto. Nisu radile škole, vrtići ni državna uprava, štrajkali su i policajci, carinici i vatrogasci, u bolnice su primani samo hitni slučajevi. Ustavna odredba u Sloveniji, prema kojoj ministri u ostavci moraju obavljati svoju dužnost sve dok ne budu imenovani novi, postaje ključna za opstanak slovenske vlade. Naime, očekivani izlazak Gregora Virant i njegove stranke, Građanske liste, iz vladajuće koalicije te ostavka dvojice Virantovih ministara tako ne bi značila i pad vlade Janeza Janše, što znači i da je moguće provesti ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora.

>>\'Slovenija nije tako autonoman igrač kao što misli\'

Komentara 11

Avatar Houston
Houston
22:07 23.01.2013.

Doslo je vrijeme za naplatu. Slovenija sa svojom pohleposcu propada sve vise, tone brze od podmornice, i poslije svega sto su napravili Hrvatskoj, ne zalim ih. Pad Slovenske vlade, drzat ce Hrvatsku jos dugo od ponora zvana Europska Unija.

OB
-obrisani-
22:13 23.01.2013.

Pa eto, ja mislim da će ipak ratificirati na vrijeme, ali ne što bi oni to htjeli, jer nebi, već zbog prevelikog pritiska iz EU & USA. Inaće sam mišljenja, da SLO nebi NIKAD pustila HR nigdje .... ni u u lokalnu birtiju, a kamoli EU. I to najviše zbog zluradosti. Ja sam kajkavac i znam vrlo dobro što je to, kad ti u životu največa sreća bude, tuđa nesreća ... dao Bog da susjedu crkne krava ... to je to .... to je ta visoka civiliziranost i europske vrijednosti u naših prvič susedov Slovencof

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
23:59 23.01.2013.

Lijepo se JJ zatjerao u kut, jako lijepo, i kod kuće i međunarodno samo što Slovenci barem viču.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije