Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U samo tjedan dana dvije teške nesreće na raskrižju cesta kod Klenovnika Uzroci

Raskrižje u Lipovniku: Vozači s drugih područja pod stresom

'Var \\u0096 02. 03. 2010., Klenovnik \\u0096 U samo tjedan dana na opasnom su se raskrizju dogodile dvije teske nesrece  PHOTO: presnimila Ljiljana Risek'
'Photoshop'
02.03.2010.
u 16:26

Klenovnički načelnik I. Gladović i voćarski K. Jurgec šalju požurnice za gradnju rotora MUP-u i ŽUC-u.

Raskrižje dviju županijskih cesta u Lipovniku kod ugostiteljskog objekta Olimpija ponovno je, drugi put u samo tjedan dana, potvrdilo da ga opravdano prati zao glas.

Danak u žrtvama

Nakon što su se na tom raskrižju prije tjedan dana sudarila tri vozila, prekjučer se dogodila nova nesreća. Vozačica (59), koja je vozila peugeot njemačkih registracijskih oznaka cestom od Novaka prema Klenovniku, na raskrižju je oduzela prednost prolaska osobnom vozilu koje se cestom s prednošću prolaza od Ivanca kretalo prema Voći. U sudaru je nanesena velika materijalna šteta, vozila su uništena, a 19-godišnji vozač J. Ž. iz Donje Voće prevezen je vozilom hitne pomoći u varaždinsku bolnicu. Njegove će se ozljede okvalificirati naknadno.

Nova nesreća na tome raskrižju, koje je u desecima prometnih nesreća prošlih godina uzelo danak i u ljudskim žrtvama, iznova je ogorčilo klenovničkog načelnika Izidora Gladovića. S načelnikom susjedne Donje Voće Krunoslavom Jurgecom uputio je požurnicu MUP-u, ŽUC-u i varaždinskom županu Predragu Štromaru da napokon počnu graditi rotor, jer će u protivnom morati snositi moralnu odgovornost za izgubljene ljudske živote. Zloglasno raskrižje županijskih cesta 2101 i 2059 MUP-u nije nepoznanica. Pokazuje to i podatak da je nacionalnim programom sigurnosti prometa na cestama proglašeno crnom točkom.

Razlog je učestalih prometnih nesreća njegova nepreglednost, a prema podacima policije, čak 90 posto nesreća događa se zbog oduzimanja prednosti prolaska vozila. Na prilazu raskrižju prošle godine postavljen je i svjetlosni znak s upozorenjem vozačima da skinu nogu s gasa, ali to nije pridonijelo smanjenju broja nesreća.

– Na nedavnom sastanku s predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova, ŽUC-a i projektanata u Varaždinu, predočen nam je nov projekt gradnje kružnog toka prometa, koji bi se izveo u sklopu obnove raskrižja.

Krajnje vrijeme

Predstavnici ŽUC-a smatrali su da mu je profil premalen i da bi tegljači njime teško prolazili, pa je dogovoreno da se projektira veći promjer. Za gradnju rotora Općina Klenovnik trebala bi otkupiti zemljište i osigurati novac za stotinjak metara pješačkog koridora. Krajnje je vrijeme da radovi počnu, jer vidimo da su nesreće sve češće – izjavio je Izidor Gladović. Zanimljivo je da u njima većinom stradaju vozači koji nisu s toga područja. Gladović to objašnjava činjenicom da su domaći vozači oprezniji jer znaju za opasnosti.

Načelnik Klenovnika Izidor Gladović: Općina bi trebala otkupiti zemljište i osigurati novac za pješački koridor

Vozači s drugih područja češće nego domaći stradaju na tome raskrižju vjerojatno zato što voze pod stresom. Naime, oni uglavnom putuju u posjet teško bolesnim rođacima, prijateljima i znancima u klenovničku bolnicu, a idu tamo i radi preuzimanja svojih pokojnika i prijevoza tijela iz bolnice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije