Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob Münchena i Berlina

Raskol zbog imigranata

Migranti na brodu Aquarius
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
13.06.2018.
u 08:56

Kako se dio glasača njemačkih konzervativaca priklonio desnijem AFD-u, CSU postrožuje svoju imigracijsku politiku

Nije migracija goruće pitanje samo u odnosima među vladama unutar Europske unije, nego ona sve češće dolazi u fokus rasprava unutar samih vlada. Najnoviji takav slučaj dolazi iz Njemačke, i to ne kao sukob između CDU i SPD-a, nego unutar inače vrlo stabilne koalicije CDU-CSU.

‘Kršenje europskih propisa’

Koalicija Kršćansko-demokratske unije (CDU) i njene bavarske sestrinske stranke Kršćansko-socijalne unije (CSU), inače konzervativnije od svojih sjevernih partnera, već dugi niz godina skladno funkcionira.

No, kako se dio tradicionalnih glasača ovih dviju stranaka priklonio desnijoj Alternativi za Njemačku (AFD), CSU je odlučio postrožiti svoju imigracijsku politiku.

Zato je ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, koji dolazi iz te stranke, odlučio predstaviti svoj “master plan za imigraciju” koji je trebao biti predstavljen jučer. No nije jer je njegovo objavljivanje spriječila kancelarka Angela Merkel.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Njemački mediji pišu da Merkel master planu zamjera jednu točku koja bi njemačku policiju instruirala da na njemačkim granicama zaustavlja izbjeglice bez osobnih isprava i one kojima je već jednom odbijen zahtjev za azil.

– Ja nosim odgovornost za ovu zemlju, uključujući i pitanje upravljanja migracijama. Donošenje tog plana ne možemo zauvijek odgađati – rekao je ministar Seehofer u ponedjeljak, i to nakon što su u javnost dospjele informacije u sukobu između dviju njemačkih stranaka.

Merkel, nasuprot toga, misli da bi se odbijanjem ljudi na njemačkoj granici kršili europski propisi. No Seehofer kaže da u planu od 63 točke samo jedna razdvaja njega i kancelarku.

Njemačka javnost smatra da su jedan od razloga zašto CSU inzistira na većem ograničavanju migracije izbori u Bavarskoj koji će se održati 14. listopada.

– CSU se već ponaša kao da je u kampanji – upravo je na to aludirao potpredsjednik SPD-a Ralf Stegner, stranke koja je također u vladajućoj koaliciji.

Drugi važan SPD-ovac Olaf Scholz vrlo je jasan.

– Moramo se pobrinuti da oni koji traže zaštitu od progona pronađu to u ovoj zemlji – jasan je bio on.

Kad bi se ostvarila Seehoferova zamisao o odvraćanju migranata na granici, to bi najviše utjecaja imalo na zemlju koja s Njemačkom graniči na jugu, Austriju. Zbog toga su odluke koje se donose u Njemačkoj došle pod povećalo cijele Europe, posebno u njenim susjedima.

I upravo je jučer u posjet kancelarki Merkel stigao austrijski kolega Sebastian Kurz kako bi razgovarao, između ostalog, i o temi imigracije.

Kancelari Njemačke i Austrije razgovarali su jučer u Berlinu, između ostalog i o pitanju migracije. Sebastian Kurz ne želi da Njemačka zatvori granicu
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

CSU je na ovom području našao saveznika u novom talijanskom ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem koji je jučer rekao da će on i Seehofer zajednički predstaviti plan o zaštiti granica Europske unije.

– Dvojica ministara potpuno se slažu na pitanjima sigurnosti i imigracije i žele djelovati bez trošenja dodatnog vremena – govore talijanske vlasti.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Da Italija misli ozbiljno, dokazuje i odbijanje prihvaćanja humanitarnog broda Aquarius, na kojem se nalazilo 629 migranata i koji je zbog toga morao otići u Španjolsku gdje je migrantima obećan siguran prihvat.

Tri puta više novca za granice

Uz sve to, Europska komisija predložila je jučer da se gotovo utrostruči novac iz europskog proračuna namijenjen zaštiti granica i rješavanju nepredviđenih migracijskih kriza. Umjesto 13 milijardi eura, koliko je dosad bilo na raspolaganju, u sljedećem dugoročnom proračunu EU 2021. – 2027. Komisija predlaže da se to povisi na 34,9 milijardi eura. I Hrvatska bi mogla osjetiti znatno povećanje novca iz EU za jačanje sigurnosti na svojim granicama, koje su ujedno i vanjske granice Unije.

– Bolje upravljanje vanjskim granicama i migracijama u idućim će godinama i dalje biti prioriteti za EU, države članice i naše građane – rekao je Dimitris Avramopoulos, europski povjerenik za migracije.

Promjene u Uniji

Foto: Wolfgang Kumm/DPA/Pixsell

34,9 milijardi eura u proračunu Europske unije u razdoblju od 2021. do 2027. treba se izdvajati 34,9 milijardi eura, predlaže EK, gotovo tri puta više nego do sada. Vidjet će se hoće li to zadovoljiti Horsta Seehofera iz CSU.

Komentara 6

Avatar drenter977
drenter977
14:33 13.06.2018.

Evropljanima polako dolazi iz guzice u glavu, malo kasno ali bolje ikad nego nikad...

CR
CROLINDA
13:07 13.06.2018.

ova je frau masonski antihitler samo što su sada žrtve Njemci - ovo su zli isplanirali a glupi dopustili - otkad se to državnu granicu može stihijski u milijunima vojnosposobnih muškaraca samo tako prelaziti bez dokumenata i ako nisi izz ratom zahvaćenih područja - ova seoba naroda je masonski iluminatski antikršćanski konstrukt t s ciljem uništenja nacionalnih država i islamiziranja Europe - prvo naseljavanjem i prokreacijom a onda kad se udomaće i namnože i silom - izbjeglica je samo žena starac dijete iz zaraćenog područja - takve pustiti pomoći dok se ne sredi stanje tamo odakle dolaze - a sve ostalo zaokrenuti nazad neka se bore za svoje - ne znaju se ponašati nasilni arogantni bahati izvoljevaju ko da su svete krave ne poštuju domaćina i dobročinitelja siluju tuđe žene a u svoju ne daju ni pogledati

CR
CROLINDA
13:17 13.06.2018.

Eu- ropskim državama vladaju zli i glupi čim su ovakvo što dopustili - ovakvo ugrožavanje svojih naroda i država i kulture - zamisli da primiš ubožnog i potrebitog u svoju kuću a on se kurči i prigovara ti zašto kitišš jelku za Božić jer njega to vrijeđa i gleda ti poprijeko djecu i ženskadiju - dok s druge strane prema kršćanima u svojoj zemlji se ponašaju kao u Neronovo doba - ubijaju ih masovno u crkvi razapinju i bacaju u žarene peći - - zguglajte samo šta rade i kako se ponašaju prema domaćinima i kakav im je smisao za gostoprimstvo po skandinavskim zemljama i svugdje gdje su se našikali - a to je samo ono što nije medijski zataškano - samo vrh ledene sante ili bolje reći paklene piramide

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije