Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve više znakova

Raskol na saudijskom dvoru – kralj se boji svog sina

Princ Mohammed bin Salman i kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud
Foto: Handout/REUTERS/PIXSELL
1/2
08.03.2019.
u 00:03

Napetosti između oca i sina dramatično su se povećale krajem veljače kada je kralj Salman bin Abdulaziz sudjelovao na povijesnom summitu zemalja članica EU i Arapske lige koji su se okupili u Sharm el Sheikhu u Egiptu, prvom sastanku na toj razini u povijesti tih dviju organizacija

Sve je više znakova potencijalno destabilizirajućeg rascjepa između kralja Saudijske Arabije, 83-godišnjeg Salmana bin Abdulaziza Al Saud i njegova sina, prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, koji su se donedavno slagali oko niza važnih političkih pitanja, uključujući rat u Jemenu i Siriji. Međutim, raskol između oca i sina nastao je zbog niza poteza princa bin Salmana, zbog kojih danas režim Saudijske Arabije slovi kao jedan od najokrutnijih na svijetu. Naime, sve je počelo nakon što je svima postalo jasno kako princ Mohammad bin Salman stoji iza ubojstva i komadanja saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu što je, nakon opsežne istrage, zaključila i CIA.

Napetosti između oca i sina dramatično su se povećale krajem veljače kada je kralj Salman bin Abdulaziz sudjelovao na povijesnom summitu zemalja članica EU i Arapske lige koji su se okupili u Sharm el Sheikhu u Egiptu, prvom sastanku na toj razini u povijesti tih dviju organizacija. Naime, većina čelnika EU koji su sudjelovali na tom skupu postavili su uvjete da će doći samo ako ne dođe prijestolonasljednik Mohammad bin Salman jer ga smatraju ubojicom, zbog čega je kralj Salman osobno morao doći i sudjelovati na dvodnevnom summitu. Tom prilikom njegovi su ga savjetnici upozorili da je u opasnosti od potencijalnog atentata na njega, zbog čega je sastavio svoj novi sigurnosni tim, s više od 30 tjelesnih čuvara, odabranih lojalista iz ministarstva unutarnjih poslova, koji je prebačen u Egipat kako bi zamijenio postojeći tim.

Taj je potez napravljen kao brz odgovor i odraz je zabrinutosti da je dio izvornog sigurnosnog osoblja možda bio odan njegovu sinu, princu bin Salmanu. Da je zabrinutost kralja za svoj život bila velika, dokazuje i to što su kraljevi savjetnici otpustili egipatsko sigurnosno osoblje koje ga je čuvalo dok je bio u toj zemlji. Da su odnosi između oca i sina izuzetno loši, dokazuje i službeno priopćenje za javnost koje je potvrdilo kako u zračnoj luci u Riyadu princ Mohammed nije bio među onima koji su bili pozvani da dočekaju kralja.

Pogledajte video o vojnom avionu F-35:

Ključne riječi

Komentara 2

JA
jadranskomore
09:12 08.03.2019.

ha ha ha kaj oce je njegov?

Avatar ZLO
ZLO
01:54 08.03.2019.

Hassane moj, pusti cakule ... inače mislim da si jedan od rijetkih pravih novinara u ovom tabloidu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije