Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nesuglasice

Raskol katoličkih aktivista: Troskot dao ostavku i povukao se u samostan

Zvonimir Troskot
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/6
06.02.2019.
u 11:45

Katoličke udruge podijelile su se na one koje se žele baviti samo svjetonazorskim pitanjima i one koje su za politički aktivizam

Iz javnosti je prije otprilike osam mjeseci, bez ikakvog obrazloženja, potpuno iščeznuo Zvonimir Troskot, mladi obraćenik i frontmen inicijative “Narod odlučuje” koja je pokušala pokrenuti referendum o izmjenama izbornog sustava.

Izigrana mlada ekipa?

Netom što je inicijativa krajem svibnja prošle godine završila s prikupljanjem potpisa, Troskot je dao još pokoju izjavu u medijima i medijski ispario. U pozadini nestanka 34-godišnjeg diplomiranog ekonomista, koji pojavom podsjeća na mladog Božu Petrova, raskol je unutar inicijative “Narod odlučuje”, čiji je spiritus movens Željka Markić, ali u široj slici i raskol među katoličkim udrugama i aktivistima koje su se podijelile na one koje se žele baviti isključivo svjetonazorskim temama promičući kršćanske vrijednosti i one kojima je u fokusu politički aktivizam.

Zvonimir Troskot
1/17

Troskot je i formalno 20. prosinca 2018. godine na izvanrednoj skupštini udruge Narod odlučuje podnio ostavku, kao i Sanja Bilač i Marija Burazer (sve članovi upravnog odbora), a za novu predsjednicu na istoj toj skupštini, doznajemo, izabrana je Blaženka Kulić, a za potpredsjednika Tomislav Paleka. Upis novog vodstva u registar udruga još nije proveden.

U svom izvješću, koji je u posjedu Večernjeg lista, Troskot je naveo: “Povlačim se iz privatnih razloga, no valja naglasiti da su bile nepremostive prepreke i nesuglasice u samoj inicijativi. Konkretno mislim na samoinicijativne javne nastupe nekih osoba iz osnivačkog odbora inicijative ‘Narod odlučuje’.” Upućeni tumače da je glavni problem bio u sukobu sa Željkom Markić koja se trebala povući i promociju referenduma propustiti mladoj ekipi, odnosno Troskotu koji se pak, prenose sugovornici, osjetio izigranim i cijelu je priču vrlo stresno podnio. Troskot se nakon raskida sa Ž. Markić i odlaska iz inicijative navodno bio povukao u osamu samostana na duhovne vježbe kako bi se rehabilitirao i pronašao duhovni mir nakon iscrpljujućeg perioda. Budući da Troskot ne odgovara na pozive, tu informaciju nismo mogli provjeriti, ali čuli smo je iz dva neovisna izvora.

Tomislav Paleka i Blaženka Kulić koji su preuzeli “Narod odlučuje” navodno ne spadaju u krug ljudi odanih Ž. Markić. Treba napomenuti da je Željka Markić spram svih novih lica koja povremeno plasira u javni prostor kao frontmene određenih inicijativa prepoznatljiva i izgrađena javna figura koju mediji radije zovu za komentare nego mlade promotore katoličkih udruga. Raskol među katoličkim udrugama nastao je još za vrijeme pokretanja referenduma o izlasku iz Istanbulske konvencije.

Rhema isključivo za vjerske teme

Tada je, naime, Crkva, ali i zaklada Rhema kao svojevrsni pokrovitelj udruga koje zastupaju kršćanske vrijednosti, predlagala da se ide samo s jednom inicijativom, i to onom protiv Istanbulske jer je riječ o svjetonazorskoj temi, ali da se za nositelje tog referenduma odredi nova i nepotrošena lica nasuprot Ladislavu Ilčiću i Željki Markić koji su već dugo prisutni na sceni. Međutim, ekipa oko Željke Markić odlučila se na referendum o izmjenama izbornih pravila ispravno tvrdeći da je to jedini način promjene postojećeg stanja ogrezlog u korupciju i klijentelizam, ali u prvi su plan, barem formalno, isturili nove aktiviste predvođene Troskotom.  Ilčić se pak okrenuo inicijativi protiv Istanbulske konvencije, ali je, reći će upućeni, kao prvo lice tog referenduma istaknuo svoju sestru Kristinu Pavlović kako bi konce opet držao u svojim rukama.

Troskot je regrutiran iz molitvene zajednice Srce Isusovo, a Željki Markić možda ga je sugerirao isusovac Ike Mandurić koji se, prema pričama, navodno također razišao sa Ž. Markić. Uz katoličke udruge vežu se i razne molitvene i karizmatske zajednice, a one koje su se opredijelile samo za vjersku tematiku razmatraju mogućnost osnivanja nove inicijative “Istina s ljubavlju” čiji bi svojevrsni pokrovitelj bila i zaklada Rhema u kojoj značajnu ulogu ima i Ivić Pašalić. Iako to nije potvrđeno, izvori smatraju da bi se toj ekipi u budućnosti mogao prikloniti i Troskot.

U ovoj godini zaklada Rhema ne financira nijednu udrugu vezanu za inicijativu o izmjeni izbornih pravila, kao ni udrugu Ladislava Ilčića, Vice Batarela.... Kada se uzme u obzir da je “Narod odlučuje” HDZ-u pričinio prilično problema, nije isključeno da je u pozadini raskola i motiv čuvanja leđa HDZ-u. Markić niječe raskole i sukob s Troskotom.

– Zvonimir je dobro odradio svoj posao i izišao iz udruge. Nema nikakvih raskola, razne udruge bave se raznim temama. Prvi put čujem za takve informacije – rekla nam je jučer Željka Markić.

Ona smatra kako su informacije o podjelama rezultat skorih izbora za Europski parlament i podmetanja stranaka kojima “Narod odlučuje” nije sklon.

Tko je tko

Ike Mandurić

Isusovac koji je "pogurao" Zvonimira Troskota navodno se razišao sa Željkom Markić

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Ivić Pašalić 

Bivši Tuđmanov savjetnik dio je zaklade Rhema koja podržava formiranje nove inicijative "Istina s ljubavlju"  

Željka Markić 

Iznijela je referendum o braku, a neformalna je šefica inicijative "Narod odlučuje"

Ladislav Ilčić 

Pokrenuo je referendum o izlasku iz Istanbulske konvencije, predsjednik je stranke Hrast 

Blaženka Kulić

Nova predsjednica udruge 'Narod odlučuje' nakon što je Troskot podnio ostavku 

Tomislav Paleka

Novi potpredsjednik udruge "Narod odlučuje", potekao iz "U ime obitelji"

 

Pogledajte i video predaje potpisa za referendum:

Komentara 137

PA
pax5
11:55 06.02.2019.

Oho, krenula je hajka protiv katolika, ne shvaćate tko stoji iza nas, I.K. ,već 2000 g. je nepobijeđen i tako neka bude i biti će do kraja svijeta...

Avatar ajeto
ajeto
12:37 06.02.2019.

Vladajući! Jeste li tankirali traktore? Vrijeme je.

AN
antipoganin
12:13 06.02.2019.

Potpisao sam inicijativu i nikakv diktstor neće poništiti volju našu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije