Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVEDENO ISTRAŽIVANJE

'Rasadnik antivakserskih teorija urote': Algoritmi poznate američke tvrtke promiču lažne informacije

FILE PHOTO: Amazon's JFK8 distribution center in Staten Island, New York City
Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
29.01.2021.
u 15:19

Prvih osam rezultata pretrage u četvrtak za izraz „cjepivo” u Amazonovoj internetskoj knjižari bile su antivakserske knjige

Najveća svjetska internetska trgovina Amazon i dalje je rasadnik antivakserskih teorija urote, a takve dezinformacije utječu na neke ljude da se ne žele cijepiti protiv koronavirusa, ističe se u novom istraživanju znanstvenika Sveučilišta Washington u Seattleu.

Amazonovi algoritmi za pretragu promiču knjige koje šire lažne tvrdnje o cjepivima pred onima koje pobijaju zdravstvene dezinformacije, utvrdili su istražitelji, a kada ih kupci istražuju algoritmi ih upućuju na daljnje dezinformacije.

Amazon je "trgovina s različitim zdravstvenim dezinformacijama", upozoravaju autori istraživanja, Prerna Juneja, doktorand na Fakultetu informacijskih znanosti, te profesor društvenog računarstva Tanu Mitra, u članku koji će biti predstavljen na znanstvenoj konferenciji u svibnju.

Prvih osam rezultata pretrage u četvrtak za izraz „cjepivo” u Amazonovoj internetskoj knjižari bile su antivakserske knjige, uključujući knjigu "Anyone Who Tells You Vaccines Are Safe and Effective is Lying" britanskog teoretičara zavjere Vernona Colemana te knjige "The Vaccine-Friendly Plan" liječnika iz Oregona Paula Thomasa.

Thomasu je prošle godine oduzeta licenca zbog obmanjivanja roditelja u vezi sigurnosti cjepiva i nedostatnog cijepljenja pacijenata zbog čega je jedno dijete dobilo tetanus i provelo u bolnici 57 dana.

U kontekstu masovnog cijepljenja protiv COVID-a 19, "borba protiv antivakserskih dezinformacija nikada nije bila važnija", rekao je Juneja u intervjuu u četvrtak.

Amazon "kupcima omogućuje pristup raznim stajalištima. Predani smo osiguranju pozitivnog iskustva za kupce i imamo politike koje definiraju koji se proizvodi mogu prodavati u našim trgovinama", komentirao je glasnogovornik kompanije.

"Naši alati za kupnju i pretragu nisu dizajnirani da generiraju rezultate usmjerene na neko specifično stajalište i uvijek slušamo povratne informacije od kupaca".

Amazon je nedavno postavio baner s poveznicom na stranicu savezne vlade s činjenicama o cjepivima protiv COVID 19 iznad rezultata pretrage za ključnu riječ "cjepivo".

 

Komentara 4

DU
Deleted user
15:23 29.01.2021.

Cjepivo nije lijek medicinska literatura kaže naj bolji imunitet je prirodni i imate ga doživotno dok sa cjepivima je lutrija što ste stariji to imate manji imunitet sa cjepivom

DU
Deleted user
16:54 29.01.2021.

Politika pojačava propagandu jer im stvari polako izmiču iz ruku...

ZN
znam
16:26 29.01.2021.

"The Vaccine-Friendly Plan" liječnika iz Oregona Paula Thomasa uopce nije antivakserska knjiga. Lijecnik daje propisana cjepiva ali ne daje MMR do trece godine. Rezultat: nema autizma. Cjepiva su jedan od najvecih business-a; profit je "driving force".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije