Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez panike

Rano je, ali moguće da stiže virus Zapadnog Nila

Enrih Merdić
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
28.06.2014.
u 12:04

Kako bi došlo do prijenosa virusa, komarac treba prvo ubosti zaraženu pticu, a potom čovjeka, kaže Enrih Merdić

        – Ne treba širiti paniku – umiruje hrvatski stručnjak za komarce Enrih Merdić nakon napisa kako se u susjednoj BiH sumnja na pojavu virusa Zapadnog Nila, čiji su prenosnici komarci. Smatra kako su u ovakvim uvjetima moguće viroze.

– Udio komaraca koji prenosi virus Zapadnog Nila u ovo je doba godine relativno mali. Prijenos bolesti obično se događa, u kolovozu i rujnu, dok je u lipnju relativno rano, ali mogućnost nije isključena – kaže on. Napominje, također, kako na području Panonske nizine postoje predispozicije za pojavu virusa, čija je prisutnost potvrđena prije dvije godine.

– Kako bi došlo do prijenosa virusa moraju se stvoriti specifični uvjeti. Rezervoar za viruse su ptice. Komarac treba najprije ubosti zaraženu pticu, a potom čovjeka – kaže.     

>> U Hrvatskoj tri nova slučaja zaraze virusom Zapadni Nil

Komentara 5

KA
kafka
13:06 28.06.2014.

Duljina leta jednog komarca je 100 do 300 metara. Duljina leta ptice je i na stotine kilometara tako da zaražena ptica prenosi virus u svom tijelu/krvi na veće udaljenosti. Komarac (lokalni) postane prenositelj virusa upijajući krv zaražene ptice te jeje naknadnim ubodima prenosi na drugu pticu, životinju ili čovjeka. . . . . . . . . . . . Zaražene ptice često umiru te je pojava mrtvih ptica znak moguće zaraze. . . . . . . . . .. . . . Virus zapadnog nila je primijećen u Italiji i Austriju još 'davno' oko 2005. ili tu negdje. Kod nas se o svemu šutjelo unatoč nekim nenadanim smrti zbog neobjašnjivog meningitisa. Kod nas se o tom problemu počelo pričati kada je zaraza kod ljudi primijećena u Srbiji. ?? Zaraza je kao preskočila Hrvatsku?? . . . . . . . . . . . . .. Radi se o nepravovremenoj reakciji odgovornih za hrvatsko zdravstvo. Prije svega na informiranju građana i preventivi kako se komarci ne bi legli u našoj okućnici itd. U malo vode koji ostane u konzervi od paštete nakon kiše mogu se izleći čak i 100 komaraca.

KA
kafka
13:08 28.06.2014.

Pojavu mrtvih ptica treba prijaviti odgovornima kako bi se vidjelo radi li se o pojavi zaraze kod ptica. Netko odgovoran o tome treba obavijestiti građane kako se to radi u društveno normalnim državama koji imaju odgovorne koji rade svoj posao.

Avatar airbizz
airbizz
11:24 29.06.2014.

...dragi putnici,govori vam pilot,moguće je da nam otpanu krila,ali bez panike...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije