Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjede na dva stolca

Ramljak poništava potraživanja Sberbanka

Agrokor - Ante Ramljak
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
30.10.2017.
u 08:19

Umjesto skupnog i razmjernog namirenja vjerovnika, Sberbank se odlučio na solo-akciju

Priznanje lex Agrokor i izvanredne uprave, Ante Ramljak traži i na engleskom sudu, o čemu ovisi nastavak arbitraža u kojima Sberbank u Londonu traži povrat kredita od 1,1 milijardu eura.

– Arbitražni sud zasad čeka s postupanjem dok se ne odluči o priznanju postupka izvanredne uprave u Engleskoj. Bude li priznata, arbitražni sud tužbu će odbaciti i reći Sberbanku da ide u Hrvatsku naplatiti se u postupku po Zakonu o izvanrednoj upravi – obrazlaže odvjetnik Tin Dolički, savjetnik Agrokora. A tu će dijeliti sudbinu svih vjerovnika, ovisno o nagodbi.

– Ako svi vjerovnici kažu da će se tražbine smanjiti za 50 posto, i on će dobiti 50 posto – kaže Dolički.

Bitke na svim frontama

Sberbank očito ne vjeruje u oporavak Agrokora i, usprkos ostalim vjerovnicima, izvanrednoj upravi i hrvatskoj Vladi, čini sve da na svoj način dobije ako ne sav onda što veći dio svog novca. Premda su još 20. ožujka na pitanje Hine čelnici te banke govorili o “pružanju financijske potpore usmjerene prema stabilizaciji Agrokorova tekućeg poslovanja”, a nakon usvajanja lex Agrokor tražili uključivanje u roll-up za svoj zadnji kredit od sto milijuna eura. Dok sada u Hrvatskoj sudski osporavaju ugovor o najstarijem kreditu s 32 vjerovnika. Koliko god su legitimni njihovi zahtjevi, ipak sve vrijeme sjede na dva stolca jer vodeći bitke na svim mogućim frontama, škode nastojanjima za oporavak Agrokora, od čega bi i oni mogli imati koristi. Sberbank se pokušava dijelom namiriti iz imovine tvrtki u sastavu koncerna u Sloveniji, Srbiji, BiH i Crnoj Gori, a Agrokor se od toga štiti tražeći u tim zemljama priznanje postupka izvanredne uprave po lex Agrokor. O toj poziciji Sberbanka, Dolički kaže: – Sberbank je vjerovnik kao i svi drugi, Kraš, Podravka, Zagrebačka banka... Ali, on je jedini od svih pokušao naplatu na Agrokorovoj imovini u inozemstvu. Svaki, rekao bih konvencijski postupak, implicira skupno i razmjerno namirenje svih vjerovnika. Oni pokušavaju izaći iz tog pravila i nastoje po svijetu plijeniti imovinu Agrokora kako bi se naplatili.

Međutim, sve što naplate vani, bit će im oduzeto od naplaćivanja u Hrvatskoj. Nijedan drugi Agrokorov vjerovnik, iako je mogao, nije išao tim putem, nego su stali u red i čekaju da se namire svi zajedno i istodobno.

Zakon zabranjuje dvostruku naplatu, dvostruko vođenje postupka, ili kako mi pravnici kažemo dvostruku litispendenciju. Ne može se o istoj stvari odlučivati na dva različita mjesta u isto vrijeme. Takvim postupkom Sberbank će se dovesti u pravnu krizu, zbog čega drugi vjerovnici to nisu htjeli napraviti. Nisu oni ništa pametniji od drugih, ali su drugi znali da bi ih to onemogućilo da svoja potraživanja ostvaruju ovdje u Hrvatskoj – kaže Dolički. Na pitanje može li Sberbank još ući u roll up aranžman, uzvraća: – Naravno.

‘Nacionalizacija’ duga

Sberbank usporedo radi i na etatizaciji slučaja Agrokor, možda i gradeći arbitražu protiv RH. Tako tvrdi da su aktivnosti hrvatske Vlade po lex Agrokor uperene protiv vjerovnika. Nakon privremenog ulaska izvanredne uprave koji je prihvatila većina vjerovnika, pa i ruska VTB banka, potpredsjednik uprave Sberbanka Maksim Poletajev unatoč tomu je ustvrdio: “S obzirom na to da je Hrvatska nacionalizirala Agrokor, to je sada Vladin dug”. I prvi čovjek Sberbanka Herman Gref govorio je o velikim potraživanjima “kako u vezi sa shemom koju provodi hrvatska Vlada, tako i prema menadžerima i revizorima same tvrtke”, najavljujući da su spremni za dug proces povrata 1,1 milijarde eura. Ipak, ruski predsjednik Vladimir Putin na radnom ručku s našom predsjednicom, pred čelnikom Sberbanka rekao je kako očekuje “korporacijsko rješenje”, kako je otkrio ruski veleposlanik Anvar Azimov. Sberbank je očito imao pretjerano povjerenje u Ivicu Todorića. Još lani, kad je Agrokoru dao 350 milijuna eura kredita, dao mu je priliku da slavodobitno kaže da je taj aranžman “još jedna potvrda povjerenja međunarodnih financijskih institucija u viziju i dugoročnu strategiju Agrokora”. Kako su kao savjesni bankari tek sad otkrili da je revizijska izvješća za Agrokor radila mala tvrtka Baker Tilly, čiji su neki zaposlenici prethodno radili u Agrokoru (!?), i Sberbank će u sporovima biti pitan kakav je due diligence napravio prije nego što se odlučio na veliko kreditiranje Agrokora. “Kad su taj novac davali, nisu pitali ništa ni vas, ni mene ni Vladu”, s pravom im je poručio Plenković.

Komentara 78

ST
stefj
08:42 30.10.2017.

Vidjet ćemo. Roll up modeli nisu uobičajeni u Europi, to je Američka fora kojom prisiljavaju vjerovnike da i dalje financiraju tvrtku u nadi da će se ista izvući... Osim toga ima jedan potez koji ide Sperbanci u korist, a to je isplata malih dobavljača, što je stavilo velike u neravnomjeran položaj... No, ako uzme stručne zastupnike, a ne podobne, možemo se nadati dobrom rezultatu...

BR
brojevi
10:00 30.10.2017.

Teško je za povjerovati da se kmerska bulumenta, zajedno sa Berom stavila u obranu kriminalca Todorića. Ali kad se sjetim napuštanja Hrvatskod sabora u danima proglašenja neovisnosti i razoružanja jedinica TO neposredno pred rat stvari su bjelodano jasne. Svaki pokušaj uspostave normalizacije odnosa u RH popračen je otporom umrežene boljševičke bande u sprezi sa interesnim skupinama balkanskih agentura i senilnih povlaštenih komunjara i njihovih sljedbenika.

Avatar pendreck
pendreck
10:49 30.10.2017.

Najnormaljnije je kod velikih igraca da oni koji su posudili novac jedan dio novca oprastaju i vrati im se dio. Tak se radi i s bankrotnim drzavama poput Grckom. Na kraju najmodavac popusi, to spada u rizik poslovanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije