Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužbeni zahtjevi

Ramljak dao na sud ugovore koji su vrh Agrokora štitili od osobne štete

Ante Ramljak, povjerenik za Agrokor
Jurica Galoić/PIXSELL
23.05.2017.
u 19:55

Ivica i Ante Todorić te Ivan Crnjac potpisali su u jeku blokade tvrtke aneks ugovora o radu prema kojem bi njihove moguće sudske troškove snosio Agrokor

Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak podnio je Trgovačkom sudu u Zagrebu tužbene zahtjeve za pobijanje aneksa ugovora o radu trojice članova bivše uprave Agrokora – Ivice Todorića, Ante Todorića i Ivana Crnjca.

Znali su da postoji problem

Njih su troje zadnjeg dana ožujka, u vrijeme kada su već počele blokade društava unutar Agrokora, te deset dana prije donošenja zakona lex Agrokor potpisali aneks kojim je ugovoreno “da će Agrokor snositi svu štetu koja bi bivšim članovima Uprave mogla nastati zbog eventualnih sudskih, upravnih, arbitražnih i drugih postupaka usmjerenih prema njima zbog radnji i/ili propuštanja koje su oni kao menadžeri činili u svojstvu članova Uprave Agrokora. Agrokor bi također trebao snositi sve troškove zastupanja bivših članova Uprave, pod čime se podrazumijevaju troškovi odvjetnika, pravne zaštite i stručnih savjetnika, kao i putne i druge troškove koji bi nastali u svezi takvih postupaka, sve dok se pravomoćnom odlukom ne utvrdi da su postupali protivno obvezi o načinu vođenja poslova, i to bez obzira na činjenicu i način prestanka važenja ugovora o radu.”

Takav aneks, kažu pravnici, može se pobiti s obzirom na to da takvo što predviđa Stečajni zakon. Tim se zakonom pobijaju sve odluke uprave donesene tri mjeseca prije otvaranja stečajnog postupka, u ovom slučaju lex Agrokor, odnosno u vremenu u kojem je uprava već znala da problem postoji. Dodatni troškovi Agrokoru nikako ne trebaju s obzirom na ionako ne baš laku situaciju sa zahtjevima dobavljača koji žele što bržu isplatu te kreditora koji traže jasniji plan poslovanja prije odobravanja kredita.

Otplata mjenica kroz kredit

Sutra se Ramljak sastaje s dobavljačima koji su postavili uvjete te zaprijetili obustavom dostave robe. Glavnu riječ predvode dobavljači koji imaju dug po financijskim mjenicama. Iako je njih tek 24 od ukupno 168 dobavljača koji imaju dug po financijskim i robnim mjenicama. Ukupan broj dobavljača Agrokora je 5000, što znači da se većina i nije naplaćivala putem mjenica. Ali bi sada, zbog zahtjeva većih dobavljača i prijetnje obustavom robe, mogla postati upitna isporuka svih. Ukupan je dug po mjenicama oko 3,1 milijardu kuna, a 80 posto tog duga drži top 20 dobavljača Agrokora. Riječ je o regresnim mjenicama koje su došle na naplatu dobavljačima, nakon što se banke i faktoring društva nisu mogla naplatiti od Agrokora. Financijske mjenice su one kojima su dobavljači kreditirali Agrokor uz dobru kamatu, dok su ostale mjenice za izdanu robu. Zato je i teško staviti sve dobavljače u istu kategoriju. Ramljak priznaje da je to i dalje dug Agrokora, no da taj dug mogu platiti tek nakon završetka izvanredne uprave. Neki dobavljači traže da se Agrokor zaduži samo u tu svrhu. Drugi dobavljači pristaju da plate dio tog duga sada, no banke im za to nude kredit uz poček od 15 mjeseci, ali uz kamatu oko četiri posto. Oni traže da ne bude veća od dva posto. Dobavljači traže i da njihova isporučena roba nakon donošenja zakona ima status prioritetne naplate. Riječ je o tri milijarde kuna vrijednosti.     

Komentara 56

SE
sekator2
12:33 23.05.2017.

Taman kad pomislim da ne postoji više ništa što ovaj odabrani narod može izmisliti kako bi živio na tuđoj grbači stvarnost me demantira. Toliko kreativnosti u razaranju svih moralnih normi još nisam vidio. Što je najgore, nisam siguran da je ovakva situacija protivna pravnim propisima ali moralu sigurno jest a u RH je i moral izvor prava (očito samo deklarativno). Ako je ovo u skladu s pravnim propisima to samo govori o pravednosti istih. Ali dobro, za one kojima je Čehok prihvatljiv kandidat nije ni šteta. Na ovakvim primjerima se pokazuje da batina uvijek ima dva kraja pa tko voli nek izvoli.

DU
Deleted user
13:51 23.05.2017.

Koliko ima dana da je Petrov podnio Krivicnu prijavu protiv Gazde? Dragi Vodja je jos predsjednik Vlade, a Petrov je bivsi? Ne" prejuduciram" nista, samo velim.

DJ
djako951
12:30 23.05.2017.

dobro je milanović onomad rekao da smo slučajna država! pa gdje ovo još ima da ti firma koju si opljačkao plaća odvjetnlka......!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije