Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedi u tirani

'Rama je kriminalac, želimo europsku Albaniju'

Prosvjedi u Albaniji
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
13.05.2019.
u 18:40

Najmanje je deset osoba ozlijeđeno u sukobima policije i prosvjednika koji već tri mjeseca u glavnom albanskom gradu demonstriraju protiv kriminala, korupcije i siromaštva

Albanija je ponovo u udarnim svjetskim vijestima i ono što se danas događa na ulicama Tirane, podsjeća na scene iz devedesetih godina. Demonstracije na koje je građane tijekom proteklog vikenda pozvala opozicija završile su se nasiljem. Desetak prosvjednika i policajaca ozlijeđeno je kada su oporbeni prosvjednici bacali molotovljeve koktele, petarde i boje na na ulaz u vladinu zgradu gdje stoluje premijer Edi Rama, a kasnije i na zgradu parlamenta na što je policija odgovorila suzavcem i vodenim topovima.

Povratak u devedesete

Ovi su prosvjedi nastavak tromjesečnih demonstracija u kojima premijera Ramu pozivaju na ostavku zbog navodne izborne prijevare i korupcije. Uzvikujući “Želimo europsku Albaniju”, što je geslo prodemokratskih prosvjeda iz doba kad je zemlja srušila komunizam 1990., prosvjednici od veljače pozivaju na prijevremene izbore nakon što su njihovi zastupnici također prekinuli veze s parlamentom. Puna tri mjeseca prosvjedi su svakodnevica Tirane i ostatka zemlje. Na ulicama su svi - muškarci, žene, studenti, mladi i stari. Čelnik oporbene Demokratske stranke Lulzim Basha rekao je da su “odlučni i dalje voditi veću i odlučniju bitku sve dok vlada bude držala Albaniju odvojenu od Europe”.

– Ovdje smo sa zadaćom osloboditi Albaniju od kriminala i korupcije, učiniti Albaniju poput ostatka Europe – rekao je Basha ističući kako Albanci nisu siromašni, ali se osjećaju prevarenima. Između ostalog, Basha je rekao da njegova PD više ne želi držati ljestve instituciji koja je proizašla iz izbora koje su “diktirali kriminalci”.

Opozicija i njezini pristaše optužuju vladu premijera Edija Rame za sve veće siromaštvo i nezaposlenost građana. Naime, Socijalistička stranka Edija Rame došla je na vlast u lipnju 2013. godine te obećala da će se zalagati za unapređenje europskih integracija i stvaranje novih radnih mjesta, međutim, do sada još nije ništa učinjeno, štoviše, Albanija tone u sve veće siromaštvo, kriminal i korupciju. Analitičari su uvjereni kako prosvjedi nisu odraz političkih sukoba već posljedica siromaštva i bijede.

Od posljednjih parlamentarnih izbora 2017, oporba neumorno traži ostavku vlade koju optužuje za korupciju, nepotizam, povezanost s organiziranim kriminalom te za netransparentnost javnih natječaja. Korupcija je u Albaniji važna politička tema. Građani se stalno žale da se premalo poduzima protiv korupcije i organiziranog kriminala. Iako je Albanija u međuvremenu provela reformu pravosuđa koja se u regiji smatra primjernom, zemlja spada u najkorumpiranije u Europi. Albanci svoju državu vide kao bolestan klijentelski sustav i u nju više nemaju povjerenja.

Premijer Edi Rama, bivši gradonačelnik Tirane, politiku oporbe naziva “slijepom”, uvjeren kako njezini napadi ne štete vladi nego samoj Albaniji.

– Tužan sam kada vidim da se i opozicijski vođa priklonio nasilnim prosvjednicima – kazao je Rama te je dodao da molotovljevi kokteli prosvjednika nisu oštetili vladu, nego cijelu zemlju što nije europski način izražavanja a njihovo je geslo da žele u Europu.

EU zadovoljna reformama

Priznavši napredak, Europska komisija preporučila je Albaniju za početak pristupnih pregovora prošle godine, no Europsko vijeće odgodilo je odluku za ovu godinu u lipnju.

Albanija je od 2014. službeni kandidat za ulazak u EU, ali od tada se nalazi na čekanju zbog zabrinutosti europskih čelnika glede funkcioniranja pravne države, poštivanja ljudskih i manjinskih prava, ispunjavanja demokratskih standarda, te brige za zaštitu okoliša. Albanija je od 2009. članica NATO-a i obavezala se na provođenje reformi. Prošle godine ja ta zemlja propustila priliku da počne pristupne pregovore s EU. Drugo odgađanje na predstojećem samitu EU u lipnju ove godine bilo bi fatalno. O prosvjedima su se oglasili i SAD i Europska unija koji smatraju ovu vladu legitimnom te su pozvali opoziciju da se vrati u parlament i sudjeluje na izborima koji će se održati 30. lipnja ove godine.

Video: Obuka kosovske vojske

Premijera u Parlamentu gađaju jajima

Politička klima u Albaniji oduvijek je turbolentna i nestabilna. Naime, od političkog zaokreta 1992. praktično stalno obilježena je konfrontacijama između vlasti i opozicije oko manipulacija na izborima. Politička rasprava se često ne vodi argumentima, već se vodi na planu osobnih sukoba, a svjedoci smo i vrlo čestih tučnjava u parlamentu, a oporbeni zastupnici znali su gađati premijera jajima i prskati ga bojom.

Ono što je evidentno da političari velikih stranaka jednostavno neće i ne žele kompromise i razuman dijalog koji bi doveo do pomirenja između ljutih političkih suparnika.

Političari u Albaniji još nisu usvojili kodeks demokratskog ponašanja o konstruktivnom dijalogu. Oni su ukopani na svojim foteljama.

Ključne riječi

Komentara 12

MP
miroslav.petkovic.7564
20:17 13.05.2019.

Mozes takvim zemljan dat skandinavsko uredenje. Ili socijalizam kapitalizam isto je. Takve zemlje nikad naprjed. Kod njih cvjeta kriminal narkotici u kosovara isto.Po zapadu isto tako.Narod treba prosvjetiti najbolje im bilo pod socijalizmom. Gledam tu na Tv u Moskvi.jedna emisija spmoinjali i nas. Kazu Hrvati odose radit u Njemacku tj zapad popunit baustelu. Strasno iseljavanje kazu dolice doc netko drugi. Dolaze turisti sa zapada opet ih moras sluzit. Bilo u Njemackoj zapadu ili doli opet sluzit ih. Uvjek sluzit nekog strava,

MM
Marko_M
05:50 14.05.2019.

Rama je brat Hrvatske...nemojte tako...

ZI
zimerman
04:00 14.05.2019.

Kakav narod takva blast

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije