Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IRAK

Napad na američke vojnike: Iran pokrenuo akciju 'Mučenik Sulejmani'

Pokop ubijenog generala u Iranu
Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
08.01.2020.
u 01:30

Da se napad dogodio potvrdila je i američka vojska

Najmanje je devet raketa palo u noći na srijedu na zračnu bazu Ain al Assad, u pustinjskom kraju na zapadu Iraka, u kojoj su stacionirani američki vojnici, rekao je za France Presse sigurnosni izvor a iranska televizija je objavila da je napad odgovor na ubojstvo generala Solejmanija.

Iranski Čuvari revolucije "potvrđuju da su (tu) bazu u Iraku pogodili s desetak raketa" i najavljuju "još snažniji odgovor" u slučaju američkog protunapada, objavio je na Twitteru PressTV, iranska informativna mreža na engleskom jeziku.

Američki predsjednik je obaviješten o napadu na američke objekte u Iraku i "pomno" prati situaciju, priopćila je u utorak navečer Bijela kuća.

"Obaviješteni smo o informacijama u vezi s napadima na američke objekte u Iraku. Predsjednik je obaviješten, pomno prati situaciju i dogovara se sa svojim timom za nacionalnu sigurnost", rekla je Stephanie Grisham, glasnogovornica Bijele kuće.

Napad, koji još traje, događa se nešto više od 24 sata nakon proturječnih informacija iz Sjedinjenih Država, gdje vojni vrh tvrdi da se američke snage povlače iz Iraka sukladno pozivu parlamenta a Pentagon niječe.

Nekoliko zemalja članica koalicije već je povuklo svoje vojnike iz straha od novih raketnih napada.

Od kraja listopada zabilježeno je petnaestak takvih napada na baze u kojima su stacionirani vojnici koalicije.

Donald Trump je posjetio zračnu bazu Ain al Assad u prigodi posjeta Iraku u prosincu 2018.

- Islamska revolucionarna garda je objavila da je više projektila lansirano prema iračkoj zračnoj bazi Ain-Asad, u kojoj su stacionarne američke trupe. Riječ je o osvetničkoj operaciji za ubojstvo generala Revolucionarne garde Kasema Sulejmanija. Akcija se zove 'Mučenik Sulejmani', a napad je lansirala zračna divizija Revolucionarne garde - objavljeno je na iranskoj državnoj televiziji, citira Associated Press.

 

Ključne riječi

Komentara 78

ME
medvedgrad
07:13 08.01.2020.

Taj probisvijet napaodao veleposlanstvo SAD znaci Ameriku. Hoda po svijetu i ubija nemuslimane, što je i radio u BiH '90. I onda kad mu ocaj Žućo odgovori, on je taj koji traži rat?!

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
07:14 08.01.2020.

O jest i osveta bila- svaka vam čast...pogodili pijesak kojim se Ameri kreću..ako im je ovo osveta onda su jadniji nego sam mislio

ZI
zimerman
02:02 08.01.2020.

Sad ga je Iran do kraja p......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije