Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Britanski 'HZZO'

Na parkiralištu se nakon šopinga testirajte na rak

Rak, karcinom
Foto: Thinkstock
22.11.2017.
u 22:00

Time žele postići ranije otkrivanje raka, u svakom slučaju daleko brže nego konvencionalnim metodama koje se sada provode

Britanska izvedenica HZZO-a nastoji sve kako bi građane natjerala na temeljitiju brigu o svojem zdravlju.

Sljedeći je potez NHS-a davanje mogućnosti da se testirate na tumore ispred supermarketa. Time žele postići ranije otkrivanje raka, u svakom slučaju daleko brže nego konvencionalnim metodama. U testnoj fazi primjene tih pokretnih CT-a učetverostručio se broj otkrivenih slučajeva raka pluća u ranim fazama. Udio se slučajeva ustanovljenih mobilnim CT-om popeo na čak 80 posto što je, dakle, četverostruko više nego što se inače otkrije u ranim fazama. Kako kažu u NHS-u, rak pluća jedan je od najtežih za otkrivanje u ranim fazama pa inicijative poput ovih olakšavaju pregled visokorizičnoj populaciji.

Proba je provedena u Manchesteru gdje su na pregled pluća pozivani sadašnji i bivši pušači u dobi između 55 i 74 godine te, ako su ustanovljeni simptomi poput jakog kašlja ili ograničenog kapaciteta pluća, ponuđen im je i pregled CT-om na licu mjesta. Nakon ovog uspjeha, britanski će National Health Service slično ponuditi i u, primjerice, Londonu gdje će bolnice na takav pregled ‘pri ruci’ pozivati one za koje se ne očekuje da će se doći na redoviti pregled. Kako donosi Daily Telegraph, u planu je i predstavljanje kućnog testiranja na rak crijeva pri čemu se nadaju kako će porasti broj rano utvrđenih slučajeva na barem 1500 godišnje. Zabrinjavajuće, izvještaj OECD-a donosi kako je Britanija iza ostalih zemalja članica te organizacije po smrtnosti od raka. Čak je na 11. mjestu od 35 zemalja te joj je smrtnost slična onoj u Češkoj ili Litvi. Od raka umiru 222 na 100.000 stanovnika. 

Pogledajte koliko često Hrvati peru zube, a koliko Hrvatice troše na uljepšavanje:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije