Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUĐENJE IVANOVIĆU Svjedok odbio govoriti o spisima iz Oluje

Rajčiću Haag zabranio da govori na hrvatskom sudu

11.03.2009.
u 20:14

Marko Rajčić (60), umirovljeni časnik HV-a i svjedok tužiteljstva u Haagu, odbio je svjedočiti u zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu u procesu protiv odvjetnika Marina Ivanovića, optuženog za prikrivanje topničkog dnevnika Ante Karduma.

– Gospodine, ja u ovom trenutku, a nakon svjedočenja u Haagu, ne smijem govoriti o dokumentima koji su sastavni dio operacije Oluja – kazao je sucu Nenadu Lukiću.

– Obvezuje li vas vojna tajna ili vam je Haag zabranio svjedočiti? – pitao je sudac.

– Taj odgovor trebali biste potražiti kod Šimonovića, Kosorice, Državnog odvjetništva... Ja o tome ne smijem govoriti – uzvratio je Rajčić, jedva procijedivši da ne smije svjedočiti zbog haaškog suda. Na to ga je tužiteljica Natalija Slavica prozvala da je nakon povratka iz Haaga dao intervju Večernjem listu, a Rajčić se vadio da je govorio samo općenito o dokumentaciji iz Oluje, ništa konkretno o sadržaju dokumenata, te da nije intervju autorizirao.

– Mene zovu svjedokom tužiteljstva, što je objeda koju ne mogu još ni demantirati – pojadao se.

– Ali vi ste, kolokvijalno rečeno, svjedok tužiteljstva, sviđalo se to vama ili ne, to ne znači da svjedočite u korist tužiteljstva. Ne treba vas to vrijeđati.

– Ali mene to vrijeđa! –kazao je Rajčić, o čijem će saslušanju sud odlučiti nakon što razmotri zbog čega ne smije svjedočiti. Branko Mihaljević, bivši ravnatelj Središnjeg vojnog arhiva, kazao je da se građa iz Oluje počela arhivirati tek 2004, dok su neke odluke i zapovijedi arhivirane u upravi Glavnog stožera, a među njima i ratni dnevnici.

Neki ratni dnevnici bili su sređeni, numerirani, pečatirani, a neki običan “kupus” jer su evidencije vodili ljudi bez vojne naobrazbe. Mitko Naumovski se požalio da se radi pritisak na obranu jer je Ivanovića zvala policija na obavijesni razgovor. Kazao je i da je Ivanović dobio faks iz Haaga, u kojem tajništvo suda zabranjuje kontakt s Rajčićem jer razmatra mogućnost da ga dodatno sasluša.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije