Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA ZAPADU NEŠTO NOVO

Rahm Emanuel i službeno napustio Bijelu kuću

Rahm Emanuel
AFP
01.10.2010.
u 15:52

Umjesto dosadašnjeg šefa stožera koji će se kandidirati za gradonačelnika Chicaga, Obaminim osobljem upravljat će samozatajni Peter Rouse

U petka 1. listopada i službeno je potvrđeno ono što se odavno znalo: šef stožera Bijele kuće Rahm Emanuel napušta to mjesto da bi se upustio u utrku za položaj gradonačelnika svog rodnog Chicaga. Brojne kontroverze prate taj potez šefa Obaminog osoblja, kojeg su nezadovoljnici u redovima Demokratske stranke nazivali "Machiavellijem" i "Jagom" zbog njegovih političkih navika da sebi pripisuje zasluge a krivnju prebacuje na druge. Nezadovoljstvo je među brojnim demokratima Emanuel izazvao naročito guranjem u zapećak Howarda Deana, koji je svojim naporima u predizbornoj kampanji donio mnogo glasova demokratima, a čija je struja u bizantinskim "dvorskim" intrigama potisnuta da ne bi zasjenila neke pripadnike Obamine "čikaške mafije" poput Emanuela.

No, Emanuelov rad u zapadnom krilu već je prošlost. Premda je imao nekih problema pri povratku u Chicago, jer je bračni par Halpin kojima je iznajmio svoju kuću odbio odustati od najma ugovorenog do 2011., te je da bi zadovoljio uvjet prebivališta u Chicagu bivši Obamin šef stožera i sam morao u najmoprimce, na oproštaju je svojim kontaktima Rahm već podijelio novi broj mobitela, koji umjesto washingtonskog predbroja 202 ima čikaški 312 (u SAD i mobiteli imaju predbroj u skladu s gradom).

Od Emanuelovog odlaska još više pažnje izazvalo je pitanje tko će doći na njegovo mjesto, budući da je novi šef stožera jasno i galsno izjavio da će tu funkciju obavljati samo privremeno, dok Barack Obama ne nađe neko trajnije rješenje. A do tad će ured u Zapadnom krilu zauzimati samozatajni Pete Rouse, stari Obamin savjetnik koji je uz tadašnjeg senatora od 2004. Prije toga Rouse je bio savjetnik senatora Toma Daschlea iz Južne Dakote, šefa demokratskog kluba zastupnika u donjem domu parlamenta, a bio je toliko utjecajan da su ga zvali "101. senatorom". Upravo se Rouseovim savjetima pripisuje strelovit politički uspon Baracka Obame od mladog senatora iz Illinoisa do predsjednika unutar samo pet godina a, premda je relativno nepoznat u etabliranim washingtonskim političkim krugovima, Rouse je vrlo blizak predsjednikov prijatelj i silno ga cijeni svo osoblje u Zapadnom krilu. Hoće li ga predsjednik nagovoriti da položaj šefa stožera prihvati i trajno, a ne samo privremeno, pitanje je koje će biti vrlo bitno za odnos snaga u različitim frakcijama unutar demokratske stranke.

Komentara 4

OB
-obrisani-
16:28 01.10.2010.

Area Code 316 is the area code for telephone exchanges in the city of Wichita, Kansas and surrounding communities. The area code formerly covered all of southern Kansas. Rahm jeste kaubojskih navika, ali je daleko od Wichite

CU
cunt
16:58 01.10.2010.

čekaj malo,,,,,,,nije on bio šef stoždera nego šef tristoždera.

OB
-obrisani-
21:23 01.10.2010.

moji komplimenti uredniku za brzu reakciju na pogrešan area code.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije