Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda u travnju

­Ademi od Hrvatske traži milijun kuna: Sutkinja odbila saslušanje svjedoka

Rahim Ademi
Foto: Tino Jurić/Pixsell
1/2
10.03.2015.
u 15:05

Riječ je o ratnom dnevniku iz kojeg je razvidno da je akcijom Medački džep zapovijedao Mirko Norac, a ne Rahim Ademi

Današnje ročište na Općinskom sudu u Splitu u predmetu u kojem general Rahim Ademi tuži Republiku Hrvatsku i traži odštetu od milijuna kuna zbog selektivnog slanja dokumenata u Haag, trajalo je manje do 10 minuta. Sutkinja Mirjana Rubić odbila je zahtjev Ademijevog odvjetnika Čede Prodanovića za saslušanjem svjedoka te zakazala izricanje presude za 22. travnja 2015. 

- Nisam razočaran, samo sam iznenađen. Sud je odbio svjedoke što može biti i dobar i loš znak. S obzirom da ove okolnosti koje su se trebale utvrđivati putem svjedoka proizlaze i iz same dokumentacije koja se nalazi u spisu, onda gledam pozitivno na ishod postupka – rekao je Prodanović. Tražio je ispitivanje dvojice svjedoka, dvije službene osobe. Jedan je iz Ministarstva obrane, drugi je bio savjetnik predsjednika Stjepana Mesića.

- Oni su ušli u trag dokazima, odnosno dokumentima koji su zatajeni prilikom slanja dokumentacije Haagu, a koji su išli u prilog obrane generala Ademija. Nakon što su ti dokumenti otkriveni i predani Haagu optužnica je kao kukavičje jaje ustupljena hrvatskom pravosuđu. General Ademi je upravo temeljem te dokumentacije oslobođen pred hrvatskim sudom – kaže Prodanović koji, s obzirom da su svjedoci odbijeni, smatra kako je sutkinja već donijela odluku. Dokumentacija koju spominje je ratni dnevnik s datumom 9.7. 1993. godine, prvog dana akcije Medački džep. Iz njega se vidi tko je zapovijedao akcijom, a to nije general da Ademi već Mirko Norac.

- Očito da je odlučila, čim joj ne trebaju ovi svjedoci. Ne mogu reći je li za nas odluka pozitivna, ali nadam se da jest – zaključio je Prodanović.

General Ademi bio je u haaškom pritvoru od 25. srpnja 2001. do 20. veljače 2002. godine.

Svota od milijun kuna sa zateznim kamatama simbolične je naravi, ističe Prodanović, s obzirom da Republika Hrvatska nije ni plaćala Ademijevu obranu. General na današnje ročište nije došao. 

>> General Ademi u Škabrnji: U Vukovaru ne smije biti podjela 

>> Ademi skrio topničke dnevnike 1998., po njih poslao 2000.

Komentara 27

MX
MXLCLGTG
15:49 10.03.2015.

Hoce li ljudi koji su dilali sa dokumentima i ljudskim sudbinama ikada odgovarati ili oni imaju takav imunitet da za njih pravosudje ne postoji.

Avatar navijač
navijač
15:36 10.03.2015.

Sdemi je u pravu a nama nitko nije kriv sto sami biramo likove poput Mesica za predsjednika. Mislim da bi Ademi trebao uzeti taj novac pa ga darovati u dobrotvorne svrhe a od Mesica bi sve s kamatama trebalo vratit.

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
15:28 10.03.2015.

u sve umisan i savjetnik mesica,haha jadna nasa drzavo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije