Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužbom na tužbu

Radović: Čermakovo bogaćenje na švercu nafte je veleizdaja

Saša Radović
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
1/3
13.09.2011.
u 21:45

Oslobođenog generala Radović optužuje za šverc nafte koja je završavala u tenkovima SAO Krajine

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu u četvrtak bi se trebali suočiti umirovljeni general HV-a Ivan Čermak i Saša Radović, 71-godišnji časnik HV-a, dragovoljac Domovinskog rata, koji je bio i glavni instruktor borbenih vještina Specijalnih postrojbi Glavnog stožera HV-a i časnik SIS-a, a danas je pisac kojega je Čermak tužio za klevetu.

Vlast znala kamo ide nafta

Sudeći prema Radovićevoj protutužbi protiv generala za kojeg je Haaški sud zaključio da nije bio član "udruženog zločinačkog pothvata", od pomirenja i isprike na zagrebačkom sudu neće biti ništa.

Tuženi Radović, koji je postao i tužitelj, smatra da Domovinski rat nije gotov te za njega neće biti završen dok se ratni i pretvorbeni profiteri i kriminalni dio hrvatske vlasti pravedno ne kazne i ne oduzme im se imovina koju su nezakonito stekli, a od čega, uvjeren je, svi redom strahuju. Oni su Hrvatsku, optužuje, doveli na prosjački štap.

U svojim knjigama "Tko je jamio, jamio!" i "Vratite opljačkano, bando lopovska", pisanima na temelju autentičnih dokumenata i osobnih iskustava, i u izjavama u jednoj televizijskoj emisiji Čermaka je označio ratnim profiterom koji se obogatio na švercu hrvatske nafte. Upravo je ta nafta pokretala srpske tenkove i ubijala njegove suborce, za što, tvrdi, ima niz dokaza.

– Nesporno je da je u vrijeme Domovinskog rata, uz znanje naše vlasti, prodavana nafta u BiH, a ta nafta završavala je u tenkovima SAO Krajine koji su napadali Hrvatsku. Zarada na toj kriminalnoj trgovini bila je velika, a s obzirom na to da je Ivan Čermak bio glavni hrvatski logističar, smatram ga i najodgovornijim za taj zločin – kaže Radović.

Skrivena povijest

Čermak tvrdi da je oklevetan pa ga je tužio, a Radović kao da je to jedva dočekao.

Ističe da je kleveta u drugom planu i da će postupak otvoriti "crne stranice hrvatske povijesti" koje se godinama pomno skrivaju od javnosti. Stjecajem okolnosti, objašnjava, imao je pristup mnogim dokumentima iz vremena stvaranja države i na vidjelo je izišao i najprljaviji dio: veleizdaja zbog ratnog profiterstva.

Tvrdi da je najočitiji primjer upravo general Čermak sa svojom glamuroznom imovinom pa svoj program "Vratite opljačkano" počinje provoditi upravo tužbom protiv njega. Tužio ga je za podrivanje vojne i obrambene moći RH, pomaganje neprijatelju i stjecanje bogatstva vrijednog stotine milijuna eura zloporabom položaja i ovlasti, i to na temelju Kaznenog zakona i Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog i pretvorbenog profiterstva.

Uz službene dokumente, primjerice stenograme sjednica VONS-a iz 1993., bilješke Miloševićeva "Vrhovnog saveta odbrane" iz iste godine, Mesićeva svjedočenja u Haagu, pisma branitelja upućena Saboru i niz objavljenih članaka koje je dostavio sudu, Radović predlaže da se ispitaju i svjedoci, od Nikice Valentića, Stipe Mesića i Josipa Manolića do Branka Borkovića i Denisa Kuljiša.

Komentara 39

PB
predrag borna
09:10 17.09.2011.

Naravno da je ratni profiter.Ima međutim ovdje dovoljno blentavaca za koje je on ratni heroj.Eeeej....pa čovjek je \"herojski\" prodavao gorivo neprijatelju..Silno se obogatio jer je bio privilegiran u sustavu a kada ga treba kazniti onda država plaća odvjetnički tim.

OB
-obrisani-
13:18 20.09.2011.

Koliko među vama ima onih koji bi Čermaka tužili zato što je branio Hrvatsku? Koliko među vama ima onih koji bi ga tužili zato što se obogatio? Koliko je među vama onih koji bi ga tužili za oboje? Zašto imamam dojam da bi vam najslađe bilo ovo zadnje \"za oboje\"?

PG
praseca gripa
21:55 13.09.2011.

Ako je taj Sasa bas sve to sto ovdje pise,sto se sad ustremio protiv Cermaka. Pa valjda su se obojica borili za istu drzavu! Ovdje mi nesto nije bas jasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije